Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024 19:50

Καλαμάτα: Εξάμηνη παράταση για αναβάθμιση του Δημοτικού Θεάτρου

Καλαμάτα: Εξάμηνη παράταση για αναβάθμιση του Δημοτικού Θεάτρου

Παράταση κατά έξι μήνες πήρε το έργο “Αξιοποίηση - αναβάθμιση - εκσυγχρονισμός συγκροτήματος κτηρίων Δημοτικού Θεάτρου Καλαμάτας και περιβάλλοντος χώρου”, περιλαμβάνοντας είκοσι τέσσερεις νέες εργασίες.

Ο ανακεφαλαιωτικός πίνακας εργασιών συζητήθηκε και εγκρίθηκε χθες από τη Δημοτική Επιτροπή Καλαμάτας. Ο πίνακας συντάχθηκε για να ενσωματώσει τις διαφορές (αυξομειώσεις ποσοτήτων) που προέκυψαν από αναλυτικές επιμετρήσεις και προμετρήσεις των εργασιών της αρχικής σύμβασης, να συμπεριλάβει νέες εργασίες και τέλος να προβλέψει τη δαπάνη της αναθεώρησης. Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κουτραφούρης ενημέρωσε πως κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών προέκυψαν πολλά προβλήματα στη στέγη του κτηρίου, ενώ διαπιστώθηκε και σαθρότητα σε κάποια περιμετρικά στοιχεία τα οποία δεν μπορούσαν να προβλεφτούν κατά τη σύνταξη της αρχικής μελέτης.

Αναλύοντας τα οικονομικά δεδομένα, ο επικεφαλής της παράταξης Καλαμάτα Μετά Βασίλης Τζαμουράνης εξέφρασε το φόβο του ότι το έργο μπορεί να μείνει ημιτελές, αναρωτώμενος αν τα εναπομείναντα 86 ευρώ απρόβλεπτων δαπανών μπορούν να καλύψουν το οικοδομικό μέρος. Παράλληλα, δεδομένου πως έχουν εκτελεστεί σε ποσοστό 25% οι προβλεπόμενες εργασίες των εγκεκριμένων ποσοτήτων του έργου, υπενθύμισε πως ο συμβατικός χρόνος ήταν 365 μέρες με ημερομηνία λήξης στις 29/12/23, παίρνοντας τότε το έργο εξάμηνη παράταση, χρονικό διάστημα που εισηγήθηκε στην παρούσα φάση ο ανάδοχος. Στο πλαίσιο αυτό, ο Βασίλης Κουτραφούρης εκτίμησε πως θα απαιτηθεί μελλοντικά κάποια συμπληρωματική σύμβαση, αποδίδοντας την καθυστέρηση στην αλληλοσύνδεση με την ολοκλήρωση του κτηρίου της πρώην ηλεκτρικής εταιρείας, κάνοντας λόγο για αλληλουχία δράσεων μεταξύ των δύο κτηρίων. Ο ίδιος εκτίμησε πως πιθανότητα θα χρειαστεί ένα ακόμα εξάμηνο, ανάλογα με τι θα αιτηθεί ο ανάδοχος.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Καλαμάτας Σπύρος Χανδρινός πρόσθεσε πως οι αναθεωρήσεις που προκύπτουν στο έργο, ενδέχεται να πληρωθούν από τους δημοτικούς πόρους, ενώ η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Χριστίνα Καντζιλιέρη παρατήρησε πως το φαινόμενο των παρατάσεων είναι πλέον σύνηθες στα περισσότερα έργα του Δήμου Καλαμάτας, υπογραμμίζοντας πως κάτι συμβαίνει με τις μελέτες.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε πως το ΔΗΠΕΘΕΚ θα ολοκληρωθεί όπως πρέπει, με το σκεπτικό να μην γίνουν πρόχειρες εργασίες αλλά το έργο να έχει βάθος χρόνου.

Για την εισήγηση, η παράταξη Καλαμάτα Μετά ψήφισε λευκό και η Λαϊκή Συσπείρωση κατά.

Τ.Αν.