Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024 08:16

Δεύτερη παράταση για το κτήριο της πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας

Δεύτερη παράταση για το κτήριο της πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας

 

Δεύτερη παράταση με αναθεώρηση κατά 4 μήνες, χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου, μέχρι τις 28 Οκτωβρίου, για το έργο αξιοποίησης διώροφου κτηρίου πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας, προϋπολογισμού 701.116,78 ευρώ, καλείται να εγκρίνει η Δημοτική Επιτροπή Καλαμάτας σήμερα στη 1 το μεσημέρι.

Το έργο που υλοποιείται με έκπτωση 15,70%, συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής κι εθνικούς πόρους στα πλαίσια της πράξης που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020”.

Μέχρι σήμερα το ποσοστό υλοποίησης του έργου είναι στο 78% και υπολείπονται: Η επίστρωση του δαπέδου του ισογείου με ορθογωνικές πλάκες μαρμάρου και η τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου στον όροφο. Η κατασκευή νέας ξύλινης σκάλας προς τον όροφο του κτηρίου. Η ολοκλήρωση της ηλεκτρολογικής και η υδραυλικής εγκατάσταση στον όροφο. Η ολοκλήρωση της τοποθέτησης γυψοσανίδας στον όροφο. Οι χρωματισμοί εσωτερικά του κτηρίου και η τοποθέτηση αντλίας θερμότητας για ψύξη - θέρμανση.

Σχετικά με το περιεχόμενο της αίτησης παράτασης του αναδόχου, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών επισημαίνει στην εισήγησή της:

“α) Το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την εκπόνηση της μελέτης, μέχρι την εγκατάσταση του εργολάβου στο έργο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το κτήριο ήταν εντελώς εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες (χωρίς στέγη), είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των προβλημάτων και των βλαβών του κτηρίου, έναντι των συμβατικά προβλεπομένων. Λόγω των ανωτέρω προέκυψαν καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργου εξαιτίας της μεγαλύτερης έκτασης των απαιτούμενων παρεμβάσεων.

Παράλληλα, κατά το χρονικό διάστημα της προηγηθείσας παράτασης σύμφωνα και με τα συνημμένα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού Καλαμάτας μεσολάβησαν κάποιες ημέρες

με βροχόπτωση (σύνολο πενήντα 56 ημερών), που είχαν σαν αποτέλεσμα την μη λειτουργία του εργοταξίου, αφού ένα σύνολο εργασιών ήταν εξωτερικές εργασίες και μέχρι να κατασκευαστεί η νέα ξύλινη τετράριχτη στέγη, το κτίσμα ήταν ανοικτό και εσωτερικά στις καιρικές κακουχίες.

β) Την χρονοβόρα διοικητική διαδικασία που απαιτείται για την ολοκλήρωση (92409/09-07-24/ΕΥΔ ΠΕΚΑ και ΠΟΛ: Προέγκριση τροποποίησης νομικής δέσμευσης 2ος ΑΠΕ, 1ο ΠΚΤΜΝΕ και 1η Σ.Σ) και έγκριση του 2ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών και 1ης επέκτασης σύμβασης ήσσονος αξίας <15%, η ανάγκη των οποίων προέκυψε κατά την διάρκεια εκτέλεσης των έργου, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ποσότητες των εκτελεσμένων εργασιών και την προμέτρηση των προτεινομένων εργασιών που αφορούν την έντεχνη κατασκευή του έργου”.