Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024 19:01

Η Κατερίνα Τσιγκάνου για τη λειψυδρία στην Τριφυλία

Η Κατερίνα Τσιγκάνου για τη λειψυδρία στην Τριφυλία

 

Κάλεσμα στη δημοτική αρχή Τριφυλίας να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην μείνει κανένα χωριό χωρίς νερό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και να μην υπάρξει αύξηση τιμολογίων, απευθύνει η δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κατερίνα Τσιγκάνου.

Αναλυτικά η κ. Τσιγκάνου αναφέρει: «Βρισκόμαστε στο μέσον της καλοκαιρινής περιόδου με καύσωνα και πολλές περιοχές του δήμου μένουν χωρίς νερό! Η Άνω Πόλη Κυπαρισσίας, ο Πύργος -δύο μέρες συνεχόμενες-, η Φλόκα κ.ά. Μας λένε ότι η αιτία είναι η λειψυδρία και η κλιματική αλλαγή. Ποια έγκαιρη ενέργεια, ποια έργα υποδομής έχουν κάνει τόσα χρόνια (νέες γεωτρήσεις, εμπλουτισμός υδροφόρου ορίζοντα και άλλα) για να προλάβουν το φαινόμενο; Ή μήπως έχουν δώσει στους αγρότες νερό άρδευσης από το Φιλιατρινό φράγμα (που υπόσχονται επί μία δεκαετία), ώστε να εξοικονομείται  νερό στις γεωτρήσεις και να μην εξαντλείται ο υδροφόρος ορίζοντας; Και τι έχουν κάνει για τα απαραίτητα έργα συντήρησης των αντλιοστασίων και των δικτύων; Η συντήρηση που γίνεται είναι πρόχειρη και σπασμωδική. Πολλά δίκτυα ύδρευσης είναι απηρχαιωμένα με βλάβες, με συνέπεια να χάνονται εκατοντάδες κυβικά μέτρα νερό κάθε χρόνο και να αυξάνεται επιπλέον το κόστος ύδρευσης όταν τα μοτέρ λειτουργούν ακατάπαυστα για να τροφοδοτούν τις δεξαμενές.

Πώς προσπαθεί ο δήμος να λύσει το πρόβλημα; Μεταφέροντας νερό από το ένα χωριό στο άλλο και μάλιστα με μέσα αμφιβόλου καταλληλόλητας, π.χ. με το μοναδικό πυροσβεστικό (υδροφόρα του δήμου), το οποίο είναι κατάλληλο για να μεταφέρει νερό για κατάσβεση πυρκαγιών; Είναι η δεξαμενή του ανοξείδωτη, πιστοποιημένη να μεταφέρει πόσιμο νερό; 

Η Περιφέρεια «νίπτει τας χείρας της» για την ύδρευση και μεταθέτει το θέμα της ύδρευσης αποκλειστικά στους δήμους. Ο δήμος δεν διεκδικεί τίποτα για να μην έρθει κόντρα με την κυβέρνηση, που αφήνει τη ΔΕΥΑΤ αβοήθητη και με τεράστιες ελλείψεις σε χρηματοδότηση και σε έλλειψη προσωπικού και όλα τα μεταθέτει στους πολίτες και στα ανταποδοτικά τέλη. Ετοιμάζουν και αύξηση στα τιμολόγια νερού, λες και έτσι θα υπάρξει επάρκεια νερού!

Καλούμε τη δημοτική αρχή να πάρει τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην μείνει κανένα χωριό χωρίς νερό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Καμία σκέψη για αύξηση τιμολογίων. Καλούμε τους κατοίκους να διεκδικήσουν μέσα από φορείς και τα τοπικά συμβούλια το αυτονόητο δικαίωμα σε επαρκές, καθαρό και φτηνό πόσιμο νερό!».