Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024 08:15

Πολεοδομικές τομές για τουριστική ανάπτυξη - Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος στην "Ε"

Πολεοδομικές τομές για τουριστική ανάπτυξη - Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος στην "Ε"

Τα πολεοδομικά ζητήματα και η τουριστική αξιοποίηση της Μπούκας αποτελούν προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή Μεσσήνης, τονίζει σε συνέντευξή του στην “Ε” ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος.

Επισημαίνει τον επανακαθορισμό χρήσεων γης στην περιοχή ΛΠ3, “που τελείωσε μέσα σε έναν χρόνο περίπου και αυτό ήταν πρωτόγνωρο” κι εκφράζει την πίστη πως το ίδιο θα γίνει και με την υπό εξέλιξη πολεοδόμηση δύο περιοχών, 360 στρεμμάτων στην “καρδιά” της Μπούκας και 100 στρεμμάτων στην περιοχή του Μαυρομματίου.

Για την περιοχή της χωματερής στα “Λιμενικά”, στην παραλία της Μπούκας, ο Γ. Αθανασόπουλος υπογραμμίζει την ανάγκη πλήρους εξυγίανσης, κάνει λόγο για επαφή με το ΕΜΠ, με ειδικούς επιστήμονες που θα καταθέσουν προτάσεις και σημειώνει ότι πρέπει να αλλάξει το ΓΠΣ και “να του δώσουμε κατεύθυνση τουριστικής ανάπτυξης”.

Αναλυτικά, για τα πολεοδομικά ζητήματα της Μπούκας, ο δήμαρχος Μεσσήνης παρατηρεί:

“Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και πολύ μεγάλη ζήτηση για οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή της Μπούκας. Ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αγορά γης, για να μπορέσουν να γίνουν επενδύσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους ή και μεγαλύτερες. Ο δήμος μας έχει ως προτεραιότητα τον έλεγχο και την οργάνωση της εκτός σχεδίου περιοχής. Αυτό το δείξαμε και προχωρήσαμε στην πρώτη θητεία με το ΦΕΚ του 2022, με το οποίο επανακαθορίσαμε τις χρήσεις γης για την περιοχή ΛΠ3, μια περιοχή περίπου 7.000 στρεμμάτων. Εγινε η άρση του χαρακτηρισμού γεωργικής γης και δόθηκε η δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας σε όλη αυτή την περιοχή. Ηταν το πρώτο βήμα. Και το δεύτερο που κάνουμε, είναι η πολεοδόμηση δύο περιοχών της ΠΟΕ 5, είναι επέκταση β’ κατοικίας, μιας περιοχής επιφάνειας 360 στρεμμάτων που είναι ακριβώς στον δρόμο που καταλήγει στην παραλία της Μπούκας, δεξιά και αριστερά. Και της ΠΟΕ 1, είναι μία περιοχή 100 στρεμμάτων στην περιοχή του Μαυρομματίου Μεσσήνης. Είναι η περιοχή που διασυνδέει τον αστικό ιστό της πόλης με το Μαυρομμάτι”.

Οσον αφορά το τι θα προσφέρει η συγκεκριμένη πολεοδόμηση διευκρινίζει:

“Μέσω της πολεοδόμησης αυτών των τμημάτων θα καθοριστούν οι οικοδομήσιμοι χώροι, τα οικοδομικά τετράγωνα, θα δοθεί μια δομή και μορφή στην περιοχή, οι προβλεπόμενοι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι. Κι επιπλέον θα οριστούν συγκεκριμένες χρήσεις ήπιας ανάπτυξης στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως προβλέπεται και από το ΓΠΣ, καθώς θα υπάρχουν και σχετικοί όροι δέσμευσης και περιορισμοί δόμησης”. 

ΑΡΧΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της ο κ. Αθανασόπουλος ενημερώνει πως “αυτές οι δύο μελέτες προχωρούν, έχουν ανατεθεί σε ειδικό μελετητικό γραφείο από πέρυσι τον Αύγουστο. Αρχές Σεπτεμβρίου να περιμένετε μια πλήρη ενημέρωση. Θα κληθούν και οι ιδιοκτήτες γης στις συγκεκριμένες περιοχές, θα υπάρχει μια πλήρη ενημέρωση για τη μελέτη πολεοδόμησης, γιατί μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί”.

Για τα στάδια των πολεοδομικών αυτών μελετών πληροφορεί ότι “είναι η τοπογραφική μελέτη κτηματογράφησης, η μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας, η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η μελέτη πολεοδόμησης. Θα υπάρχει μια πληρότητα στις δύο μελέτες και θεωρώ ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, αφού συμφωνήσουμε σε όλα και δεν έχουμε κάποιες βελτιώσεις ή διορθώσεις επί του σχεδίου της πολεοδόμησης, θα προχωρήσει η διοικητική διαδικασία με τις απαραίτητες εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα για να ολοκληρωθεί”.

Για τον κίνδυνο να υπάρξει καθυστέρηση, όπως συνήθως γίνεται με τις πολεοδομικές μελέτες, δηλώνει αισιόδοξος κι εκτιμά ότι θα γίνει σε πολύ σύντομο χρόνο, όπως έγινε και με την περιοχή ΛΠ3: “Είναι γεγονός, το παρελθόν δείχνει ότι υπάρχει μια καθυστέρηση σε αυτά. Ομως, η δημοτική αρχή κι εγώ προσωπικά είμαστε συγκεντρωμένοι πάνω σε αυτό τον στόχο και το προχωράμε. Ασχολούμαστε κάθε μέρα. Οπως και με τον επανακαθορισμό χρήσεων γης στην περιοχή ΛΠ3, που τελείωσε μέσα σε έναν χρόνο περίπου και αυτό ήταν πρωτόγνωρο. Και αυτό μάλιστα χαιρετήθηκε και από το Τεχνικό Επιμελητήριο, όχι μόνο για την χρησιμότητα της παρέμβασης, την ορθότητα της επιλογής μας, αλλά και για το σύντομο χρονικό διάστημα, στο οποίο τελείωσε το θέμα με την έκδοση του ΦΕΚ τον Μάρτιο του 2022.

Πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα. Εφόσον ολοκληρωθούν οι μελέτες μέχρι τον Σεπτέμβριο και γίνει η σχετική ενημέρωση και δεν υπάρχουν από μας κάποιες αλλαγές, τροποποιήσεις – δεν θέλω να δεσμευτώ με χρόνο -, πιστεύω ότι μέχρι τα μέσα του επόμενου χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί και θα μπορούμε να λέμε ότι η περιοχή αυτή έχει μπει σε αναπτυξιακή τροχιά, εφόσον θα έχει τα οφέλη οργανωμένη σχεδίου δόμησης σε μια πολύ μεγάλη έκταση, ειδικά στην παραλία της Μπούκας”.

ΠΛΗΡΗΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ

Για το κρίσιμο ζήτημα των “Λιμενικών” ο δήμαρχος Μεσσήνης σημειώνει:

“Είναι η μόνη διέξοδος και η μόνη επιλογή που έχουμε. Δύσκολο, βέβαια, το εγχείρημα. Είναι μια περιοχή 112 στρεμμάτων. Η χωματερή είναι αποκατεστημένη, δεν έχει αποκατασταθεί ένα μικρό κομμάτι 12 στρεμμάτων, που γινόταν η εναπόθεση των απορριμμάτων μετά την αποκατάσταση της κύριας έκτασης της χωματερής. Από πέρυσι τον Ιούλιο είμαστε στην ολοκληρωμένη διαχείριση, τα σκουπίδια πηγαίνουν κάθε μέρα στην Καλλιρρόη. Εχει γίνει πρόταση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει καταγραφεί και ο χώρος των 12 στρεμμάτων για να γίνει κι εκεί η αποκατάσταση, όπως είχε γίνει στην κύρια χωματερή. Ομως, πρέπει να κοιτάμε το μπροστά και το μπροστά μας επιβάλλει να προχωρήσουμε στην πλήρη εξυγίανση της χωματερής. Είναι μια περιοχή 112 στρεμμάτων με εναπόθεση απορριμμάτων από το 1978 με 1980. Δηλαδή, για 45 χρόνια σκεφτείτε πόσοι χιλιάδες τόνοι έχουν εναποτεθεί στη συγκεκριμένη περιοχή και τι αλλοιώσεις, μεταβολές έχουν δεχθεί όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις διαδικασίες που γίνονται στα σκουπίδια, όταν είναι εναποτιθεμένα τόσα χρόνια”.

Για την αναγκαιότητα αλλαγής του ΓΠΣ και της τουριστικής αξιοποίησης, επισημαίνει:

“Εχω μιλήσει και με τον περιφερειάρχη, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτό. Θα πρέπει να γίνει μια επαφή και με το ΕΜΠ, όπως έχουμε συνεννοηθεί, όπου ειδικοί επιστήμονες, ειδικοί μελετητές για να μας πουν ποια απ’ αυτά είναι διαχειρίσιμα, τα μη διαχειρίσιμα προς τα πού θα κατευθυνθούν, ώστε να μπορέσουμε να εξυγιάνουμε όλη αυτή την περιοχή και μετά να προχωρήσουμε στην τροποποίηση του ΓΠΣ. Εκεί δεν προβλέπει τίποτα, προβλέπει ένα μικρό κιόσκι ξύλινο. Πρέπει και αυτό το κομμάτι να ενταχθεί στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, όπως δίπλα είναι η τουριστική ζώνη Μεσσήνης. Θα πρέπει και αυτό να το αλλάξουμε στο ΓΠΣ, να του δώσουμε κατεύθυνση τουριστικής ανάπτυξης.

Και μην ξεχνάμε, είναι μια περιοχή που ανήκει στον δήμο. Μια περιοχή πολλών στρεμμάτων που είναι δημοτική περιουσία και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.