Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024 20:05

Παράταση στη βελτίωση παραλιακής Στούπας

Παράταση στη βελτίωση παραλιακής Στούπας

Τρίτη παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου βελτίωσης της παραλιακής οδού Στούπας, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, κατά 61 ημέρες, μέχρι τις 7 Αυγούστου, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης στην τελευταία του συνεδρίαση.

Η παράταση δόθηκε με αναθεώρηση, δεδομένου ότι, όπως αναφέρεται, “η καθυστέρηση εκτέλεσης των εργασιών του έργου δεν οφείλεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου”.

Το έργο που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα “Πελοπόννησος - ΟΧΕ Μάνης”, υλοποιείται με έκπτωση 21,02%, όμως, τα ποσά του 1ου ΑΠΕ και της 1ης συμπληρωματικής σύμβασης έχουν φθάσει τα 760.608,65 ευρώ (με ΦΠΑ 24%).

Μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της εισήγησης αναφέρεται:

“1. Το γεγονός ότι έως σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 80% του φυσικού αντικειμένου της αρχικής σύμβασης και έχει πιστοποιηθεί το 60% περίπου του οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης, ενώ υπολείπεται η υλοποίηση του 70% του φυσικού αντικειμένου της 1ης συμπληρωματικής σύμβασης, η οποία υπογράφηκε 29-3-2024. 2. Η υπ’ αριθ. 2074/29-03-2024 1η συμπληρωματική σύμβαση του έργου, αξίας 194.243,36 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και 240.861,77 ευρώ (με ΦΠΑ), η οποία υπογράφηκε την 29-3-2024, περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό νέων συμπληρωματικών εργασιών, οι οποίες κατέστησαν αναγκαίες κατά την εκτέλεση του έργου. Οι εργασίες αυτές ξεκίνησαν να εκτελούνται αρχές Απριλίου, αλλά διακόπηκαν για περίπου ένα μήνα λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας επί τόπου στο εργοτάξιο κατά τις εορτές του Πάσχα (πρόκειται για εργασίες εκσκαφών, σκυροδετήσεων κλπ.), κατόπιν και αιτήματος του κυρίου του έργου. 3. Το γεγονός ότι εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές τεχνικές δυσκολίες που απαιτούν την εμπλοκή άλλων φορέων του Δημοσίου, κυρίως µε την υπηρεσία ύδρευσης του Δήμου Δυτικής Μάνης (σύνδεση νέου αγωγού ύδρευσης, μετατόπιση παροχών ύδρευσης κ.α.) και τον ΔΕΔΔΗΕ (σύνδεση νέων πίλαρ), παρά τις επιμελείς προσπάθειες της Διευθύνουσας Υπηρεσίας και οι οποίες δημιουργούν επιπρόσθετες καθυστερήσεις, διότι επηρεάζουν την εκτέλεση και όλων των υπολοίπων εργασιών και υποχρεώσεων του αναδόχου του έργου, αναφορικά με την τήρηση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης του έργου. 4. Το γεγονός ότι οι εργασίες της αρχικής σύμβασης καθυστέρησαν κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο λόγω εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων που είχαν σαν συνέπεια να πλημμυρίσει το εργοτάξιο και να καλυφθεί από μεγάλους όγκους άμμου, λόγω του πολύ μεγάλου κυματισμού, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές φθορές σε εξοπλισμό και υλικά του έργου. 5. Το γεγονός ότι υπήρξε και υπάρχει ακόμα μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές των λογαριασμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή και από την αρχή του έτους δεν υπάρχουν εγκεκριμένες πιστώσεις στο ΠΔΕ για το έργο και είναι άγνωστο πότε θα είναι διαθέσιμες για την πληρωμή των λογαριασμών”.