Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2024 08:03

Σχολές "Φάρις": Μειώσεις στα δίδακτρα για τα παιδιά - Αυξήθηκαν για τους ενήλικες

Σχολές "Φάρις":  Μειώσεις στα δίδακτρα για τα παιδιά - Αυξήθηκαν για τους ενήλικες

Δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά, όπως συνέβη και στο πρόγραμμα του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 204» και του «5ου Παιδικού Πολιτιστικού Φεστιβάλ Καλαμάτας», το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις αποφάσισε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής μειώσεις κατά κύριο λόγο στα δίδακτρα της Δημοτικής Σχολής Χορού αλλά και ορισμένες για το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

Ωστόσο, λόγω αύξησης του κόστους των αναλώσιμων υλικών, δεν έγιναν μειώσεις στο Εικαστικό Εργαστήριο. Στον αντίποδα, έγιναν γνωστές αυξήσεις σε τμήματα ενηλίκων στη Δημοτική Σχολή Χορού και στο Εικαστικό Εργαστήριο. Μεταξύ άλλων, στα προκαταρκτικά τμήματα της Σχολής Χορού τα δίδακτρα καθορίστηκαν στα 30 ευρώ το μήνα από 40.

Στα τμήματα επιπέδων 1,2,3,4,5 τα δίδακτρα μειώθηκαν στα 45 ευρώ από 59 ευρώ. Στο τμήμα ενηλίκων, τα δίδακτρα αυξήθηκαν στα 30 ευρώ από 20, ενώ στο Εικαστικό Εργαστήριο στο τμήμα κεραμικής ενηλίκων τα δίδακτρα αυξήθηκαν στα 50 ευρώ από 40.

Παράλληλα, μεγάλες εκπτώσεις θα ανακοινωθούν για άτομα με αναπηρία και στις τρεις σχολές. Ο πρόεδρος της Φάρις Σωτήρης Κριτσωτάκης ανέφερε πως καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια να μειωθούν τα δίδακτρα στα τμήματα ανηλίκων, ώστε να μπορέσουν όσο περισσότερα παιδιά γίνεται να μην μείνουν εκτός των σχολών. Με σκοπό έτσι να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός της κοινωφελούς επιχείρησης, αποφασίστηκε η αύξηση των διδάκτρων σε τμήματα ενηλίκων.

Ο Σωτήρης Κριτσωτάκης υπογράμμισε πως επιδίωξή του είναι η μελλοντική, ουσιαστική μείωση των διδάκτρων και στις υπόλοιπες σχολές της Φάρις, αρκεί να βρεθούν τα οικονομικά ισοδύναμα. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Φάρις εκθείασε τη συμβολή της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Δημοτικής Σχολής Χορού, Θώμης Σταμούλη για τη μείωση των διδάκτρων, τονίζοντας πως προχώρησε στη λειτουργία νέων τμημάτων, έχοντας σκοπό να κάνει η ίδια μαθήματα χωρίς επιπλέον αμοιβή. 

Η εξέλιξη αυτή -όπως είχε σημειώσει ο κ. Κριτσωτάκης και στην πρόσφατη συνέντευξη του στην “Ε”- έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα έσοδα από τις επιπλέον εγγραφές, με τα οποία θα καλυφθεί η απώλεια από τη μείωση των διδάκτρων. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια νίκη της Φάρις, καθώς εξασφάλισε έστω και κάποιες μειώσεις για τα παιδιά. 

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το θέμα «Καθορισμός διδάκτρων σχολικού έτους 2023-2024 για τις σχολές της ΚΕ Φάρις» στην 23η Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης, τον λόγο πήρε η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων της Φάρις Πελαγία Πολυχρονοπούλου, παρατηρώντας την αναγκαιότητα πραγματικής μείωσης των διδάκτρων στο Δημοτικό Ωδείο.

Η ίδια, πρόσθεσε πως υπάρχουν έξοδα στο Ωδείο που μπορούν να μειωθούν με περικοπές ώστε το σενάριο της μείωσης των διδάκτρων να μπορέσει να ευδοκιμήσει, ενώ ως προς την κατεύθυνση αυτή υποστήριξε πως είχε σταλεί από το Σύλλογο email από τις αρχές του καλοκαιριού ώστε να προλάβει τις εγγραφές. Ακόμα, είπε πως έχουν γίνει μειώσεις σε τμήματα που δεν υπάρχει ενδιαφέρον, φέρνοντας ως παράδειγμα το μπουζούκι και το αρμόνιο.

Ο πρόεδρος της Φάρις απάντησε πως θα μελετήσει το θέμα του Ωδείου, ωστόσο οι όποιες αποφάσεις θα προκύψουν από τις αρχές του 2025. Σχετικά με τις όποιες μειώσεις φέτος στο Ωδείο, η κα Πολυχρονοπούλου είπε πως πριν δύο χρόνια είχε γίνει μείωση της τάξεως των 2-3 ευρώ, κάνοντας λόγο για «γελοίο θέμα».

Από την πλευρά του, ο κ. Κριτσωτάκης δεν δέχτηκε αυτό τον χαρακτηρισμό, λέγοντας πως και ένα επιπλέον μπουκάλι γάλα σε ένα σπίτι κάθε μήνα σε τέτοιους καιρούς είναι κέρδος. Από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας ο Τάσος Πολυχρονόπουλος δήλωσε πως αναγνωρίζει ότι ο πρόεδρος της Φαρις έκανε συστηματική προσέγγιση προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για την μείωση κάποιων διδάκτρων, ωστόσο παρατήρησε ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και αντιμετωπιστούν, όπως η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των καλλιτεχνικών σχολών. 

Τ.Αν.