Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2024 11:05

Παράταξη Τζαμουράνη για πολεοδόμηση Ανατολικής Παραλίας: “Ο Βασιλόπουλος υπεύθυνος που βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν”!

Παράταξη Τζαμουράνη για πολεοδόμηση Ανατολικής Παραλίας: “Ο Βασιλόπουλος υπεύθυνος που βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν”!

“Ο κ. Βασιλόπουλος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος που επί 4 χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως κανένα βήμα και βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο μηδέν!”, επισημαίνει η παράταξη Τζαμουράνη για τη σημαντική υπόθεση της πολεοδόμησης της Ανατολικής Παραλίας.

Με αφορμή την προχθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Καλαμάτας για το τροποποιημένο πρακτικό του πολύπαθου διαγωνισμού πολεοδόμησης, για την αξιολόγηση των ενδιαφερόμενων μελετητών, με βάση την εισήγηση τριών αντιδημάρχων - πολιτικών μηχανικών, η μείζων μειοψηφία εκτιμά πως “η δημοτική αρχή προέβη σε μία πρωτοφανή και μη νόμιμη ενέργεια, στη βαθμολόγηση των ενώσεων τεχνικών γραφείων που έχουν κάνει προσφορές”.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της η παράταξη Τζαμουράνη αναφέρει:
“Η δημοτική αρχή Καλαμάτας μπορεί να πιστεύει ότι ‘κομίζει Γλαύκα εν Αθήναις’ όταν προσπαθεί να πείσει στους δημότες για την σημαντικότητα του έργου που αφορά την μελέτη της πολεοδομικής οργάνωση της Ανατολικής Παραλίας.
Στην πραγματικότητα, όμως, ο κ. Βασιλόπουλος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος που επί 4 χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως κανένα βήμα και βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο μηδέν!
Ας σταματήσει λοιπόν την υποκρισία και ας απαντήσει για ποιο λόγο η δημοτική αρχή δεν έκανε ούτε την ελάχιστη αυτοκριτική, αφού αυτή ως αναθέτουσα αρχή έχει την ευθύνη για την προκήρυξη του διαγωνισμού και την σύνταξη των τευχών δημοπράτησης!
Δυστυχώς, με τις ενέργειες της δημοτικής αρχής ο κίνδυνος να παραμείνει για πολλούς ακόμη μήνες ή και για χρόνια κολλημένος ο διαγωνισμός για την ανάθεση της πολεοδομικής οργάνωσης της Ανατολικής Παραλίας είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός!
Ο κύριος δήμαρχος προχώρησε σε μία εντελώς παράνομη ενέργεια, ορίζοντας με το έτσι θέλω τρεις αντιδημάρχους (πολιτικά πρόσωπα) να βαθμολογήσουν τους συμμετέχοντες σε ένα διαγωνισμό 500.000 ευρώ, αγνοώντας πλήρως το πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού, καθώς και τη Δημοτική Επιτροπή!
Τα μέλη της παράταξής μας Σπύρος Χανδρινός και Ευγενία Κούβελα, που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, όπως είχε από το 2022 προειδοποιήσει και ο επικεφαλής μας Βασίλης Τζαμουράνης, εξέφρασαν έντονα την αντίδρασή τους στην ωμή αυτή παρέμβαση της δημοτικής αρχής σε έναν διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλάζοντας μάλιστα την βαθμολογία των συμμετεχόντων εταιρειών, σε σχέση με την βαθμολογία του πρακτικού της επιτροπής διαγωνισμού! Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ευθέως οι αντιδήμαρχοι έριχναν αποκλειστικά τις ευθύνες για την καθυστέρηση των τεσσάρων ετών (!) και τις ακυρώσεις των δικών τους (!) αποφάσεων στην επιτροπή διαγωνισμού!
Η διαδικασία που ακολουθείτε επεσήμαναν οι σύμβουλοι της παράταξης ‘Καλαμάτα Μετά’ θα οδηγήσει σίγουρα σε νέες καθυστερήσεις !
Να τονίσουμε ότι η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής για αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα πραγματοποιήθηκε εν τη απουσία του δημάρχου και προέδρου της.
Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση η δημοτική αρχή προέβη σε μία πρωτοφανή και μη νόμιμη ενέργεια, στη βαθμολόγηση των ενώσεων τεχνικών γραφείων που έχουν κάνει προσφορές για να αναλάβουν τις συγκεκριμένες μελέτες. Με εισήγηση τριών αντιδημάρχων, οι οποίοι κατά την άποψή μας ορίστηκαν με μια μη προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διαδικασία, άλλαξε η βαθμολόγηση, την οποία έχει κάνει η Επιτροπή Διαγωνισμού, μόνο στις δύο πρώτες εταιρείες, γεγονός το οποίο μπορεί να επηρεάζει καθοριστικά το τελικό αποτέλεσμα της κατακύρωσης του αναδόχου, μετά το άνοιγμα και των οικονομικών προσφορών!

“ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ”
Στην προσπάθεια να μειωθεί η σημαντικότητα της αλλαγής της βαθμολογίας, αντιδήμαρχος δήλωσε ότι η σειρά κατάταξης των τεχνικών εταιρειών δεν αλλάζει.
Αναγκάστηκε, όμως, να ανακαλέσει και να αναδιπλωθεί αμέσως όταν ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Χανδρινός παρενέβη, επισημαίνοντας ότι στην τελική κατάταξη θα συνυπολογιστούν οι βαθμολογίες και των τεχνικών αλλά και των οικονομικών προσφορών, συνεπώς οι ενέργειές των αντιδημάρχων επηρεάζουν άμεσα το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τμήμα της εισήγησης των τριών αντιδημάρχων (πολιτικών προσώπων) για να αποδείξουμε το μέγεθος της ‘πρωτοτυπίας’ και της πολιτικής άποψης του ‘ιδιοκτησιακού καθεστώτος’ που επικρατεί στο Δήμο Καλαμάτας, αφού πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να βαθμολογούν και τις εταιρείες που λαμβάνουν μέρος σε έναν διαγωνισμό...
‘μέχρι σήμερα έχουν περάσει 3 χρόνια και 8 μήνες και δεν υπάρχει ακόμα ανάδειξη αναδόχου. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά σχεδόν στην επιτροπή διαγωνισμού’! Εδώ έχουμε την κλασική συμπεριφορά της δημοτικής αρχής που προσπαθεί να πετάξει από πάνω της κάθε ευθύνη για κάθε πρόβλημα, από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο, και να το φορτώσει σε άλλους.
Για κακή της τύχη, όμως, υπάρχει η εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, για το ίδιο θέμα, που τονίζει ότι το πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού αποτελεί ‘απλή γνώμη’ και ‘δεν δεσμεύει το όργανο που έχει την αποφασιστική επί του θέματος αρμοδιότητα (Δημοτική Επιτροπή)’. Πως φταίει λοιπόν ‘αποκλειστικά σχεδόν’ η Επιτροπή Διαγωνισμού, ενώ η γνώμη της δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα; Εκτός αν η δημοτική αρχή θέλει να μας πει ότι δεν διάβασε, δεν μελέτησε και απλά ακολουθούσε, παρά τη σοβαρότητα του ζητήματος, την ‘απλή γνώμη’ της επιτροπής όσον αφορά την εξέλιξη του διαγωνισμού.
Οι εκπρόσωποι της παράταξής μας καταψήφισαν αυτή την μη νόμιμη διαδικασία, υπερασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον αλλά και το κύρος του θεσμού σε ότι αφορά την τήρηση της νομιμότητας!
Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης, που είναι αρμόδια να νομιμοποιεί ή όχι τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Δήμου
Καλαμάτας!”.