Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014 07:48

Μανώλης Μάκαρης για το ψηφοδέλτιό του: "Πολυσυλλεκτικό και ενωτικό με αντιμνημονιακό στίγμα"

Γράφτηκε από τον
Μανώλης Μάκαρης για το ψηφοδέλτιό του: "Πολυσυλλεκτικό και ενωτικό με αντιμνημονιακό στίγμα"

Για «δημοκρατία, συμμετοχή, λογοδοσία, αλληλεγγύη, προστασία κοινωνικών αγαθών και θέσεων εργασίας, ισοτιμία κέντρου και υπαίθρου», δεσμεύτηκε χθες ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης.

Παρουσιάζοντας τις κοινές και δεσμευτικές θέσεις του συνδυασμού του στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου, παρουσία φίλων και υποστηρικτών, μίλησε για «διαφάνεια παντού και πάντα» και για «δήμο αυτοτελή και αδέσμευτο, διοικητικά ανεξάρτητο και βιώσιμο οικονομικά και αυτόνομο στη χάραξη τοπικής πολιτικής».

Επικρίνοντας τη δημοτική αρχή Νίκα, εξέφρασε την αντίθεσή του στο «αυταρχικό και αλαζονικό μοντέλο της ενός ανδρός αρχής», στα «αποσπασματικά έργα βιτρίνας στο κέντρο με μηδαμινή απόδοση για την τοπική αγορά, την απασχόληση και το εισόδημα των συμπολιτών μας» κι έθεσε ως στόχο την κατάργηση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου. Εκανε λόγο για «δημοκρατική ανατροπή της δημοτικής παράταξης που εξυπηρετεί τις εντολές της κεντρικής εξουσίας και περιορίζεται στην τυφλή διεκπεραίωση των επιταγών της σε βάρος των συμφερόντων των δημοτών».

Ο κ. Μάκαρης μίλησε για «πολυσυλλεκτικό κι ενωτικό ψηφοδέλτιο, που αντιπροσωπεύει όλους τους πολιτικούς χώρους και τα επαγγέλματα», για «συνδυασμό συμπαράταξης και νίκης με αντιμνημονιακό δημοκρατικό αλληλέγγυο και οικολογικό στίγμα». Δήλωσε «ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος», αναφέροντας ότι «η ανεξαρτησία είναι υπεύθυνη πολιτική επιλογή και δε σημαίνει ουδετερότητα» κι εξήγησε: «Ανεξάρτητος, γιατί ως αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής και ως γιατρός του δημόσιου συστήματος υγείας δεν αντιμετώπισα κανέναν πολίτη ανάλογα με την κομματική του τοποθέτηση». Παρατήρησε ότι ο συνδυασμός του «βασίζεται στη συνεργασία ανθρώπων που προέρχονται από την κοινωνία. Αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και δηλώνει ότι είναι έτοιμος να αναλάβει το δήμο».

Τάχθηκε κατά των μνημονιακών πολιτικών που έχουν οδηγήσει στη φτώχεια και την ανεργία, ανέφερε ότι η κοινωνία απαιτεί δομικές, ριζικές αλλαγές κι επεσήμανε πως «η μεταρρύθμιση πρέπει να αρχίσει από την πόλη, από το δήμο, από το θεσμό που είναι πιο κοντινός στον πολίτη».

Δήλωσε «παρών ως εγγυητής μιας συλλογικής προσπάθειας που θα αναδείξει τις πιο νέες και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου» και αντέδρασε στο «σφιχτό εναγκαλισμό της κεντρικής εξουσίας που δεν επιτρέπει στους δήμους να αυτονομηθούν». Παρατήρησε ότι δε δίστασε να συγκρουστεί με όποιον πίστευε ότι «λειτουργούσε σε βάρος του τόπου μας και με τις πολιτικές που αποσαθρώνουν το δημόσιο σύστημα υγείας» και δεσμεύτηκε πως δε θα συμβιβαστεί με τίποτα άλλο, παρά μόνο μ’ ό,τι συμφέρει την Καλαμάτα.

Τάχθηκε κατά του "Καλλικράτη" και των μνημονίων και θέτοντας το δίλημμα των εκλογών, παρατήρησε: «Η αυτοδιοίκηση θα απαξιωθεί περισσότερο μέσα στο καλλικρατικό μηνομονιακό πλαίσιο ή θα μετασχηματιστεί σε πραγματικά αποκεντρωμένη συμμετοχική δημοκρατική εξουσία;». Δεσμεύτηκε για «συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε κοινωνικούς αγώνες, να διεκδικεί στο πλευρό των πολιτών και να αντιστέκεται. Ενδοδημοτική αποκέντρωση με ουσιαστικές αρμοδιότητες στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες και απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση και του τελευταίου ευρώ». Δήλωσε αντίθετος «στο ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας, των δημοσίων εκτάσεων και του φυσικού πλούτου από το ΤΑΙΠΕΔ» και σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Υδρευση, εκπαίδευση, καθαριότητα υπό τον άμεσο έλεγχο του δήμου. Τέρμα στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα ρουσφέτια και τις κατ’ εξαίρεση προσλήψεις. Λαϊκές συνελεύσεις και δημοψηφίσματα. Κανένας μόνος του στην κρίση, ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή. Δημιουργούμε δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, προστατεύουμε και διευρύνουμε τις δημοτικές κοινωνικές δομές. Πόλη ανοιχτή χωρίς αποκλεισμούς και δημοτική αρχή ευαίσθητη στις ευάλωτες κοινωνικές δομές».

Ο κ. Μάκαρης επεσήμανε ότι «θέλουμε τη νεολαία να συμμετέχει, θα ενισχύσουμε τη συμμετοχή των νέων στα δημοτικά δρώμενα και τη λήψη των αποφάσεων» και μίλησε για «υλοποίηση έργων στρατηγικής σημασίας, όπως ο εκσυγχρονισμός λιμανιού, αεροδρομίου, σιδηρόδρομου και Ιόνιας Οδού«, καθώς και για διαμόρφωση τοπικού σχεδίου απασχόλησης.

Τέλος, στάθηκε στη συγκρότηση «λαϊκής συμμαχίας με τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο που ανήκουν», στην «κοινή δράση και συμπαράταξη των ανεξάρτητων δυνάμεων του τόπου« και στη «μόνη φιλοδοξία του συνδυασμού να υπηρετήσει όσο το δυνατόν καλύτερα το παρόν και το μέλλον της Καλαμάτας».

Ο επικεφαλής του "Δικτύου" - δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Μπεχράκης παρατήρησε ότι ο συνδυασμός της συμπαράταξης είναι 

«η εναλλακτική δημοτική παράταξη που μπορεί να αλλάξει, να γυρίσει σελίδα στο Δήμο Καλαμάτας». Με αφορμή την καθυστερημένη προσέλευση του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων" Θεόδωρου Τζανετάκη επεσήμανε ότι «αποτελείται από εργαζόμενους ο συνδυασμός. Θέλουμε να αλλάξουμε τους επαγγελματίες της πολιτικής, από την κοινωνία, από τα κάτω».

Στο πάνελ ήταν και ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Σαράντης.

 

Γ.Σ.


NEWSLETTER