Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011 20:19

Σύσκεψη στη Μεσσήνη για τις συγχωνεύσεις σχολείων

Γράφτηκε από την

Tην Κυριακή 13 Φεβρουαρίου στις 5 μ.μ.., στο αμφιθέατρο του Συγκροτήματος Λυκείων Μεσσήνης, πραγματοποιήθηκε συνέλευση με τους παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας ( διευθυντές σχολικών μονάδων, πρόεδροι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, πρόεδροι δεκαπενταμελών μαθητικών κοινοτήτων) του νέου Δήμου Μεσσήνης.
Η συνέλευση αυτή οργανώθηκε  με αφορμή την προώθηση από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχεδίου συνενώσεων και καταργήσεων Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκαν διεξοδικά  προβλήματα που θα προκύψουν  από την προώθηση ανάλογου σχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και παράλληλα υποβλήθηκαν προτάσεις από την πλευρά των παραγόντων της εκπαιδευτικής κοινότητας προς  τον Δήμαρχο  Μεσσήνης κ. Στάθη Αναστασόπουλο.
Ο Δήμαρχος ανέφερε πως τα σχολεία του Δήμου Μεσσήνης είναι βιώσιμα, διαθέτουν την απαιτούμενη κτιριακή υποδομή και κάποια ήδη εξυπηρετούν την μαθητική κοινότητα κοντινών αλλά και απομακρυσμένων χωριών. Σημειωτέον, οι γονείς μαθητών περιφερειακών σχολείων είναι αυτοί που στηρίζουν κοινωνικά, επαγγελματικά   και οικονομικά την τοπική κοινωνία.
Ως βασική ανησυχία καταγράφηκε ο κίνδυνος δημιουργίας μαθητών δύο ταχυτήτων, κάτι στο οποίο αντιτάσσονται και η Δημοτική Αρχή και οι τοπικές κοινωνίες.
Η πιθανή κατάργηση σχολείων ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε μετανάστευση οικογενειών προς τα αστικά κέντρα, πράγμα που θα επιφέρει περαιτέρω κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό πλήγμα της υπαίθρου, ερήμωση των χωριών, αλλά και τον ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο ορισμένοι μαθητές να αναγκαστούν να διακόψουν το σχολείο.
Πεποίθηση του Δημάρχου κ. Στάθη Αναστασόπουλου είναι πως οι εκπαιδευτικές μονάδες αποτελούν το φωτεινό φάρο κάθε περιοχής και οποιαδήποτε συγχώνευση, ή κατάργηση σχολικής μονάδας θα πρέπει να έχει αποκλειστικά κριτήρια εκπαιδευτικά, παιδαγωγικά και όχι οικονομικά.
Σε κάθε περίπτωση ο Δήμαρχος τόνισε πως η νέα δημοτική αρχή συντάσσεται με τις ανησυχίες, απορίες και αγωνίες των σχολικών παραγόντων, δεδομένου της συρρίκνωσης των κονδυλίων προς τους Δήμους, αλλά και της υποχρέωσης του κράτους για δωρεάν δημόσια παιδεία σε όλους τους πολίτες ισότιμα.

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Μεσσήνης


NEWSLETTER