Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014 20:38

Η ΔΕΥΑΚ αναλαμβάνει το έργο του Συνδέσμου Υδρευσης

Γράφτηκε από τον
Η ΔΕΥΑΚ αναλαμβάνει το έργο του Συνδέσμου Υδρευσης

Με βάση οικονομοτεχνική μελέτη θα γίνει η διάλυση του Συνδέσμου Υδρευσης Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης.

Αυτό επεσήμανε χθες στην "Ε" ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, επιβεβαιώνοντας ότι η απόφαση για τη διάλυσή του είναι δεδομένη -χθες το μεσημέρι έγινε σχετική σύσκεψη στο γραφείο του- και αναμένεται να εγκριθεί στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την τελευταία για το 2014.
Ο κ. Νίκας ανέφερε ότι προχωράει η διαδικασία της διάλυσης και θα γίνει όπως προβλέπεται από το νόμο. Βεβαίωσε πως θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα του κάθε δήμου κι ενημέρωσε ότι το 89% του Συνδέσμου έχει ο Δήμος Καλαμάτας, το 9% ο Δήμος Μεσσήνης και το 2% ο Δήμος Δυτικής Μάνης. Παρατήρησε ότι «βάσει της οικονομοτεχνικής μελέτης θα ληφθούν οι αποφάσεις και θα γίνει η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων». Για το χρέος του Δήμου Καλαμάτας προς το Σύνδεσμο που ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ, ανέφερε ότι «η μελέτη θα τα ξεκαθαρίσει όλα. Και αν κάνει να πληρώσουμε στους άλλους δήμους, θα πληρώσουμε».
Ο κ. Νίκας επεσήμανε ότι με τη διάλυση του Συνδέσμου θα είναι λιγότερα τα έξοδα και επιβεβαίωσε πως η ΔΕΥΑΚ θα αναλάβει τη διαχείριση της λειτουργίας των δικτύων, των αντλιοστασίων και των πηγών Πηδήματος. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι και οι άλλοι Δήμοι (Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης) «θα πληρώνουν λιγότερο, θα είναι λιγότερα από 11 λεπτά το κυβικό που είναι τώρα η τιμή του νερού».
Οσον αφορά το προσωπικό του Συνδέσμου ο δήμαρχος Καλαμάτας, επίσης, είπε «ας πάρουν όλο οι άλλοι δήμοι».
Σύμφωνα με έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, απαντητικό σε αίτημα του Συνδέσμου Υδρευσης, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες σε ένα δήμο υφίσταται διαφορετικό καθεστώς παροχής υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης (ΔΕΥΑ και Σύνδεσμος) τότε ο δήμος έχει την υποχρέωση να αποχωρήσει από το Σύνδεσμο και να εντάξει τις σχετικές υπηρεσίες που παρείχε ο Σύνδεσμος στην υφιστάμενη ΔΕΥΑ. Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Δήμος Μεσσήνης διαθέτουν Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης στις οποίες εκ του νόμου (ν. 1069/1980) εμπίπτει η εν λόγω αρμοδιότητα, δηλαδή η διοίκηση και λειτουργία των δικτύων ύδρευσης».
Γ.Σ.


NEWSLETTER