Τρίτη, 04 Αυγούστου 2015 17:40

Ο Δήμος Καλαμάτας επιστρέφει το… μπαλάκι στην Αποκεντρωμένη για την κατεδάφιση των τσιγγάνικων καταυλισμών

Ο Δήμος Καλαμάτας επιστρέφει  το… μπαλάκι στην Αποκεντρωμένη για την κατεδάφιση των τσιγγάνικων καταυλισμών

Ο Δήμος Καλαμάτας επέστρεψε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση την απόφαση παραχώρησης κατεδάφισης των αυθαίρετων κτισμάτων των τσιγγάνων στην Αγία Τριάδα. 

Αυτό επεσήμανε στην "Ε" ο δήμαρχος Π. Νίκας, κάνοντας λόγο για αδιαφορία επίλυσης του προβλήματος από τα αρμόδια κρατικά όργανα. Παρατήρησε ότι υπάρχει ζήτημα με την αλλαγή της ηγεσίας στο υπουργείο Εργασίας και μας ενημέρωσε πως ο δήμος ετοίμασε κι έστειλε την προγραμματική σύμβαση για την αξιοποίηση της Μπιρμπίτας και τη μετεγκατάσταση στο συγκεκριμένο χώρο.

«Μετά το εξώδικο των 5 ιδιοκτητών της περιοχής και δεδομένων των συνθηκών, επέστρεψα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση την παραχώρηση κατεδάφισης των αυθαίρετων κτισμάτων των τσιγγάνων στην Αγία Τριάδα», μας είπε ο δήμαρχος και σημείωσε: «Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε μόνοι μας σε μια τέτοια ενέργεια. Θέλει τη συνδρομή υπουργείων, της Αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών. Τους απάντησα ότι "εσείς ως κράτος που είστε υπεύθυνοι, να αναλάβετε". Εγώ δεν μπορώ να τα γκρεμίσω, μετά την παρέμβαση από το Συνήγορο του Πολίτη και την εμπλοκή της κυβέρνησης».

Ομως, ο κ. Νίκας διευκρίνισε πως «δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζουμε την προσπάθεια. Κάθε μέρα ασχολούμαστε με το θέμα των τσιγγάνων».

Ο δήμαρχος εξήγησε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα με την κυβερνητική αλλαγή στο υπουργείο Εργασίας. Εφυγε ο Σκουρλέτης και ανέλαβε ο Κατρούγκαλος» και σημείωσε: «Χρειάζεται συνεννόηση από την αρχή για να κάνουμε την επόμενη, τη δεύτερη σύσκεψη. Εχουμε στείλει σε όλους τους εμπλεκόμενους το κείμενο της προγραμματικής σύμβασης για την παραχώρηση της Μπιρμπίτας. Στην πρώτη σύσκεψη είχαμε συμφωνήσει για τη σύμβαση, που θα περιλαμβάνει τι θα γίνει με την Μπιρμπίτα, πώς θα γίνει η μετακίνηση, πώς θα αποκατασταθεί και πώς θα ελέγχεται η Μπιρμπίτα. Η δεύτερη σύσκεψη θα γίνει με βάση το κείμενο της προγραμματικής που ετοίμασε κι έστειλε ο δήμος». Ο κ. Νίκας ανέφερε πως «εμείς ό,τι υποσχεθήκαμε, το κάναμε. Στο ζήτημα εμπλέκονται 4 υπουργεία, η Αποκεντρωμένη, ο Συνήγορος του Πολίτη και άλλοι».

Κλείνοντας, επέμεινε στην αξιοποίηση της Μπιρμπίτας, λέγοντας: «Εκεί τους δίνει δωρεάν ρεύμα το υπουργείο και ο δήμος παραχωρεί δωρεάν ποσότητα κυβικών μέτρων νερού. Εκεί θα μπορεί να γίνει εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ ο χώρος έχει όλες τις άδειες».

Γ.Σ.