Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015 08:15

Διατηρητέα μνημεία τα καλντερίμια της Βέργας

Διατηρητέα μνημεία τα καλντερίμια της Βέργας

Το υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων ανακήρυξαν ως διατηρητέα μνημεία καλντερίμια στην περιοχή της Βέργας.

Χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου για την ανάδειξη των καλντεριμιών μίλησαν ο Κώστας Μαρκάκης, ως εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Βέργας - Καλαμάτας για την οικολογία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό "Φίλοι της Βέργας" και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νίκος Πατσαρίνος. Επίσης παρευρέθηκαν και μίλησαν και εκπρόσωποι συλλόγων οι οποίοι εντάχθηκαν στην προσπάθεια για τη διάσωση των καλντεριμιών και την ανάδειξή τους σε περιπατητικά μονοπάτια, με στόχο την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Αλλωστε όπως είπε μεταξύ άλλων ο Κ. Μαρκάκης, σκοπός τους από δω και πέρα είναι η ανάδειξη και των υπόλοιπων καλντεριμιών που οδηγούν από την Κάτω στην Ανω Βέργα και ανακήρυξή τους ως διατηρητέων μνημείων, καθώς και η διάσωση των μονοπατιών που οδηγούν στο Καλάθι Ταϋγέτου και τον Δυτικό Ταΰγετο. Το επόμενο βήμα θα είναι, σε συνεργασία με τους Λάκωνες και τους Αρκάδες, να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν τουριστικά τα μονοπάτια του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα.

Ο Νίκος Πατσαρίνος σημείωσε ότι η ανάδειξη των καλντεριμιών θα βοηθήσει τουριστικά και αναπτυξιακά την περιοχή. Και τόνισε ότι την προσπάθεια διάσωσής τους θα πρέπει να αγκαλιάσουν ο Δήμος Καλαμάτας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Επίσης για την κοινή προσπάθεια διάσωσής τους μίλησαν οι Στέφανος Κουνιάδος, εκπρόσωπος "Οικολογικής Κίνησης", Παύλος Γκρέκης, εκπρόσωπος Συλλόγου Ελαίας, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας, Αθηνά Ξανθάκη, εκπρόσωπος Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μάνης, Παναγιώτης Ανδριανόπουλος και Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, εκπρόσωποι "ΣΠΟΚ Ευκλής" και Γιώργος Πλαγιανός, κάτοικος της περιοχής, ο οποίος πρόσφερε από το προσωπικό του αρχείο πολύτιμα ιστορικά στοιχεία για τα καλντερίμια. Επίσης παρευρέθηκαν οι Γιάννης Φιλανδριανός και Γιάννης Τυπάλδος. Να σημειωθεί ότι με την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων και του υπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ 185/ΑΑΠ/2015) χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία 10 πετράλωνα, 3 καλντερίμια και 1 βρύση στην Κάτω Βέργα. Επίσης στην παρουσίαση που ακολούθησε, έγινε αναφορά και στο αίτημα των συλλόγων και πολλών δεκάδων πολιτών (πάνω από 100 υπογραφές σε επιστολές προς υπουργείο Πολιτισμού και Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων) για επέκταση του χαρακτηρισμού στα υπόλοιπα καλντερίμια, τόσο από Κάτω προς Ανω Βέργα και προς το Καλάθι, όσο και εντός του οικισμού της Βέργας.

Ν.Κ.