Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011 19:06

Γεωπόνους ζήτησε από τον Σκανδαλίδη ο Αναστασόπουλος

Γράφτηκε από την
 Γεωπόνους ζήτησε από τον Σκανδαλίδη ο Αναστασόπουλος

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη είχε σήμερα ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Στάθης Αναστασόπουλος,  παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και συμπατριώτη μας κ. Γεωργίου Κανελλόπουλου.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Υπουργό, πως σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου, έχει ορίσει αντιδήμαρχο αγροτικής ανάπτυξης, αλλά είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή η Δημοτική Αρχή να υποστηρίξει τους αγρότες στο χωράφι με μία και μόνο γεωπόνο που διαθέτει ο Δήμος Μεσσήνης. Ζήτησε τη συνδρομή του Υπουργού, ώστε ή μέσω Περιφέρειας, όπως ο Δήμος έχει ζητήσει από τον Περιφερειάρχη κ. Π. Τατούλη ή μέσω του Υπουργείου, να διατεθούν στο Δήμο Μεσσήνης τρεις γεωπόνοι, οι οποίοι θα υποστηρίζουν συστηματικά τους αγρότες του κατ΄ εξοχήν αγροτικού Δήμου Μεσσήνης στις παραδοσιακές καλλιέργειες (ελιές, λάδι, σύκα, σταφίδα, κρασί κλ.π.) αλλά και για την προώθηση εναλλακτικών καλλιεργειών και αρωματικών φυτών.
Ο Δήμαρχος, παράλληλα, κατέθεσε στον κ. Υπουργό υπόμνημα, στο οποίο περιλαμβάνονται  τα μελετητικά ώριμα έργα του Δήμου, τα οποία ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του προγράμματος χρηματοδότησης αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013.
Στόχος, είναι η προώθηση ένταξης αυτών, στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» με απώτερο σκοπό πάντα την αύξηση της αγροτικής παραγωγής και τη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος και όχι μόνο.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ώριμα μελετητικά έργα που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα που παραδόθηκε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

Α) ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
1)   Εγγειοβελτιωτικά έργα για την άρδευση των ελαιώνων (χονδροελιάς – λαδολιάς)  στα Τ.Δ. Τρικόρφου και Κλήματος.
2) Εγγειοβελτιωτικά έργα στην περιοχή «Μακαρία» (κατασκευή διωρύγων) και στην ευρύτερη πεδινή περιοχή του Δήμου Μεσσήνης (μεταξύ των άλλων στόχων είναι και η προώθηση της επανεκαλλιέργειας ρυζιού).
3)   Ολοκλήρωση του δικτύου των εγγειοβελτιωτικών έργων της Άνω Ζώνης ΓΟΕΒ Παμίσου με σκοπό την άρδευση καλλιεργούμενων εκτάσεων.
4) Ολοκλήρωση - επέκταση μικρού εγγειοβελτιωτικού έργου στο Πανιπέρι – Αγ. Σωτήρα.
Β) ΕΡΓΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
1) Διαμόρφωση υφιστάμενων παλαιών μονοπατιών στη Δ.Ε. Ιθώμης που συνδέουν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης με τα μνημεία της ευρύτερης περιοχής (Ιερά Μονή Βουλκάνου, Ανδρομανάστηρο, Σαμαρίνα, Κάστρο της Ανδρούσας κλπ).
2) Αξιοποίηση ποταμού Καρυάς της Δ.Ε. Βουφράδος  και
3) Αποπεράτωση των εργασιών για τη δημιουργία δημοτικού ξενώνα στη Χαραυγή (που μπορεί να υποστηρίξει και τους επισκέπτες του Πολυλίμνιου).


Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Μεσσήνης


NEWSLETTER