Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016 08:46

Ανησυχία Κατσίβελα για τον νέο χάρτη της υγείας

Ανησυχία Κατσίβελα για τον νέο χάρτη της υγείας

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας για τον νέο χάρτη υγείας, καθώς όπως σημειώνει έχουν γίνει «ανόητες επιλογές» και «σχεδιασμός στο πόδι».

 

Χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίβελας αναφέρει ότι οι μονάδες υγείας διαμορφώνονται σε επίπεδο δήμου, με αποτέλεσμα Περιφερειακά Ιατρεία όπως αυτό της Χώρας που είναι μόλις 10 χλμ. από τους Γαργαλιάνους να μεταφέρεται στην Πύλο. Επίσης Περιφερειακά Ιατρεία από την Κοινότητα Τριπύλας μεταφέρονται στο ΚΥ Γαργαλιάνων και άλλα όπως της Ελαίας στο ΚΥ Φιλιατρών. Ακόμη υπογραμμίζει ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν θα έχει στην ευθύνη του Περιφερειακά Ιατρεία, που σημαίνει ότι από εκεί δεν θα μπορούν να εφημερεύουν γιατροί σε αυτό. 

Σε χθεσινές του δηλώσεις για αυτό το ζήτημα δήμαρχος Τριφυλίας  αναφέρει: 

«Πάντα ο χώρος της υγείας για εμάς στο Δήμο Τριφυλίας ήταν θέμα προτεραιότητας, γιατί το να παρέχονται σωστές υπηρεσίες υγείας είναι εκ των ων ουκ άνευ αυτήν την εποχή και πάντα. Ενημερώθηκα για τις αλλαγές που επιφέρουν στο χάρτη υγείας όλης της Ελλάδας αλλά και της Τριφυλίας, για τις οποίες θα είναι λίγο να πω ότι πέσαμε από τα σύννεφα, καθώς ξεπερνάνε τα όρια της λογικής. Η πρώτη αρχή που έχει ο νέος χάρτης είναι ότι όλες οι μονάδες υγείας είναι σε επίπεδο δήμου, αυτό όμως οδηγεί σε παράλογες και ανόητες επιλογές. Για παράδειγμα το Περιφερειακό Ιατρείο Χώρας φεύγει από το ΚΥ Γαργαλιάνων και το εντάσσουν στο ΚΥ Πύλου που σημαίνει ότι οι πολίτες αντί να πηγαίνουν στο ΚΥ Γαργαλιάνων στα 10 χλμ. θα πρέπει να πηγαίνουν σε ένα ΚΥ που απέχει 30 χλμ.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό που επιβεβαιώνει το ανόητο του πράγματος και την επιπολαιότητα με την οποία δημιουργούν αυτόν το νέο χάρτη υγείας, είναι ότι την Κοινότητα Τριπύλης την εντάσσουν στο ΚΥ Γαργαλιάνων και περιοχές όπως της Ελαίας εντάσσονται στο ΚΥ Φιλιατρών. 

Αυτό σημαίνει ότι όλα αυτά σχεδιάζονται στο πόδι, επιπόλαια και χωρίς καμία ουσία. Ο δήμος σε συνεργασία με τους διευθυντές των μονάδων υγείας θα προχωρήσει ώστε να διορθώσει όλες αυτές τις ανοησίες που θέλουν να δημιουργήσουν.

Το άλλο επικίνδυνο σημείο είναι ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν θα έχει στο χώρο ευθύνης του Περιφερειακά Ιατρεία και αυτό σημαίνει ότι γιατροί που υπηρετούν σε αυτά δεν θα μπορούν να εφημερεύουν στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Αυτό θα το οδηγήσει σε εσωτερική κατάρρευση. Εμείς θα κάνουμε παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, να λειτουργήσει ένας σωστός χάρτης υγείας και όχι υπηρέτης των ιδεοληψιών όσον αφορά τον "Καλλικράτη" στην τοπική αυτοδιοίκηση».

 

Κ.Μπ.