Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012 05:29

Αδελφοποίηση της Καλαμάτας με το γερμανικό δήμο Σβέμπις Χαλ

Γράφτηκε από τον

Ευχάριστη έκπληξη χαρακτήρισε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας την αναφορά, από τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας Χανς Γιόακιμ Φούχτελ στον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για πιθανή αδελφοποίηση του Δήμου Καλαμάτας με τον Δήμο του Σβέμπις Χαλ, στη Βάδη Βυρτεμβέργη.
Η αναφορά έγινε προχθές Τρίτη, στη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την επίσκεψη στη χώρα μας της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.
«Είναι αλήθεια ότι τα βήματα συνεργασίας είχαν ξεκινήσει κατά την περιφερειακή διάσκεψη, που έγινε πρόσφατα στην Τρίπολη» σημείωσε ο Π. Νίκας, γνωστοποιώντας ότι έχουν ανταλλαγεί μάλιστα και επιστολές μεταξύ του και του Γκέρχαρντ Μπάουερ, περιφερειάρχη του Σβέμπις Χαλ -περιοχής με πληθυσμό περί τους 190.000 κατοίκους, με συνολικά 30 δήμους και κοινότητες.
Η επιστολή του Π. Νίκα -η οποία κοινοποιήθηκε και στον Χανς Φούχτελ- εστάλη στις 14 Σεπτεμβρίου και η απάντηση από τον Γερμανό περιφερειάρχη έφθασε στο Δήμο Καλαμάτας την περασμένη Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου.
Στην επιστολή του, ο Π. Νίκας περιγράφει τις υποδομές και τις δυνατότητες, στην Καλαμάτα αλλά και στον ευρύτερο δήμο της, ενώ από την πλευρά του, ο Γκ. Μπάουερ εκφράζει την πρόθεσή του να αναπτυχθεί συνεργασία μεταξύ του Σβέμπις Χαλ, της Καλαμάτας, αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Θέματα συνεργασίας, σύμφωνα με τον Γερμανό περιφερειάρχη, θα μπορούσαν να είναι, μεταξύ άλλων, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ενέργεια, η αρχική -και η συνεχιζόμενη- επαγγελματική κατάρτιση, η πολιτική προστασία, οι διοικητικές δομές, ο τουρισμός, η τοπογραφία και οι κοινωνικές παροχές.
Β.Γ.Μ.