Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020 19:01

Στη Γαλλία ο Καφαντάρης

Γράφτηκε από την

Ο Μεσσήνιος γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας που συμμετείχε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Ορλεάνη της Γαλλίας στις 23-24 Ιανουαρίου

Το μείζον θέμα διαβούλευσης που απασχόλησε την Πολιτική Επιτροπή ήταν το μέλλον της Ευρώπης και ο τρόπος με τον οποίο οι τοπικές και περιφερειακές αρχές δύνανται να συμβάλουν στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου.

Ο Δ. Καφαντάρης εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη της δημοκρατίας και των κοινωνιών θα πρέπει να λάβει υπόψη της άμεσα τις ανισότητες που επικρατούν στις διάφορες ευρωπαϊκές περιφέρειες, και κυρίως στις περιφέρειες του νότου, οι οποίες πλήττονται σημαντικά από το μεταναστευτικό ζήτημα. Είναι ένα πρόβλημα, υπογράμμισε ο κ. Καφαντάρης, στο οποίο η Ε.Ε. πρέπει να ενσκήψει με μεγαλύτερη προσοχή και ευαισθησία ώστε να εξασφαλιστεί η πρόθεσή της, για υπηρεσίες πρόσβασης ισότιμα σε όλους τους πολίτες.

Επίσης, η Πολιτική Επιτροπή αποφάσισε τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Δημάρχων εν κινδύνω. Το Παρατηρητήριο θα έχει ως αντικείμενο την αποστολή ειδικού για τα δικαιώματα του ανθρώπου, σε χώρες με δημάρχους οι οποίοι υφίστανται εκφοβισμό ή αντιμετωπίζουν αρνητική μεταχείριση από την εθνική κυβέρνηση.

Το Παρατηρητήριο, υπό την αιγίδα του Δήμου Παρισίων και σε συνεργασία με το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα συντάσσει ετήσια έκθεση για την κατάσταση δημάρχων και αιρετών εν κινδύνω κατά την άσκηση της θητείας τους.

Η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε τη θετική της άποψη επί του θέματος και προσυπέγραψε την εν λόγω πρωτοβουλία, υπερθεματίζοντας αναφορικά με την κατάσταση δημάρχων στην Τουρκία, όπου όλο και περισσότερο μειώνεται ο δείκτης δημοκρατίας και περιορίζεται η ελεύθερη βούληση κατά την άσκηση των καθηκόντων των αιρετών.