Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2021 10:25

Αντιδρούν στην κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης οι πρόεδροι των κοινοτήτων (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Αντιδρούν στην κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης οι πρόεδροι των κοινοτήτων (βίντεο)

 

Αρμοδιότητες αποφασιστικού χαρακτήρα και πόρους για τις κοινότητες, καθώς και ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας, ζητεί η Συντονιστική Επιτροπή Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας, αντιδρώντας στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση.

“Η μετατροπή των συμβούλων της κάθε κοινότητας σε προέκταση των υποψηφίων δημοτικών συνδυασμών, η διαίρεση μικρών κοινωνιών σε παραταξιακούς οπαδούς και αντιπάλους, η υποβάθμιση των Συμβουλίων Κοινοτήτων και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας”, επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή.

Σε ανακοίνωσή της για το νομοσχέδιο η Συντονιστική Επιτροπή Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας σημειώνει: “Η κοινότητα, πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας, θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, αποτελεί διαχρονικά τη ραχοκοκκαλιά της Ελλάδας. Ο θεσμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας του πολίτη -όσο απομακρυσμένη και αν είναι η κοινότητα από την έδρα του δήμου- είναι ο θεσμός του Συμβουλίου Κοινότητας και του προέδρου της κοινότητας. Καθημερινά, πρόεδροι και κοινοτικοί σύμβουλοι διαχειρίζονται όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων, φροντίζουν, μεριμνούν για τη δύσκολη καθημερινότητα των αστικών περιοχών, αλλά στις απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας μας με την υστέρηση των υποδομών και υπηρεσιών. Η παρουσία τους στις πόλεις και στα χωριά είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο κράτος, αφού μια μορφή διοίκησης παραμένει δίπλα του.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου 2021, το υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε το σχέδιο νόμου που θα αλλάξει συλλήβδην τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια αλλαγή που προγραμματίζεται να γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους: πολίτες, αυτοδιοικητικούς, δημόσια διοίκηση.

Η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τους προέδρους και συμβούλους των κοινοτήτων, η κατάργηση κοινοτήτων στις έδρες του κάθε δήμου, ο περιορισμός του αριθμού των τοπικών συμβούλων, η ανισότητα τρόπου εκλογής μεταξύ μικρών και μεγαλυτέρων πληθυσμιακά κοινοτήτων, η μετατροπή των συμβούλων της κάθε κοινότητας σε προέκταση των υποψηφίων δημοτικών συνδυασμών, η διαίρεση μικρών κοινωνιών σε παραταξιακούς οπαδούς και αντιπάλους, η υποβάθμιση των Συμβουλίων Κοινοτήτων και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω τη ζωή των κατοίκων στην επαρχία, θα απεμπολήσει τους νέους από τα κοινά και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. Η απομάκρυνση από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας με την επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος αυτοδιοίκησης θα δώσει τη χαριστική βολή. Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας φεύγει, η επαρχία αποδεκατίζεται από πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, το χαμόγελο έχει χαθεί!

Ως αιρετοί σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, σεβόμενοι τον θεσμό τον οποίο υπηρετούμε και τους συμπολίτες μας, ζητάμε: 1. Συμμετοχή στην επαναδιαμόρφωση του νομοσχεδίου. 2. Αρμοδιότητες αποφασιστικού χαρακτήρα και πόρους για τις κοινότητες. 3. Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας. 4. Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης.

Οι κοινότητες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας λειτουργούν από την αρχή του ελληνικού κράτους ως κύτταρα δημοκρατίας, θεματοφύλακες της ελληνικής υπαίθρου, εργαλεία του δήμου για τη βελτίωση της καθημερινότητας, πηγές εθελοντισμού και ενεργοποίησης των πολιτών. Είμαστε ο σύνδεσμος δημότη και διοίκησης. Ζητούμε την εμπιστοσύνη της Πολιτείας, όπως μας την έδωσαν οι πολίτες μέσα από τις προηγούμενες δημοκρατικές διαδικασίες. Καλούμε τα δημοτικά και τα κοινοτικά συμβούλια της χώρας να εκδώσουν ψηφίσματα στήριξης για τη διατήρηση και την ενίσχυση του θεσμού των κοινοτήτων. Του θεσμού που στη συνείδηση κάθε Ελληνα εκπροσωπεί τη συνύπαρξη για το κοινό καλό. Του θεσμού που έχει ρίζες στην παράδοση και ακτίνα δράσης όλα τα σύγχρονα κινήματα ενεργών πολιτών και πρωτοβουλιών. Καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα των κοινοτήτων. Καλούμε τους συγχωριανούς μας και τους συμπολίτες μας να ενώσουν τις φωνές τους με τη φωνή τους! Δύναμη στις κοινότητες = Δυνατή κοινωνία”.


NEWSLETTER