Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2022 08:47

Θέση μάχης παίρνουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι: Η εικόνα στη Μεσσηνία 10 μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Θέση μάχης παίρνουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι: Η εικόνα στη Μεσσηνία 10 μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές

 

Δέκα μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές το τοπίο στους 6 δήμους της Μεσσηνίας παραμένει θολό, δεν έχει ξεκαθαρίσει, όσον αφορά τους υποψηφίους δημάρχους.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα,  5 από τους 6 δημάρχους θα είναι σίγουρα υποψήφιοι και θα διεκδικήσουν την επανεκλογή τους, ενώ έχουν ανακοινωθεί ισχυρές υποψηφιότητες, αλλά και άλλες που δύσκολα θα καταφέρουν να πάνε μέχρι το τέλος.

Πέρα από το πολιτικό - κομματικό στοιχείο και τις στηρίξεις των κομμάτων, όπου στη Μεσσηνία υπερτερεί η Ν.Δ., καθοριστικό ρόλο θα παίξουν τα πρόσωπα των υποψηφίων δημάρχων και των υποψηφίων συμβούλων που θα στελεχώσουν τους συνδυασμούς.

Να σημειωθεί ότι νέος εκλογικός νόμος στην αυτοδιοίκηση, σε αντίθεση με την απλή αναλογική, αποτρέπει τις πολλές υποψηφιότητες.

Στο Δήμο Καλαμάτας υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι:

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος που θα έχει το χρίσμα της Ν.Δ. και θα έχει μαζί του την παράταξη τη Ελένης Αλειφέρη και συμβούλους που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και συνεργάζονται μαζί του από τις παρατάξεις Μαρίας Οικονομάκου, Βασίλη Τζαμουράνη, Μανώλη Μάκαρη και Δημήτρη Κουκούτση, καθώς και τον Μιχάλη Αντωνόπουλο.

Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης που έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητα έχει απευθύνει ευρύ κάλεσμα συνεργασίας στις μειοψηφίες, σε κόσμο και φορείς, που έχουν απογοητευτεί από τη δημοτική αρχή. Θα έχει μαζί του υποψηφίους από τους συνδυασμούς Βασίλη Κοσμόπουλου, Μανώλη Μάκαρη, Μαρίας Οικονομάκου και Τόνιας Κουζή και πιθανόν να έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

Ο υποψήφιος δήμαρχος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, της παράταξης του ΚΚΕ.

Ο πρώην αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης προχωράει τις συζητήσεις και τις επαφές για τη δημιουργία ανεξάρτητου συνδυασμού, πέρα και πάνω από κόμματα και όταν κρίνει πως ήρθε ο κατάλληλος χρόνος, θα γίνουν και οι ανακοινώσεις. Δηλώνει με ξεκάθαρο τρόπο ότι στόχος είναι “να διαμορφωθεί μία εναλλακτική και ελκυστική πρόταση για την πόλη μας”.

Η πρώην αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα και υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. στις εκλογές του 2019, αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της το επόμενο διάστημα, αλλά το πιθανότερο είναι να μην διεκδικήσει τον δήμο.

Στον Δήμο Μεσσήνης υποψήφιος θα είναι ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος που παρά την αποχώρηση συμβούλων του, δείχνει δυνατός, κυρίως στα χωριά, ενώ θα έχει και τη στήριξη της Ν.Δ.

Εχουν ανακοινώσει υποψηφιότητα: Ο τέως δήμαρχος Γιώργος Τσώνης που δεν έχει μαζί του το μεγαλύτερο μέρος της πρώην δημοτικής του ομάδας από την οποία αποχώρησε. Και ο καθηγητής Γιώργος Σπυρόπουλος που κάνει επαφές για τη συγκρότηση συνδυασμού.

Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας (του Τσώνη που αποχώρησε και ανεξαρτητοποιήθηκε) με τον επικεφαλής της Τάσο Τσερπέ προχωράει τις επαφές για να κατέβει, αναζητώντας, αν χρειαστεί και ένα καινούργιο πρόσωπο που θα ενώνει, ώστε να δημιουργηθεί ένας συνδυασμός που θα διεκδικήσει τη νίκη.

Εκτιμάται πως θα υπάρχει και υποψήφιος δήμαρχος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Στον Δήμο Πύλου - Νέστορος υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι: Ο δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας, συνεργαζόμενος με τον επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Ηλία Κανάκη. Και ο τέως δήμαρχος  - επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Καφαντάρης.

Υποψηφιότητα έχει ανακοινώσει ο Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ενώ αποφασισμένος να θέσει υποψηφιότητα φέρεται είναι και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Βρεττάκος, που κάνει επαφές για τη συγκρότηση συνδυασμού.

Εκτός απροόπτου θα υπάρχει και υποψήφιος δήμαρχος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Στον Δήμο Τριφυλίας υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης και ο πρώην δήμαρχος Γαργαλιάνων Ακης Κατρίτσης που έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, ενώ τον δήμο φέρεται αποφασισμένη να διεκδικήσει και η δημοτική σύμβουλος  - επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Χάιδω Παναγιωτοπούλου (το όνομά της ακούγεται και για υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ.). Για τον σύμβουλο Δημήτρη Δριμή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υποψηφιότητα τον επόμενο μήνα, ενώ τις τελευταίες μέρες στην τοπική κοινωνία ακούγεται ξανά το όνομα του παιδίατρου Γιάννη Κωνσταντόπουλου.

Εκτός απροόπτου θα υπάρχει υποψήφιος δήμαρχος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Στον Δήμο Δυτικής Μάνης έχει ανακοινώσει υποψηφιότητα ο επιχειρηματίας Γιώργος Χιουρέας. Ο δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας αναμένεται να αποφασίσει για το τι θα κάνει μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ αποφασισμένοι να θέσουν υποψηφιότητα είναι οι αντιδήμαρχοι Ευάγγελος Ανδροβιτσανέας και Παναγιώτης Μπασάκος, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξης Ρουτζούνης. Το πιθανότερο είναι να υπάρχει και υποψήφιος της “Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ ερωτηματικό εξακολουθεί να αποτελεί το τι κάνει η δημοτική ομάδα του τέως δημάρχου Γιάννη Μαραμπέα, που είναι η μεγαλύτερη στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στον Δήμο Οιχαλίας υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι η δήμαρχος Γιώτα Γεωργακοπούλου και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Αδαμόπουλος. Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Γιάννης Παπαδόπουλος δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, αλλά δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει, καθώς σύμβουλοι - προηγούμενοι υποψήφιοι δήμαρχοι φέρεται να έχουν ταχθεί με τους δύο υποψηφίους.