Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2016 09:13

3,5 χρόνια κατασκευάζουν το γιοφύρι της... Αρτας στο Νεοχώρι Μελιγαλά 

3,5 χρόνια κατασκευάζουν το γιοφύρι της... Αρτας στο Νεοχώρι Μελιγαλά 

Τρεισήμισι χρόνια από την έναρξη της κατασκευής τους θα χρειαστούν για να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί η νέα γέφυρα και ο καινούργιος δρόμος πρόσβασης στο Νεοχώρι Μελιγαλά.

Και αυτό γιατί, στην τελευταία της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε παράταση, την 11η (!!) έως τις 31 Μαρτίου 2017 για την ολοκλήρωση και την παράδοση του έργου, που με βάση το αρχικό του χρονοδιάγραμμα, έπρεπε να έχει τελειώσει το Σεπτέμβριο του 2014(!!). Ενα χρόνο μετά την έναρξη της κατασκευής του.

Οπως αναφέρεται στην εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και στο σκεπτικό της απόφασης, «το έργο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 99%. Παραμένει προς ολοκλήρωση το 1% περίπου των εργασιών». Και αυτό είναι ασφαλτικά και η προσαρμογή της νέας οδού με την υπάρχουσα. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση και παράδοση του έργου οφείλεται στα στηθαία ασφαλείας που απαιτούνται και για τα οποία δεν υπάρχουν επιπλέον χρήματα ή άλλη σχετική εργολαβία.

Επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως «οι εργασίες ασφαλτικών στην προσαρμογή της νέας με την υπάρχουσα οδό, δεν δύναται να ολοκληρωθούν έως να τοποθετηθούν στηθαία ασφαλείας επί της νέας οδού. Είναι, δε, απαραίτητα για την ασφάλεια των διερχομένων οχημάτων. Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να δοθεί ο νέος δρόμος σε κυκλοφορία. Επειδή δεν υπάρχει πρόβλεψη στην παρούσα μελέτη, ούτε δυνατότητα για την κατασκευή τους από την παρούσα εργολαβία, η Υπηρεσία μας έχει μεριμνήσει την εκτέλεσή τους από νέα εργολαβία που πρόκειται να δημοπρατηθεί σύντομα. Μέχρι τη δημοπράτηση του νέου έργου, την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και εν συνεχεία την εγκατάσταση του νέου αναδόχου απαιτείται εύλογο χρονικό διάστημα».

Το πολύπαθο έργο είναι προϋπολογισμού 1,4 εκ. ευρώ και υλοποιείται με έκπτωση 37,92%. Προβλέπει την κατασκευή νέας γέφυρας στην είσοδο του Νεοχωρίου, ανοίγματος 42,60μ. η οποία βρίσκεται νότια της παλιάς διατηρητέας με τα αρκετά τόξα γέφυρας στη συμβολή των χειμάρρων Πύρνακα και Μαυροζούμενα, καθώς και τις εργασίες παραλλαγής του δρόμου Νεοχωρίου - Μελιγαλά.

Γ.Σ.