Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 21:46

Μήνυμα Νίκα σε Τατούλη: Η Περιφέρεια δεν είναι αφεντικό των δήμων

Μήνυμα Νίκα σε Τατούλη: Η Περιφέρεια δεν είναι αφεντικό των δήμων

«Η αιρετή Περιφέρεια δεν είναι το αφεντικό της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Είμαστε ισότιμοι, πρέπει να συνεργαστούμε, να συνεννοηθούμε». Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, που αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης (ΠΕΔ) Πελοποννήσου, στη χθεσινή εκλογική γενική συνέλευση της Ενωσης, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη. Ο κ. Νίκας ζήτησε από τον κ. Τατούλη αντικειμενικότητα στην κατανομή των πόρων, όχι όπως γινόταν με την κρατική Περιφέρεια κι εκτίμησε πως «υπάρχουν πολλές ελπίδες με την αιρετή Περιφέρεια να πάμε σε καλύτερες καταστάσεις». 
Ο δήμαρχος Καλαμάτας ζήτησε, επίσης, η παρουσία του κράτους να είναι αντικειμενική και στους 5 νομούς της Περιφέρειας. Σημείωσε ότι η ΠΕΔ πρέπει να είναι κοντά στον κάθε δήμαρχο και διαβεβαίωσε πως όποιος και να εκλεγεί, θα είναι για όλους. Μίλησε για ανίκανο κράτος να χωροθετήσει για τα σκουπίδια κι επέκρινε κάθε αρμόδιο που δε σήκωνε το τηλέφωνο, όταν χρειάστηκε βοήθεια για τα σκουπίδια. Είπε ότι είναι η χειρότερη περίοδος για την αυτοδιοίκηση μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρατήρησε πως «είμαστε τραγικά πρόσωπα και κινδυνεύει η αξιοπρέπειά μας. Επέκρινε την επίθεση απαξίωσης της αυτοδιοίκησης και των αυτοδιοικητικών, «ότι εμείς που διαχειριζόμαστε το 3% του ΑΕΠ, ευθυνόμαστε για όλα» και παρατήρησε: «Αγώνας για την αξιοπρέπειά μας πρώτα από όλα».

Οι τοποθετήσεις αυτές του κ. Νίκα έγιναν πριν την εκλογική διαδικασία, όπου η πλειοψηφία των παρισταμένων αυτοδιοικητικών συμφώνησε με την πρόταση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Γορτυνίας Παρασκευά Παρασκευόπουλου να κατατεθούν απόψεις, προτάσεις, να υπάρξει αυτοδιοικητικός, πολιτικός λόγος.

Ο Τάσος Νιάρχος, από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" του Δήμου Καλαμάτας, επέκρινε το εκλογικό σύστημα για την ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ, που αποκλείει τις ταξικές δυνάμεις.
 Ο Γιάννης Τζεφεράκος από το Δήμο Ανατολικής Μάνης ζήτησε ενωτική δράση και όχι καπέλωμα από τις Περιφέρειες.
 Ο Γιάννης Χριστόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας, σημείωσε πως χρειάζεται περιφερειακή συνείδηση και ζήτησε προγραμματική συνέλευση για να τεθούν στόχοι και προτεραιότητες.
 Ο Πέτρος Ζούνης, πρόεδρος του Δ.Σ. Γορτυνίας, έκανε λόγο για απαξίωση της αυτοδιοίκησης με τον "Καλλικράτη" και ζήτησε όργανα συλλογικά, μαχητικά, αδέσμευτα από την κεντρική εξουσία.
 Ο δήμαρχος Αργους Δημήτρης Καμπόσος ζήτησε να κάνουν υπέρβαση και να ψηφίσουν εκείνους που έχουν μια άλλη φωνή.
 Ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Μανώλης Σκαντζός ζήτησε μαζί με την Περιφέρεια να αγωνιστούν για άλλη Πελοπόννησο και πρότεινε «πρώτα να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι νοοτροπία».
 Ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας επέκρινε το κλείσιμο σχολείων και την υποβάθμιση Νοσοκομείων και Κ.Υ., μίλησε για στραγγαλιστική ελεγκτική διαδικασία και ζήτησε «να αμυνθούμε για τους πολίτες και τις κοινωνίες μας».
 Ο Τάσος Τσορώνης, από το Δήμο Πύλου - Νέστορος, σημείωσε ότι η Πελοπόννησος πρέπει να πάρει τη θέση που της αξίζει και ζήτησε νέα γενική συνέλευση που θα αναζητηθούν κοινές λύσεις.
 Ο δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος ζήτησε η αυτοδιοίκηση να έχει ουσιαστικό ρόλο και να μην έχει το σφιχτό εναγκαλισμό της κεντρικής διοίκησης.
 Ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι η ΠΕΔ πρέπει να είναι θεσμός ελεγκτικός, αντιγραφειοκρατικός, διεκδικητικός και σχεδιαστικός για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου.
 Παρατήρησε ότι η Πελοπόννησος είναι αδικημένη, την έχουν αφήσει πίσω το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. Πρότεινε την ενοποίηση της αναπτυξιακής ταυτότητας της Πελοποννήσου, την ενοποίηση Επιδαύρου - Ολυμπίας και για τη διαχείριση των σκουπιδιών πρότεινε να τα διαχειριστεί η ΔΕΗ μαζί με τους δήμους στη Μεγαλόπολη. 
Στην πρόταση αντέδρασε ο δημοτικός σύμβουλος Μεγαλόπολης Σπύρος Τσιριγώτης, που σημείωσε ότι «δεν πάει άλλο, η Μεγαλόπολη έχει δώσει φόρο ζωής και αίματος με τη μόλυνση του περιβάλλοντος».

Ο κ. Νίκας θεωρείται ότι θα εκλεγεί με ευκολία πρόεδρος της ΠΕΔ καθώς η γαλάζια "Ανεξάρτητη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση" αναδείχθηκε νικήτρια στις χθεσινές εκλογές λαμβάνοντας 68 ψήφους και κατακτώντας 12 έδρες στο ΔΣ της Ενωσης. Η πράσινη "Ανεξάρτητη Συνεργασία για την Πελοπόννησο" έλαβε 50 ψήφους και εκλέγει 9 συμβούλους στο Διοικητικό Συμβούλιο.