Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017 18:41

Υπέρ της τροποποίησης της ΠΟΠ "Ελιά Καλαμάτας" η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Υπέρ της τροποποίησης των προδιαγραφών της ΠΟΠ "Ελιά Καλαμάτας", «συμπεριλαμβανόμενης της επέκτασης της γεωγραφικής ζώνης παραγωγής στη Λακωνία και τους άλλους όμορους νομούς με ισχυρά τεκμηριωμένο δεσμό κατά τους κανονισμούς», τάσσεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηλίας Στρατηγάκος, που σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι η κυβέρνηση ανακάλεσε την απόφαση εγγραφής της ΠΟΠ "Ελιάς Καλαμάτας" στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών και ταυτόχρονα στον ευρωπαϊκό κατάλογο Forematis, του όρου Καλαμάτα ως συνωνύμου της ποικιλίας Καλαμών, όμως, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, γιατί «ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου μάλλον δεν ζήτησε ακόμη την διαγραφή του συνωνύμου από τον εν λόγω ευρωπαϊκό κατάλογο». 

Παρατηρεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχθηκε την έκκληση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και «έλαβε αμέσως τα κατάλληλα μέτρα, διαγράφοντας από τις 11 Μαΐου, από τον ευρωπαϊκό κατάλογο τον όρο Καλαμάτα ως συνώνυμο της ονομασίας της ποικιλίας Καλαμών».

Ο κ. Στρατηγάκος εκτιμά ότι «η διατήρηση αυτής της κατάστασης δεν λύνει το χρόνιο πρόβλημα της κατάχρησης της ονομασίας ΠΟΠ "Ελιά Καλαμάτας", προσφέρει τη δυνατότητα σε διεθνείς ανταγωνιστές που καλλιεργούν την ποικιλία "Καλαμών" να εκμεταλλεύονται την εμπορική ισχύ της ονομασίας "Καλαμάτα", αποσκοπεί στη διατήρηση του αποτυχημένου ισχύοντος καθεστώτος διακίνησης των προϊόντων της ποικιλίας Καλαμών και της σύγχυσης στην εθνική και στις διεθνείς αγορές».