Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018 09:24

Ενώ οι μη Μεσσήνιοι νεοδημοκράτες τον στηρίζουν: Στο βρόντο ο μύθος Τατούλη για τον "κοριό"

Γράφτηκε από τον

 

Σε... παραμύθι αποδομήθηκε το αφήγημα του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη για τον "οξειδωμένο κοριό από την εποχή του Δράκου", καθώς η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη είπε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι ο υπολογιστής, μέσα στον οποίο εντοπίστηκε το ύποπτο μέσο παρακολούθησής της, τοποθετήθηκε στο γραφείο της μετά την ανάληψη των καθηκόντων της το 2015.

Ετσι, πήγε στο βρόντο όλη η προσπάθεια που κατέβαλε προχθές ο κ. Τατούλης προσπαθώντας να πείσει ότι υπάρχει "στημένο παιχνίδι" σε βάρος του. Στο βρόντο πήγε επίσης και η επιχείρηση να παρουσιαστεί η "Νέα Πελοπόννησος" ενωμένη, καθώς το ψήφισμα της Εκτελεστικής Επιτροπής εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου... διά βοής μέσα σε γενικό πανδαιμόνιο, χωρίς να μετρηθούν οι λευκές ψήφοι με τις οποίες θα εξέφραζαν τη διαφοροποίησή τους οι "γαλάζιοι" σύμβουλοι της παράταξης.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

Μέσα στο πανδαιμόνιο πάντως, μπορέσαμε να διακρίνουμε ότι οι σύμβουλοι Μεσσηνίας Αγγελος Χρονάς και Απόστολος Γκούνης αποχώρησαν και δεν ψήφισαν την πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Και αν η στάση του κ. Χρονά ήταν αναμενόμενη αφού δεν είχε παραστεί ούτε στην πρωινή συνέντευξη του κ. Τατούλη, η στάση του κ. Γκούνη αποδόμησε πλήρως το αφήγημα της ενωμένης "Νέας Πελοποννήσου" - καθώς απέδειξε ότι την πόρτα εξόδου από την παράταξη ενδέχεται να τη διαβούν και άλλοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αν ο κ. Τατούλης συνεχίσει να ανεβάζει τους τόνους κατά της Νέας Δημοκρατίας.

Σε αντίθεση όμως με τους Μεσσήνιους "γαλάζιους" περιφερειακούς συμβούλους, οι αντιπεριφερειάρχες αλλά και οι υπόλοιποι σύμβουλοι της "Νέας Πελοποννήσου" έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Τατούλη και ταυτόχρονα κατηγόρησαν την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη για έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τον περιφερειάρχη. Ουσιαστικά, και στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν ορατή η αδυναμία του κ. Τατούλη να πείσει τη Μεσσηνία όπως σχεδόν έχει πείσει την υπόλοιπη Πελοπόννησο, ότι η υπόθεση των υποκλοπών είναι μια συνωμοσία σε βάρος του.

Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΑΡΕΚΛΑ

Ετσι κι αλλιώς η Μεσσηνία δύσκολα θα πιστέψει ότι η "ηλεκτρική καρέκλα" του αντιπεριφερειάρχη της είναι... επινόηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς όλος ο νομός γνωρίζει πολύ καλά ότι τόσο ο αείμνηστος Χρήστος Μαλαπάνης όσο και ο Παναγιώτης Αλευράς δεν παραιτήθηκαν μόνο επειδή διαφώνησαν με τον κ. Τατούλη, αλλά κυρίως γιατί είχαν ενοχληθεί κι αυτοί από το στενό περιβάλλον του περιφερειάρχη, που βρίσκεται και στο επίκεντρο της σύγκρουσης με τη νυν αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη.

Αλλωστε η κ. Αλειφέρη, και πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, με δυσκολία έκρυβε τη δυσφορία της για την υπερενεργοποίηση της θεματικής αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου στο Διοικητήριο Μεσσηνίας. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί, στις αρχές Φεβρουαρίου (40 μέρες δηλαδή πριν την έφοδο της Αστυνομίας για τον εντοπισμό του κοριού) είχε ξεσπάσει καβγάς μεταξύ της κ. Αλειφέρη και της κ. Νικολάκου για τα κλειδιά των γραφείων των περιφερειακών συμβούλων στο Διοικητήριο Μεσσηνίας.

Τη δυσπιστία -αν όχι ενόχληση- των Μεσσηνίων την έχει αντιληφθεί και ο ίδιος ο κ. Τατούλης και γι' αυτό ανέλαβε ο ίδιος προσωπικά τη διοίκηση του νομού, με στόχο να συμμαζέψει όσο είναι δυνατόν τις απώλειες. Ο περιφερειάρχης γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να πάει σε εκλογές με ξηλωμένο το πουλόβερ της Μεσσηνίας, όπως επίσης και ότι δεν μπορεί να ρίξει γέφυρες προς κανένα κόμμα όταν οι Μεσσήνιοι πνέουν μένεα για τη "Νέα Πελοπόννησο".

ΑΦΗΓΗΜΑ Ή ΠΑΡΑΜΥΘΙ;

Για το λόγο αυτό ο κ. Τατούλης ξεκίνησε πριν το Πάσχα την επικοινωνιακή του αντεπίθεση με στόχο τη μεταστροφή της μεσσηνιακής κοινής γνώμης, ανακοινώνοντας ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην Καλαμάτα και ότι την ίδια μέρα θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα των υποκλοπών, με εισηγητή τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκο Πατσαρίνο. Καθώς ο ίδιος είχε δηλώσει ότι θα μιλήσει για τις υποκλοπές μετά την έκδοση του πορίσματος, προσκαλώντας σε συνέντευξη Τύπου άφηνε να εννοηθεί ότι η αστυνομική έρευνα έχει ολοκληρωθεί και ότι θα μιλήσει με βάση τα ευρήματα των ερευνών.

Προχθές λοιπόν, την Τρίτη του Πάσχα, απλώς συνεχίστηκε η αφήγηση της περιφερειακής αρχής για τις υποκλοπές - και επειδή δεν υπάρχει παραμύθι χωρίς δράκο, ο κ. Τατούλης με τον δικό του γλαφυρό και ανεπανάληπτο τρόπο μάς είπε ότι ο "κοριός" είναι οξειδωμένος και βρίσκεται εκεί από την εποχή του Δράκου.

Ουσιαστικά ο αφηγητής άφησε να εννοηθεί ότι το αστυνομικό πόρισμα αναφέρει πως ο κοριός ήταν "οξειδωμένος" και εκτός λειτουργίας. Το ίδιο πράγμα υπαινίχθηκε για το αστυνομικό πόρισμα λίγες ώρες αργότερα και ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος.

Ανεξάρτητα από το αν η περιφερειακή αρχή έχει στα χέρια της το πόρισμα ή αποσπασματικές πληροφορίες για το περιεχόμενό του, ήταν εμφανής η πρόθεσή της να το "αφηγηθεί" πρώτη, ώστε να τονιστεί η... οξείδωση και όχι οποιοδήποτε άλλο στοιχείο το οποίο ίσως να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο των υποκλοπών. Από εκεί και πέρα, σε ένα σύστημα που έχει περισσότερες διαρροές κι από σουρωτήρι, η περιφερειακή αρχή έχει πολλούς λόγους να υπερηφανεύεται και παράλληλα να στέλνει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση ότι έχει ευκολότερη πρόσβαση σε "πηγές", από τη φιλοκυβερνητική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας που μάλλον αρκείται να πιστεύει το αριστερό δόγμα "έχουμε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία".

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ

Στο δρόμο για το Περιφερειακό Συμβούλιο αργότερα την ίδια μέρα, το αφήγημα της περιφερειακής αρχής ενισχύθηκε με την ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Διαβάζοντας τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, ένας έμπειρος παρατηρητής αντιλαμβανόταν αμέσως ότι η έκδοσή της ήταν αναπόσπαστο μέρος του επικοινωνιακού σχεδιασμού της περιφερειακής αρχής, που όπως αναλύσαμε πιο πάνω έχει στόχο να πείσει τους Μεσσήνιους ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εκμεταλλεύτηκαν το "στημένο παιχνίδι" για να πλήξουν τη "Νέα Πελοπόννησο" μετά την... κοσμογονία του Αναπτυξιακού Συνεδρίου!

Ηταν πια ηλίου φαεινότερο ότι υπήρχε μια κλιμάκωση στην αφήγηση, αφού όσα υποστήριξε μόνος του το πρωί ο κ. Τατούλης, το απόγευμα τα επαναλάμβανε η Εκτελεστική Επιτροπή - και προφανώς το βράδυ θα τα αποδεχόταν και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ετσι, το μήνυμα για τον "οξειδωμένο κοριό" θα ταξίδευε σε όλη την Πελοπόννησο, αφού έτσι κι αλλιώς οι τηλεοπτικές κάμερες έχουν την τάση να εστιάζουν στις στιγμές έντασης, χάνοντας την ουσία.

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ

Οπως ήταν λοιπόν αναμενόμενο, μέσα σε αντεγκλήσεις, φωνές, τσιρίδες, χαρακτηρισμούς και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη εξελίχτηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η ένταση ξεκίνησε με το... καλησπέρα, όταν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Πατσαρίνος έκανε λόγο για "απείραχτο πόρισμα" προκαλώντας τις φωνές της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου.

Κατά τη διάρκεια της "αναμέτρησης" ακούσαμε τον κ. Πατσαρίνο να καταγγέλλει τον παλαιοκομματισμό και για μια ακόμα φορά τον κ. Τατούλη να τον εγκαλεί για τον διορισμό της κόρης του στη Βουλή. Απαντώντας ο κ. Πατσαρίνος είπε ότι αν μιλήσει για την οικογένεια Τατούλη δεν θα  ξεπλένει τον περιφερειάρχη όλο το υδάτινο δίκτυο της Πελοποννήσου.

Ακούσαμε τον επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νίκο Γόντικα να δηλώνει ότι "αν δεν μπορέσετε να αποδείξετε ότι είναι στημένο από την Αλειφέρη και το Σαμαρά, ψάξτε για ξένο δάκτυλο. Μπορεί να το έστησε η Μόσχα, η KGB, ο Στάλιν… Και αν δεν βρείτε τίποτα εκεί, ψάξτε κατά το ηγουμενείο" - και τον κ. Τατούλη να απαντά ότι καλά θα κάνει ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας να ψάξει για υποκλοπές στο χώρο του ΚΚΕ που γνωρίζει από παρακολουθήσεις.

Ακούσαμε τον επικεφαλής της "Ανταρσίας στο Μοριά" Γιώργο Τζαμουράνη να τα βάζει με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και να τσακώνεται με τον κ. Πουλά για τον... Τόμπρα και τον Τζοχατζόπουλο. Απαντώντας ο κ. Τατούλης κατηγόρησε τον κ. Τζαμουράνη για ιδιοτέλεια, ενώ από τη σκληρή επίθεση κατά της αντιπολίτευσης δεν ξέφυγε ούτε η επικεφαλής των Οικολόγων Δήμητρα Λυμπεροπούλου, την οποία ο περιφερειάρχης κατηγόρησε επειδή κατέχει έμμισθη θέση σε υπουργείο.

Γενικώς ο κ. Τατούλης κατηγόρησε τις παρατάξεις της μειοψηφίας ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη κρίση από τη δική του, θυμίζοντας την αποχώρηση των επικεφαλής Οδυσσέα Βουδούρη και Γιώργου Δέδε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς και τη διάσπαση της "Πελοπόννησος Πρώτα" με την ανεξαρτητοποίηση του Σταύρου Χρυσαδάκου και του Σαράντου Αλεξανδρή.

Εννοείται ότι ο κ. Τατούλης ζητούσε επιμόνως την παραίτηση της κ. Αλειφέρη, "απειλώντας" την ότι θα την καταγγείλει για φιλαργυρία επειδή δεν εγκαταλείπει την έμμισθη θέση της.

Από εκεί και πέρα, όσοι είχαν διαβάσει την ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής κάθε άλλο παρά αιφνιδιάστηκαν από τις τοποθετήσεις των αντιπεριφερειαρχών που έδωσαν για μια ακόμα φορά ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Τατούλη, ζητώντας παράλληλα την παραίτηση της κ. Αλειφέρη.

ΑΛΕΙΦΕΡΗ: "ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΤΟ ΜΕΣΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΜΟΥ"

Απαντώντας κυρίως στους αντιπεριφερειάρχες που είπαν κι έναν καλό λόγο για αυτήν (Κορινθίας Πελοπίδας Καλλίρης και Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος) η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας είπε ότι σύντομα κάποιοι θα κυκλοφορούν με σκυμμένο το κεφάλι, καθώς υπάρχουν πειστήρια για το κακούργημα των υποκλοπών.

Απαντώντας στις κατηγορίες της περιφερειακής αρχής, η ίδια διευκρίνισε ότι δεν ήξερε 6 μήνες για τον "κοριό", αλλά ότι 6 μήνες είχε υποψίες για υποκλοπές.

«Οταν διαπίστωσα με τα μάτια μου το μέσο παρακολούθησής μου, μια υποχρέωση είχα, και την επαναλαμβάνω: να πάω στις εισαγγελικές αρχές» δήλωσε στη συνέχεια η κ. Αλειφέρη. Και όταν οι περιφερειακοί σύμβουλοι τη ρώτησαν αν είδε τον κοριό, εκείνη επανέλαβε «Ναι, το είδα». Στη συνέχεια είπε ότι δεν ενημέρωσε τον κ. Τατούλη, επειδή έτσι της είχε πει η εισαγγελέας.

«Για ένα είμαι σίγουρη: ότι στόχος της παρακολούθησης ήμουν μετά βεβαιότητος εγώ. Γιατί οφείλω να πω σε όλους εδώ, ότι ο υπολογιστής στον οποίο βρέθηκε αυτό το ξένο σώμα που είναι ύποπτο μέσο παρακολούθησης μπήκε στο γραφείο μου μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου. Και το δηλώνω ευθέως, γιατί το έχω και εγγράφως» τόνισε η κ. Αλειφέρη, μετατρέποντας το αφήγημα του κ. Τατούλη σε παραμύθι - αλλά μάλλον κανένας σύμβουλος της πλειοψηφίας δεν ήθελε να ακούσει ότι είναι αδύνατον να υπάρχει "κοριός" από την εποχή του Δράκου σε έναν υπολογιστή που μπήκε στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη το 2015.

ΜΑΝΤΑΣ: ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΚΑΝΕΝΟΣ

«Δεν υπήρξα ποτέ υπηρέτης κανενός μέσου και κανενός οικονομικού συμφέροντος» δήλωσε ο πρώην αντιπεριφερειάρχης και νυν ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Περικλής Μαντάς, απαντώντας στον κ. Τατούλη που τον είχε κατηγορήσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι υπηρετεί φιλικό μέσο ενημέρωσης (σ.σ. υπονοώντας αλλά μη κατονομάζοντας τον τηλεοπτικό σταθμό Best).

Ο κ. Μαντάς είπε επίσης ότι δεν υπάρχει ζήτημα θεσμικής εκτροπής επειδή θέλει να είναι βουλευτής, αφού και το 2015 ήταν στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας χωρίς τότε να τον κατηγορήσει ο κ. Τατούλης για θεσμική εκτροπή.

Τέλος διευκρίνισε ότι παραιτήθηκε από αντιπεριφερειάρχης μόνος του,  χωρίς να του το ζητήσει ο κ. Τατούλης ή η Εκτελεστική Επιτροπή.

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Τελικώς, υπήρχε "κοριός" ή μήπως ένα ξεχασμένο σύστημα ενδοεπικοινωνίας άναψε πολιτικές φωτιές που δύσκολα θα σβήσουν; Τι γύρευε όμως ένα οξειδωμένο σύστημα ενδοεπικοινωνίας (όπως υποστηρίζει ο κ. Τατούλης) μέσα σε έναν σύγχρονο υπολογιστή (όπως υποστηρίζει η κ. Αλειφέρη); Γιατί η κ. Αλειφέρη εμπιστεύτηκε τον κ. Μαντά και δεν εμπιστεύτηκε τον κ. Τατούλη; Ο καβγάς για τα κλειδιά των γραφείων του Διοικητηρίου μεταξύ της κ. Αλειφέρη και της κ. Νικολάκου είναι άσχετος με την υπόθεση; Υπάρχει ενδεχόμενο "φανατικοί οπαδοί" να υπέκλεπταν συνομιλίες ή να έστησαν την υπόθεση εν αγνοία των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται κατά κύριο λόγο;

Πολύ φοβάμαι ότι, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, πολύ δύσκολα θα μάθουμε τις απαντήσεις για όλα ανεξαιρέτως τα παραπάνω ερωτήματα, καθώς το αστυνομικό πόρισμα ενδέχεται να μην οδηγήσει σε συλλήψεις, ακόμα κι αν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήταν εφικτή η υποκλοπή συνομιλιών.

Ετσι κι αλλιώς, από όταν άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης, ήταν περισσότερο ορατές οι δαιδαλώδεις διαδρομές για τη νομή της εξουσίας, παρά μια έξοδος διαφάνειας που θα καθαρίσει την Πελοπόννησο από το σκάνδαλο.

Η “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΡΩΤΑ”

Τις αντιφάσεις και την ανακόλουθη πολιτική της περιφερειακής αρχής στο θέμα των υποκλοπών επισημαίνει με ανακοίνωσή της η παράταξη "Πελοπόννησος Πρώτα".

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η συμπολίτευση κατέθεσε δικό της ψήφισμα, το οποίο εμφανίστηκε ξαφνικά στο τέλος της συζήτησης του θέματος και πέρασε διά βοής χωρίς να γίνει σαφές το περιεχόμενό του, ούτε το πόσοι ακριβώς και ποιοι το ψήφισαν, καθώς στην αίθουσα επικρατούσε αναβρασμός, φωνές από την πλειοψηφία και διαμαρτυρίες από την αντιπολίτευση.

Οσον αφορά το περιεχόμενο του ψηφίσματος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι άλλοι κατάλαβαν πως επρόκειτο για κείμενο-ψήφισμα που είχε συντάξει η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας ειδικά για το θέμα της συνεδρίασης, και άλλοι πως επρόκειτο για την ίδια ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής που είχε σταλεί ως δελτίο Τύπου στα ΜΜΕ λίγες ώρες νωρίτερα.

Σε άλλο σημείο, η "Πελοπόννησος Πρώτα" σχολιάζει την «ανακοίνωση της Εκτελεστικής που αφορά το θέμα των "κοριών", με τίτλο "Νίκη της Αλήθειας απέναντι στην προβοκάτσια και την πολιτική παραφροσύνη"», όπου γίνεται λόγος για "κακοσχεδιασμένη πλεκτάνη", "συνωμοσιολογία" και "παραμύθι" που εμπνεύστηκαν κάποιοι, οι οποίοι "στόχευαν να θίξουν τις υπολήψεις προσώπων" και να "αποπροσανατολίσουν την κοινωνία"». Η παράταξη επισημαίνει ακόμα ότι, ενώ το πρωί ο περιφερειάρχης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Καλαμάτα δήλωνε από τη μια ότι δεν έχει καμία επαφή με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, από την άλλη ήξερε ότι πρόκειται για οξειδωμένο παλαιό "κοριό" (από την εποχή του Κολοκοτρώνη, είπε κάποιος αντιπεριφερειάρχης). Επιπλέον, το βράδυ στο Περιφερειακό Συμβούλιο διαπίστωσε ότι πρόκειται για "παραμύθι" δηλώνοντας ότι... "έλαμψε η αλήθεια".

Και η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Πραγματικά μας εκπλήσσουν οι συνεχείς αντιφάσεις τους και η βιασύνη τους να προλάβουν τα γεγονότα!

Στα "ωραία" από τα λεγόμενα του περιφερειάρχη, το βράδυ της συνεδρίασης, προστέθηκε ο ισχυρισμός ότι για το γεγονός της παρακολούθησης του γραφείου της αντιπεριφερειάρχη, φταίνε όλοι οι άλλοι (ΜΜΕ, ιδιοτελείς περιφερειακοί σύμβουλοι, η αντιπολίτευση, οι κακόβουλοι εκτροπείς, τα κόμματα) και ότι είναι ο μόνος περιφερειάρχης που δεν "έγλειψε" την κυβέρνηση κατά τη διενέργεια των Αναπτυξιακών Συνεδρίων!».