Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2012 16:26

Ο Κ. Μιχόπουλος για την αναστήλωση του κάστρου Καρύταινας

Γράφτηκε από την

Μεγάλη χαρά και ηθική ικανοποίηση ένιωσα μετά την ενημέρωση που είχα από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη ότι έγινε η ένταξη του ιστορικού κάστρου της Καρύταινας στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ με το ποσό των 1.300.000,00 ευρώ.
Πρέπει να τονίσω εδώ, ότι η μελέτη και ο φάκελος που είχαμε κταθέσει στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Κορίνθου και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την άνοιξη του 2010 ανέρχεται στο ποσό των 6.500.000,00 ευρώ. Ελπίζω να συνεχιστεί το ενδιαφέρον από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και να ολοκληρωθεί η αναστήλωση του ιστορικού κάστρου της Καρύταινας. Επίσης, ήδη έχει ξεκινήσει και η αναστήλωση του Αγίου Νικολάου και πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2012.  
Να σημειωθεί ότι αυτά τα 2 ιστορικά μνημεία είναι η 1η φορά που ξεκινά η αναστήλωσή τους μετά από 200 χρόνια και άνω. Και αυτό, όταν ανέλαβα Δήμαρχος το 2003 στον πρώην Δήμο Γόρτυνος, μαζί με τους συνεργάτες μου, πιστέψαμε από την 1η στιγμή ότι είχαμε ηθικό και εθνικό καθήκον να κάνουμε ότι ήταν δυνατόν να σώσουμε αυτά τα 2 ιστορικά μνημεία. 
Επίσης, θα ήθελα για μια ακόμα φορά να επαινέσω και να ευχαριστήσω τον τότε Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Αράπογλου για τη χρηματοδότηση της μελέτης του Κάστρου της Καρύταινας, αλλά και την κα Δήμητρα Χρονά που με πολύ πατριωτική αγάπη και την αμέριστη εμπιστοσύνη που έδειξε προς το πρόσωπό μου, όπου ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση της μελέτης για την αναστήλωση του Αγίου Νικολάου και ένα μέρος της αλλαγής της στέγης του.
Πιστεύω ότι πολύ σύντομα, ο κ. Πέτρος Τατούλης θα εντάξει και τα άλλα 2 μεγάλα έργα που του είχαμε παραδώσει τις μελέτες, 1) το φαράγγι του Λουσίου και 2) την οδική σύνδεση Λύκαιο Όρος – Κοτύλιο – Επικούρειος Απόλλωνας.  Επίσης, ήδη ξεκινά ένα μεγάλο έργο, έστω και με καθυστέρηση ενάμιση χρόνου από την Περιφέρεια, που είχαμε προγραμματίσει ως Δήμος Γόρτυνος, με εξασφαλισμένη την πίστωση του  1.000.000,00 ευρώ από το λιγνητόσημο, την ασφαλτόστρωση Παλαιοκάστρου – Κρυονερίου – Ριζοσπηλιάς.
3) το έργο οδοποιίας Καλυβάκια – Ζώνη – Τρίλοφο με 170.000,00 ευρώ και  4) το έργο οδοποιίας Κοτύλιο – Παλάτου – Τσουράκι με 220.000,00 ευρώ και εκκρεμεί ακόμα η κατασκευή του έργου Δεξαμενής ύδρευσης 200 κυβικών στην Καρύταινα με το ποσό των 145.000,00 ευρώ. Εδώ πρέπει να τονίσω για τη δεξαμενή της Καρύταινας ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή του κ. Μπούρα χρονοτριβεί το έργο με κίνδυνο να χαθούν τα χρήματα από το λιγνητόσημο.  
Τέλος, με την ευκαιρία αυτή θέλω να τονίσω ότι  κάποιοι ενώ προσπαθούν εδώ και ενάμιση χρόνο να υποβαθμίσουν το έργο μας, των τελευταίων 8 χρόνων στο πρώην Δήμο Γόρτυνος, τώρα προσπαθούν να μας αντιγράψουν. Θα μπορέσουν;;
Ο πρώην Δήμαρχος Γόρτυνος

Κωνσταντίνος Μιχόπουλος