Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 09:18

Τραπεζική κρίση αλλά ο Τατούλης... τραπεζίτης

Γράφτηκε από την
Τραπεζική κρίση αλλά ο Τατούλης... τραπεζίτης

 

Την ώρα που βούλιαζε ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών επέλεξε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης για να προβάλει το μοντέλο των γερμανικών ταμιευτηρίων Sparkassen ως ιδανικό για τη δημιουργία περιφερειακών τραπεζών.

“Η Περιφερειακή Τράπεζα Πελοποννήσου θα αποτελέσει το εθνικό μοντέλο δημιουργίας των περιφερειακών τραπεζών της χώρας” αναφέρεται χαρακτηριστικά στη χθεσινή ανακοίνωση, με την οποία δημοσιοποιήθηκε η συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο κ. Τατούλης με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ιδρύματος των Sparkassen για τη Διεθνή Συνεργασία Niclaus Bergmann.

Χθες στο Χρηματιστήριο ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,45%, στις 503,83 μονάδες. Η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έχει υποχωρήσει στα 5 δισ. ευρώ, από 8,6 δισ. ευρώ που ήταν κατά την έναρξη του έτους, ενώ και ο Οκτώβριος δείχνει ότι θα είναι ένας μήνας που θα "ροκανίσει" κι άλλο τις αποτιμήσεις. Και όπως αναφέρουν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, αναζητείται άμεσα ένα ισχυρό σοκ εμπιστοσύνης, προκειμένου να αντιστραφεί η εικόνα και να μην μπει ο κλάδος -και η χώρα φυσικά- σε νέες περιπέτειες.

Μάλιστα, όπως σημείωσε η Fitch σε έκθεσή της, “η δημιουργία ενός ειδικού σχήματος (asset protection scheme) στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση παρέχει εγγύηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, θα βοηθήσει στο να ανακοπεί το sell off στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, μόνο αν δεν προκαλέσει ζημιές στους ιδιώτες επενδυτές. Μια τέτοια όμως κατάσταση θα μετατοπίσει τους κινδύνους από τον ελληνικό τραπεζικό τομέα στην ελληνική κυβέρνηση”.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΑΤΟΥΛΗ

Και ενώ ο τραπεζικός κλάδος βουλιάζει ο κ. Τατούλης δηλώνει πεπεισμένος ότι “θα πετύχουμε το μεγάλο αυτό στόχο, τον οποίο είχαμε προσπαθήσει και το 2012, χωρίς ωστόσο η τότε κυβέρνηση να τον έχει υποστηρίξει. Σήμερα οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες, ώστε να διαθέσουμε στην υπηρεσία των πολιτών και των επιχειρήσεων της Πελοποννήσου, ειδικά των μικρομεσαίων, ένα αξιόπιστο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους χρηματοπιστωτικό εργαλείο”.

Ειδικότερα σε χθεσινή συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και το δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη, ο κ. Τατούλης υποστήριξε: “Από το 2012 είχα έτοιμη την πρόταση για τη δημιουργία περιφερειακών τραπεζών, οι οποίες θα υιοθετούσαν το μοντέλο των γερμανικών ταμιευτηρίων Sparkassen, χωρίς να υπόκεινται στον κίνδυνο του κουρέματος των καταθέσεων”. Ο κ. Τατούλης σε άλλο σημείο της συνέντευξης είπε: “Το μοντέλο που έχει υιοθετήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου προβλέπει διαχωρισμό του διοικητικού συμβουλίου και της επιχειρησιακής λειτουργίας της τράπεζας. Το διοικητικό συμβούλιο θα καθορίζει τη στρατηγική και θα ασκεί την εποπτεία, χωρίς να παρεμβαίνει στη λειτουργία της τράπεζας”. 


NEWSLETTER