Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012 10:03

Η ώρα της αλήθειας για το λιγνιτωρυχείο

Η ώρα της αλήθειας για το λιγνιτωρυχείο στην περιοχή της Ανατολικής Πυλίας πλησιάζει, καθώς εκπνέει η προθεσμία της παράτασης την οποία είχε ζητήσει ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης για να αποφανθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το θέμα για μια ακόμη φορά δεν έχει γραφτεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και ο πρόεδρός του Γ. Πουλοκέφαλος μιλώντας στην "Ε" πήρε την ευθύνη γι’ αυτό, κρίνοντας ότι υπάρχει περιθώριο χρόνου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Με την παρελκυστική τακτική που ακολουθείται όμως εδώ και μήνες, αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο.

Με φορείς και παράγοντες της Μεσσηνίας να έχουν ορθώσει τείχος στη λειτουργία λιγνιτωρυχείου και τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη να κάνει διαρκώς μανούβρες, η υπόθεση έχει πάρει ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά. Η άμεση εμπλοκή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαρά στην υπόθεση με την τοποθέτηση κατά του λιγνιτωρυχείου έχει "κόψει" τους διαδρόμους επικοινωνιακής υποστήριξης της πολιτικής του περιφερειάρχη στη Μεσσηνία για το θέμα αυτό (κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την υπόθεση του αεροδρομίου στην Τρίπολη). Με αποτέλεσμα τουλάχιστον μέχρι τώρα η Περιφέρεια να μην "πατάει" καθόλου στη Μεσσηνία και με τους περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας να επιχειρούν ασκήσεις ισορροπίας προκειμένου "να είναι μέσα" ακόμη και στο απρόβλεπτο, καθώς ο κ. Τατούλης δεν έχει ακόμη αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις του.

Η ηγετική ομάδα της Περιφέρειας έχει πλέον περιορισμένες επιλογές καθώς στενεύουν τα περιθώρια: Να παρέλθει και η τελευταία προθεσμία προκειμένου να πάει η "καυτή πατάτα" στα χέρια του υπερπεριφερειάρχη Μαν. Αγγελάκα, στενού συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά. Να επιχειρήσει την κόντρα μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο με κίνδυνο να χάσει την ψηφοφορία λόγω αντιδράσεων και στις γραμμές του. Να κάνει η πλειοψηφία στροφή 180 μοιρών και να αξιοποιήσει κάποια στοιχεία από τις απόψεις τις οποίες έχει ζητήσει από διάφορους φορείς ή να επικαλεστεί την αρνητική στάση των κομμάτων.

Αυτή η αβεβαιότητα, αλλά και η εξάρτηση των συμβούλων της πλειοψηφίας από την τελική τοποθέτηση του περιφερειάρχη, αποτυπώνεται στις δηλώσεις που έκαναν μιλώντας στην "Ε". Οι απόψεις τους είναι διχασμένες και όπως φαίνεται 3 με 4 σύμβουλοι πρόκειται να καταψηφίσουν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την "επένδυση" εξόρυξης του λιγνίτη. 

 

Παναγιώτης Αλευράς

«Είναι γνωστό σε όλους μας και είναι επιβεβλημένη ανάγκη για να βγει η χώρα μας από τη βαθιά ύφεση που υπάρχει, πρέπει να υπάρξουν ανάπτυξη και επενδύσεις. Ανάπτυξη και επενδύσεις, όμως, με συγκεκριμένους όρους και κανόνες που σέβονται το περιβάλλον και την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

Για κάθε επένδυση πρέπει να τηρούνται κάποια συγκεκριμένα κριτήρια. Και αυτά, κατά τη γνώμη μου, είναι: Να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση. Εμπεριστατωμένη ανάλυση οφέλους - κόστους. Να μην είναι τροχοπέδη για άλλου είδους επενδύσεις. Να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές (οδικό δίκτυο κ.λπ.), έτσι ώστε από την οποιαδήποτε δραστηριότητα της συγκεκριμένης επιχείρησης να μην επηρεάζεται η ευρύτερη περιοχή. Και να υπάρχει βεβαίως η κοινωνική συναίνεση και αποδοχή. 

Για τη συγκεκριμένη επένδυση, έχει έρθει για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και έχουμε ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία και από το ΥΠΕΚΑ και από το Πολυτεχνείο και από το ΙΓΜΕ και από τη ΔΕΗ. Θα μελετήσω τις απαντήσεις που έχουν δοθεί και συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους που ανάφερα προηγούμενα, θα είναι ξεκάθαρη η θέση μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο μ’ αυτά το σκεφτικό και αυτά τα δεδομένα που βάζω».

 

Ντίνα Νικολάκου

«Την άποψη που έχει η παράταξή μας για τα θέματα αυτά την έχουμε πει επανειλημμένα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Εχουμε σταθερή πολιτική θέση σ’ αυτό το θέμα.

Μακριά από λαϊκισμούς, υπηρετώντας πάντα και μόνο το δημόσιο συμφέρον. Το θέμα αυτό έχει αναβληθεί για να προσκομιστούν όλα τα στοιχεία, τα οποία έχει ζητήσει με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο. Και την άποψή μου ως αρμόδια αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης και ως περιφερειακή σύμβουλος Μεσσηνίας θα την ακούσουν όλοι οι πολίτες στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Εχω αποδείξει διαχρονικά ότι μιλάω ξεκάθαρα και πως πάντα τολμώ να πω την άποψή μου. Δεν ανήκω στους πολιτικούς που κρύβονται».

 

Γιάννης Αργυράκης

«Είναι γνωστή σε όλους η θέση μου, όσοι τουλάχιστον παρακολουθούν από κοντά και συστηματικά από την αρχή, την εξέλιξη του θέματος της εξόρυξης λιγνίτη στην Ανατολική Πυλία, την οποία εξέφρασα δημόσια στις αρχές Φλεβάρη, στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε από τους φορείς της Πυλίας στο Χωματερό. Στο χαιρετισμό που κλήθηκα να απευθύνω στη συγκέντρωση, ως Μεσσήνιος περιφερειακός σύμβουλος, είχα υποστηρίξει ότι μια τέτοια επένδυση, όπως και κάθε επένδυση, δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν συντρέχουν δύο βασικές προϋποθέσεις: Πρώτον, οι όποιες θετικές επιπτώσεις και οφέλη από την υλοποίηση μιας τέτοιας επένδυσης να είναι περισσότερες από τις όποιες αρνητικές. Να υπάρχει δηλαδή θετικό ισοζύγιο για την περιοχή σε σχέση και με τη σημερινή αγροτουριστική προοπτική που έχει. Δεύτερον και κυριότερο, να υπάρχει αν όχι η συναίνεση, τουλάχιστον η ανοχή της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της περιοχής, πράγμα το οποίο φαινόταν ότι δεν είχε επιτευχθεί. 

Σήμερα 7 μήνες μετά την αναβολή της συζήτησης του θέματος από το Περιφερειακό Συμβούλιο, με πρόταση της παράταξής μας, για διαβούλευση με διάφορους φορείς και συλλογή περισσότερων στοιχείων, περιμένω και πιστεύω ότι το ΠεΣυ όταν συζητήσει το θέμα, με την παράθεση και την αξιολόγηση όλων των δεδομένων, με πλήρη παρέμβαση, ενημέρωση και ουσιαστικό διάλογο από όλους τους ενδιαφερόμενους και τους φορείς της περιοχής, θα πάρει την ενδεικνυόμενη απόφαση για το καλό της Πυλίας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου γενικότερα. Ως Μεσσήνιος περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας, με υπευθυνότητα, λειτουργώντας θεσμικά και τεκμηριωμένα, στη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα προσπαθήσω να συμβάλλω στην επίτευξη αυτού του στόχου».

 

Γιώργος Μπακούρος

«Θα τοποθετηθώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν το συγκεκριμένο θέμα έρθει για συζήτηση».

 

Νίκος Μπαρούνης

«Εχω αγανακτήσει 8 χρόνια ως νομαρχιακός σύμβουλος Μεσσηνίας και 2 χρόνια ως περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου να ψηφίζω "όχι" σε όλες τις επενδύσεις και σε οτιδήποτε θετικό πάει να γίνει στο νομό και την Περιφέρεια. Οι Ελληνες έχουμε γίνει επικίνδυνοι για τους εαυτούς μας και για το έθνος ολόκληρο. Ως παραδείγματα αναφέρω το λατομείο στην Πολιανή που είπαμε να μη λειτουργήσει, τις ανεμογεννήτριες στην Πύλο που είπαμε να μην εγκατασταθούν, τις φυλακές στη Μεσσηνία που σε πρώτη φάση είπαμε να μη γίνουν, τα κέντρα προσωρινής κράτησης λαθρομεταναστών που είπαμε να μη γίνουν. Το αποκορύφωμα ήταν ότι οι κάτοικοι της Μεσσήνης, της Θουρίας, της Μικρομάνης ζήτησαν να μην πετούν πολλές ώρες τα αεροπλάνα της 120 ΠΕΑ για να μην τους ενοχλούν. Εθνικά απαράδεκτο. Καταργήσαμε το Πεδίο Βολής Σχίζας και τα αεροπλάνα πηγαίνουν για βολές σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις, με περισσότερα έξοδα σε καύσιμα και φθορές. Και στην Πολιανή που έγινε λιμνοδεξαμενή για αντιπυρική προστασία, βρέθηκαν άνθρωποι που αρνήθηκαν και προσέφυγαν στα δικαστήρια. Οπότε είμαι υπέρ της επένδυσης. Ο λιγνίτης πρέπει να βγει για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και για να εκμεταλλευτούμε το κοίτασμα. Οι Ευρωπαίοι ζητούν να εκμεταλλευτούμε τον εθνικό μας πλούτο».

 

Σταύρος Ξηρογιάννης

«Επιφυλάσσομαι να δω τι θα συζητηθεί με τους άλλους συναδέλφους, επειδή τα πράγματα μπορεί να έχουν τροποποιηθεί μετά την εξέλιξη των τελευταίων γεγονότων και τη στάση που θα κρατήσει η πολιτική ηγεσία της Ν.Δ., τώρα που είναι κυβέρνηση και όχι αντιπολίτευση».

 

Θεόδωρος Σταυριανόπουλος

«Η χώρα μας έχει οδηγηθεί σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση και εκτιμώ ότι θα πρέπει πλέον με μεγαλύτερη περισυλλογή να καταλήγουμε στην απόρριψη μιας επένδυσης. Θα πρέπει προτού φθάνουμε στην απόρριψη να εξαντλούμε και την τελευταία λεπτομέρεια και να αναζητούμε την καλύτερη δυνατή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) καθώς και περισσότερες θέσεις εργασίας και αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή μας. 

Στην προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε ήρεμα και ψύχραιμα προτού ενοχοποιηθεί η επένδυση οι πολίτες να λάμβαναν ενημέρωση από ειδικούς για το τι ακριβώς θα συμβεί και ποια θα είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή, καθώς και ποιοι οι περιβαλλοντικοί όροι. Αντί αυτού κάποιοι περίτεχνα φρόντισαν να πράξουν το πιο εύκολο και το πιο λαοφιλές, να χαϊδέψουν αυτιά προτείνοντας την απαγόρευση της επένδυσης. Ετσι σύσσωμη η τοπική κοινωνία ξεσηκώθηκε ενάντια σε αυτό που πάει να συμβεί χωρίς να γνωρίζει ακριβώς το πώς θα συμβεί.

Δεν πρέπει πάντα η ανάπτυξη ενός τομέα να λειτουργεί απαγορευτικά και ενοχοποιητικά στην ανάπτυξη κάποιου άλλου τομέα. Μπορούν ισόρροπα να αναπτύσσονται πολλοί τομείς μαζί. Αρκεί βέβαια να τηρούνται οι νόμοι και οι όροι που επιβάλλονται και που συμφωνήθηκαν. Αυτά δυστυχώς αποτελούν πολυτέλεια για την Ελλάδα. Εδώ μετά την έγκριση που λαμβάνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εκτέλεση ενός έργου καταστρατηγούνται οι όποιες δεσμεύσεις. Οι τοπικές κοινωνίες δεν εμπιστεύονται τις όποιες δεσμεύσεις δίνονται από τον εκάστοτε επενδυτή, καθώς και από την Πολιτεία και αντί οι τοπικές κοινωνίες να ξεσηκώνονται και να απαιτούν να τεθούν όροι και επιπλέον οφέλη σε κάθε επένδυση, απαιτούν να μην γίνει η επένδυση. Τέλος, η Πολιτεία έγκαιρα και με ξεκάθαρο τρόπο πρέπει να απευθύνεται στην εκάστοτε τοπική κοινωνία και να εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια την ανάλυση κόστους - οφέλους της περιοχής που θα επέλθει από αυτό που θα συμβεί.

Ομως, για να συναινέσω θετικά στην συγκεκριμένη επένδυση θα πρέπει να πληρούνται οι εξής όροι: α) Ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη επιστημονική και υπηρεσιακή υποστήριξη του έργου, β) ανάλυση κόστους-οφέλους, εδώ συνεκτιμούνται τα  αντισταθμιστικά οφέλη) γ)  οικολογική προσέγγιση, και το σημαντικότερο να υπάρχει κοινωνική αποδοχή. Θέλω να ανήκω σε αυτούς που δεν απορρίπτουν μια επένδυση με το άκουσμά της, αλλά που προσπαθούν να θέσουν αυστηρούς όρους και αντισταθμιστικά οφέλη αν πραγματοποιηθεί. Ανήκω σε αυτούς που δεν μασάνε τα λόγια τους και που με το οποιοδήποτε κόστος λένε πάντα την γνώμη τους. Σίγουρα για να καταλήξω στην θετική ή αρνητική ψήφο θα λάβω σοβαρά υπόψη μου την κοινωνική αποδοχή και συναίνεση για την επένδυση, γιατί τα  θεωρώ πολύ σημαντικά στοιχεία για να ευδοκιμήσει μια επένδυση. Τέλος, εύχομαι ο καθένας μας μετά από μερικά χρόνια να μην μετανιώσει για αυτά που θα πει και θα πράξει».

 

Κώστας Τσαπόγας

«Στο συγκεκριμένο θέμα του λιγνιτωρυχείου στη Φαλάνθη και το Χωματερό πρέπει να γίνει έρευνα για τα ποιοτικά και τα οικονομικά στοιχεία στην περιοχή από τη λειτουργία του. Το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη διασφάλιση των προαναφερόμενων χαρακτηριστικών στη ζωή των κατοίκων της περιοχής ζήτησε τη γνωμοδότηση της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, την επιστημονική γνώση και γνώμη του ΕΜΠ και την άποψη του ΙΓΜΕ, χωρίς ακόμα και σήμερα να έχουμε ενημέρωση. Ακόμα και αν οι προαναφερόμενες μελέτες, όμως, ήταν θετικές για την επένδυση, υπάρχει ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που έχει να κάνει με τον κυκλοφοριακό φόρτο στο δρόμο από και προς την Κορώνη, με τα φορτηγά που θα μεταφέρουν το λιγνίτη. 

Θεωρώ πως πρέπει οπωσδήποτε πριν τη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου ο δρόμος αυτός να έχει ολοκληρωθεί, ώστε να μην προσθέσει τεράστια προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα.

Είχα προτείνει ο επενδυτής να συμβάλλει με ένα αρκετά μεγάλο ποσό για την ολοκλήρωση του δρόμου. Αλλά και ως προς αυτό το σημείο σιωπή.

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το λιγνίτη της Φαλάνθης και του Χωματερού από τη ΔΕΗ, όπως προκύπτει από την απάντηση στην ολομέλεια της Βουλής του τέως υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη στην ερώτηση του τέως βουλευτή κ. Κουσελά. 

Πέραν τούτων όμως, η αρχή της δημοκρατίας θέλει, στις όποιες αποφάσεις αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, αυτές να έχουν τον κυρίαρχο λόγο των θεσμικών τους οργάνων. 

Ετσι και στην περίπτωση του λιγνιτωρυχείου στην Ανατολική Πυλία η οποιαδήποτε επενδυτική ή άλλη δραστηριότητα την επηρεάζει, βασική προϋπσόθεση είναι ότι αυτή θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύλου - Νέστορος.

Αυτό, όμως - και όχι μόνο - είναι κατά της συγκεκριμένης επένδυσης. Με αυτά τα δεδομένα για την επένδυση εξόρυξης λιγνίτη στην περιοχή της Ανατολικής Πυλίας, θεωρώ ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις σωστής λειτουργίας και προσφοράς στην τοπική κοινωνία και γι’ αυτό είμαι αρνητικός σε αυτή την επενδυτική πρόταση».