Τρίτη, 03 Μαρτίου 2020 16:50

Δημοπράτηση μέσα στο καλοκαίρι για Μεσσήνη - Λάμπαινα και Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι 

Γράφτηκε από τον

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση και την κατασκευή 2 σημαντικών έργων οδοποιίας της Μεσσηνίας, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πρόκειται για το τμήμα Μεσσήνη - Εύα - Λάμπαινα στην 7η επαρχιακή οδό, μήκους 9 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 9 εκ. ευρώ, και για τον εθνικό δρόμο Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι μήκους 15 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 29 εκ. ευρώ.

Προβλέπονται εργασίες βελτίωσης - διαπλάτυνσης που θα διαμορφώσουν δίιχνο δρόμο με επιπλέον μικρό τμήμα στις άκρες, συνολικού πλάτους 11 μέτρων.

Εκτιμάται ότι οι δημοπρασίες των δύο έργων μπορούν να γίνουν μέσα στο φετινό καλοκαίρι.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων και τεχνικών συμβούλων, ενημέρωσε για τις διαδικασίες επίταξης και απαλλοτρίωσης που ξεκίνησαν, ώστε τα έργα να είναι έτοιμα προς δημοπράτηση.

Ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι “η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας έχει αποστείλει στο Δασαρχείο για ενημέρωση τα κτηματολογικά διαγράμματα για τις απαλλοτριώσεις, ενώ παρόμοια ενημέρωση έχει πάει και στους Δήμους Μεσσήνης και Τριφυλίας”.

Ο ίδιος ζήτησε από τους δημάρχους των δύο δήμων να ορίσουν μηχανικούς που θα ασχοληθούν και θα ενημερώνουν στις περιοχές τους τούς ιδιοκτήτες για τις απαλλοτριώσεις.

Ανέφερε ότι η ανάρτηση των κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων για την ενημέρωση των ιδιοκτητών θα διαρκέσει ένα μήνα. Πληροφόρησε πως θα ακολουθήσει η λήψη απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για την κήρυξη των απαλλοτριώσεων, η επίταξη των επικειμένων (κτίσματα, δέντρα κλπ.) και το δικαστήριο για τον καθορισμό τιμής απαλλοτρίωσης, ενώ έχει οριστεί επιτροπή εκτίμησης των επικειμένων.

Ο αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι ετοιμάζεται και το τμήμα Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη για ένταξη στο ΕΣΠΑ και παρατήρησε πως ο δρόμος στην Τριφυλία θα συνδέσει την Κυπαρισσία με την Πύλο, κάνοντας λόγο και για την παράκαμψη της Γιάλοβας που προγραμματίζεται.

Ο Γιώργος Ντέλης, τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας - πρώην διευθυντής απαλλοτριώσεων του υπουργείου Υποδομών, ενημέρωσε αναλυτικά για τη διαδικασία επιτάξεων και απαλλοτριώσεων.

Είπε ότι είναι προαπαιτούμενο για τη δημοπράτηση η εξασφάλιση των ακινήτων με επίταξη και προσωρινή τιμή απαλλοτρίωσης. Παρατήρησε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιζητεί τη συνεργασία των ιδιοκτητών και εξήγησε ότι είναι προς το συμφέρον των θιγόμενων ιδιοκτητών να δώσουν πληρέστερες πληροφορίες στην υπηρεσία για να γίνει σωστό κτηματολόγιο.

Εκτίμησε ότι το Μάιο μπορεί να έχει τελειώσει η επίταξη, σύμφωνα με το πιο σύντομο σενάριο.

 

ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ ΔΡΟΜΩΝ

Ακόμα, ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις για τη συντήρηση - βελτίωση δρόμων με στόχο την οδική ασφάλεια κι ενημέρωσε ότι χθες έγινε διαγράμμιση στο δρόμο Μεσσήνη - Λάμπαινα και θα ακολουθήσουν διαγραμμίσεις: Στον κεντρικό δρόμο της Μάνης τμηματικά στη διαδρομή Κάμπος - Καρδαμύλη - Αγιος Νικόλαος και στους δρόμους Φιλιατρά - Μαραθούπολη και μέχρι τον κόμβο Ρωμανού και Γαργαλιάνοι - Μαραθούπολη.

Γ.Σ.