Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 04:43

Εξαιτίας των ενστάσεων που έχουν υποβάλλει οι εργολάβοι: Κίνδυνος να μην γίνει ο δρόμος Τζάνε - Καλαμάκι

Γράφτηκε από τον

Στις ενστάσεις των εργολάβων έχει μπλέξει το πιο σημαντικό έργο της Μεσσηνίας, που έχει δημοπρατηθεί μέχρι τώρα από το ΕΣΠΑ. Και αν συνεχιστούν οι αντιδικίες τους στα δικαστήρια και στο Συμβούλιο Επικρατείας, πράγμα πολύ πιθανό, το έργο "θα κάνει φτερά", θα χαθεί και θα περιμένει το επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για την υλοποίησή του. Πρόκειται για τη βελτίωση του τμήματος Τζάνε - Καλαμάκι, στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη, προϋπολογισμού 23,4 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενστάσεις έχει υποβάλλει ο τρίτος μειοδότης εναντίον του πρώτου και του δεύτερου και ο πρώτος, ο προσωρινός μειοδότης έχει απαντήσει με υπόμνημα κατά του τρίτου. Οι ενστάσεις δεν αφορούν τεχνικά ζητήματα, αλλά καθαρά νομικής υφής. Κι εκτιμάται ότι με την κόντρα που υπάρχει, σε μια εποχή δύσκολη για τον εργοληπτικό κόσμο που τόσο μεγάλα έργα είναι δυσεύρετα, τα ζητήματα θα πάρουν το δρόμο των δικαστηρίων, του Διοικητικού Πρωτοδικείου κι εκτός από το Ελεγκτικό Συνέδριο που εμπλέκεται λόγω αρμοδιότητας, πιθανολογείται ότι μπορεί να φτάσουν και έως το ΣτΕ. 

Με όλα αυτά η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας εισηγήθηκε και η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε και όρισε δικηγορικό γραφείο στήριξης για να διαμορφώσει άποψη επί των ενστάσεων, τις οποίες πρέπει να εκδικάσει ως το αρμόδιο όργανο. Και από την απάντησή της θα εξαρτηθεί ποιος μειοδότης και σε ποια δικαστήρια θα προσφύγει. 

"Δεν είναι τεχνικά θέματα, γι’ αυτό ζητήσαμε νομική αρωγή", επεσήμανε στην "Ε" υπηρεσιακός παράγοντας της Περιφέρειας και μας πληροφόρησε ότι σύντομα θα έχουμε εμπεριστατωμένη απάντηση για να αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή. Ο ίδιος σημείωσε ότι με τη νομική στήριξη η υπηρεσία και η Περιφέρεια θα διασφαλίσουν και τα επόμενα βήματα, ώστε όταν το έργο φθάσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο να μην κινδυνεύσει με απόρριψη όλων των διαδικασιών και απόφαση για εκκίνησή τους από την αρχή. Πράγμα που μπορεί να σημαίνει τη μη υλοποίηση του έργου από το ΕΣΠΑ. Ενός έργου που έχει ήδη καθυστερήσει κάποια χρόνια.

Τη μεγάλη σημασία του συγκεκριμένου έργου έχει επιβεβαιώσει με δήλωσή του ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, σημειώνοντας: "Το έργο αυτό για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ιδιαίτερα για την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και για το σχεδιασμό που έχουμε κάνει, είναι ένας εξαιρετικής σημαντικότητας έργο και όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έρχονται να υπηρετήσουν αυτό το στόχο".

Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο αφορά την παράκαμψη Πεταλιδίου, του οικισμού Τζάνε και του Καλαμακίου και προσωρινός μειοδότης έχει αναδειχθεί ο εργολάβος Γ. Πετρής με έκπτωση 37%. 

Γ.Σ.