Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2020 09:28

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Νίκα - Χαρίτση

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Νίκα - Χαρίτση

Για όλα τα σημαντικά θέματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας συζήτησε χθες με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Στα περισσότερα θέματα υπήρξε συμφωνία και η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα.
“Μας ενδιαφέρει να προχωρήσουν τα θέματα της Περιφέρειας και της Μεσσηνίας και τώρα που είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, όπως όταν ήμασταν κυβέρνηση” σημείωσε ο Αλ. Χαρίτσης, που είναι και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του κόμματος.
Οσον αφορά τα θέματα που συζητήθηκαν:
Για το φυσικό αέριο ο κ. Χαρίτσης έκανε λόγο για τεράστιο αναπτυξιακό έργο και συμφώνησε με τις απόψεις και προσπάθειες του κ. Νίκα, επισημαίνοντας πως το δίκτυο πρέπει να φτάσει στην Καλαμάτα και στη Σπάρτη, όπως ήταν ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ το 2018 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μεσσήνιος βουλευτής δεσμεύτηκε άμεσα να καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.
Τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λόγω της ζημιάς από τον κορονοϊό, που προγραμματίζει η Περιφέρεια με 35 εκ. ευρώ, ο κ. Χαρίτσης τη χαιρέτισε, υπενθυμίζοντας πως αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να γίνει κεντρικά, από την κυβέρνηση. Παρατήρησε πως θα πρέπει να εξεταστούν τα κριτήρια, ώστε να μη μείνει εκτός ενίσχυσης καμία κατηγορία επιχειρήσεων.
Για τους οδικούς άξονες, αφού έγινε κουβέντα για το Πάτρα - Πύργος, ο κ. Νίκας στάθηκε κυρίως στο δρόμο Μεγαλόπολη - Αρχαία Ολυμπία και στο Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη, που θα βελτιώσει σημαντικά την πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο. Με την ευκαιρία συζητήθηκε και το θέμα της χρηματοδότησης που περιμένει ο καθηγητής Αρχαιολογίας Π. Θέμελης από την κυβέρνηση για την Αρχαία Μεσσήνη και συμφώνησαν ότι πρέπει άμεσα να δοθεί.
Για τα πυρηνελαιουργεία ο κ. Νίκας ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχει κάνει η Περιφέρεια και ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν οι κάτοικοι των χωριών γύρω από τη ΒΙΠΕ Μελιγαλά. “Πρέπει να βρεθεί λύση. Δεν θέλουμε να κλείσει καμία μονάδα, αλλά πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι και να συμμορφωθούν” παρατήρησε ο βουλευτής.
Για το ζήτημα των απορριμμάτων ο περιφερειάρχης είπε στον βουλευτή ότι αρχές Νοεμβρίου ξεκινάει η υλοποίηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης με ΣΔΙΤ και πως αρχίζει να μετράει το 10μηνο για την ανάληψη της προσωρινής διαχείρισης από την ανάδοχο εταιρεία.
Για το θέμα του τρένου, την επαναλειτουργία του για εμπορικούς και τουριστικούς σκοπούς, σε πρώτη φάση μέχρι το Ναύπλιο, ο Μεσσήνιος βουλευτής εξέφρασε τη συμφωνία του.
Για το θέμα των δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος ο Αλ. Χαρίτσης ενημέρωσε τον περιφερειάρχη για την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην ερώτησή του ότι θα δημοπρατηθεί και στο πρώτο 4μηνο του 2021 θα υπάρχει ανάδοχος.
Το θέμα που διαφώνησαν ήταν αυτό των αρχαίων της Υπαπαντής, όπου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι πρέπει να αναδειχθεί η ιστορία της Καλαμάτας, να ανασκαφούν και να αναδειχθούν τα αρχαία.
Γ.Σ.