Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 09:30

Για το σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών: 10.000 ευρώ πρόστιμο από τον Τατούλη στο Δήμο Καλαμάτας

Για το σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών: 10.000 ευρώ πρόστιμο από τον Τατούλη στο Δήμο Καλαμάτας

Πρόστιμο 10.000 ευρώ στο Δήμο Καλαμάτας επέβαλε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης για το σταθμό μεταφόρτωσης των σκουπιδιών στο παλιό πεδίο βολής, κοντά στο Νέδοντα. Κατά της απόφασης αναμένεται να ασκηθεί προσφυγή από το Δήμο με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, που συνεδριάζει σήμερα στις 12 το μεσημέρι. Στην εισήγηση του νομικού συμβούλου του Δήμου επισημαίνεται ότι "σύμφωνα με το από 22/4/2012 γνωμοδοτικό σημείωμα του νομικού συμβούλου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας Πάνου Ζυγούρη δεν είναι νόμιμη η επιβολή προστίμων από την Περιφέρεια σε Δήμους για ζητήματα διαχείρισης κλπ απορριμμάτων".
Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Τατούλη, ο Δήμος Καλαμάτας έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί στο παλιό πεδίο βολής σταθμό μεταφόρτωσης αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων: "α) Χωρίς τις απαιτούμενες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αδειοδοτήσεις (έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια λειτουργίας). β) Χωρίς ο χώρος να φέρει τις προβλεπόμενες τεχνικές υποδομές και διαμορφώσεις για τη λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης. γ) Χωρίς να φέρει σχετική έγκριση - άδεια από το δικαιούχο του χώρου εγκατάστασης. δ) Επίσης διαπιστώθηκε ότι ο χώρος δεν ήταν περιφραγμένος, υπήρχαν σωροί ακάλυπτων αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων, καθώς και ογκωδών απορριμμάτων από κατεδαφίσεις. Υπήρχε χαρακτηριστική οσμή απορριμμάτων και παρουσία εντόμων και δεν υπήρχε υπεύθυνος λειτουργίας. ε) Επιπλέον, ο ανωτέρω χώρος γειτνιάζει με κατοικίες, αθλητικό χώρο (γήπεδο ποδοσφαίρου), καθώς και το περιβαλλοντικό πάρκο του ποταμού Νέδοντα".
Στην απόφαση αναφέρεται ότι "η εγκατάσταση και λειτουργία του ανωτέρω χώρου συντελεί: Στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και στη δημιουργία ανθυγιεινών και οχληρών συνθηκών με σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία".
Γ.Σ.