Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020 08:24

Στα άκρα η κόντρα Νίκα με Καμπόσο για “Πελοπόννησος ΑΕ” (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Σε πόλεμο δηλώσεων "εφ’ όλης της ύλης" εξελίσσεται η σύγκρουση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και του πρόεδρου της ΠΕΔ Δημήτρη Καμπόσου, η οποία ξεκίνησε ως αντιπαράθεση για την "Πελοπόννησος ΑΕ".

Οι μάχες για την "Πελοπόννησος ΑΕ", στις οποίες μετέχει και ο πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ξεκίνησαν με αφορμή τον διαχειριστικό έλεγχο της εταιρείας και εντάθηκαν όταν ο κ. Νίκας αποφάσισε να διαλύσει την επιχείρηση. Χθες ο κ. Καμπόσος διεύρυνε το πεδίο των μαχών στις... Μυκήνες, κατηγορώντας κυβέρνηση και Περιφέρεια ότι είπαν ψέματα για τη φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο.
Οπως φαίνεται, η ρήξη Νίκα και Καμπόσου αφενός είναι οριστική και αφετέρου ενδέχεται να αποδειχθεί προάγγελος συγκρούσεων σε όλα τα πεδία, με φόντο τις επόμενες περιφερειακές εκλογές. Ο κ. Καμπόσος φρόντισε πάντως να κλείσει οριστικά την πόρτα της συνεννόησης χθες, λέγοντας μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε: "Λυπάμαι γιατί δεν πίστευα ότι αυτός είναι ο Παναγιώτης ο Νίκας, ο δήμαρχος της Καλαμάτας επί τρεις θητείες, ο άνθρωπος που στήριξα στις εκλογές". Και λίγο νωρίτερα, απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη μέσω της κάμερας είπε: "Νίκα, κοίτα πες στο κόσμο αλήθειες, μην τους λες ψέματα. Σταμάτα πλέον να λες ψέματα".

ΠΕΔ ΚΑΤΑ ΝΙΚΑ

Υπενθυμίζουμε ότι το 50% των μετοχών της “Πελοπόννησος ΑΕ” ανήκει στην Περιφέρεια και το υπόλοιπο 50% στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου. Επομένως το έλλειμμα 1,3 εκ. ευρώ, που σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Π. Νίκα διαπίστωσε ο έλεγχος, χρεώνεται πολιτικά από τη σημερινή περιφερειακή αρχή στον πρώην περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και στον πρόεδρο της ΠΕΔ Δημήτρη Καμπόσο. Η στάση αυτή της νυν περιφερειακής αρχής, εκτός από τον κ. Τατούλη, εξόργισε και τον κ. Καμπόσο, όπως φαίνεται από την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΕΔ και η οποία αναφέρει επί λέξει:
"Αλγεινή εντύπωση σε ολόκληρο τον αυτοδιοικητικό κόσμο της Πελοποννήσου προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Νίκα για την «Πελοπόννησος ΑΕ» ο οποίος υπεράνω πάσης αποφάσεως του Περιφερειακού Συμβουλίου με περισσή αλαζονεία και εγωκεντρισμό προκαλεί με τη στάση του. Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: Ο κ. Νίκας δε θέλει έλεγχο στην «Πελοπόννησος ΑΕ». Θέλει να πάει σε εταιρεία όπου θα κάνει ό,τι θέλει μόνος του… Συμβάσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, όπως της κουνουποκτονίας, θέλει την εκτέλεσή τους χωρίς άλλον στα πόδια του. Αυτό δε μπορεί να συμβεί με την ΠΕΔ Πελοποννήσου η οποία έχει την υποχρέωση ελέγχου.
Θα πρέπει να καταλάβει ο κ. Νίκας πως το αποφασιστικό όργανο της Περιφέρειας είναι το Περιφερειακό Συμβούλιό της και ο εκάστοτε περιφερειάρχης πρέπει να εκτελεί τις αποφάσεις αυτές. Αν δεν εξοικειωθεί με τα στοιχειώδη για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω των συλλογικών της οργάνων προβλέπουμε πως η δικλίδα που θέτει ο νόμος περί συγκεκριμένης τετραετούς θητείας για τα αιρετά όργανα της αυτοδιοίκησης δεν θα είναι αρκετή…
Ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με την υπ’ αρ. 395/6-11-2020 απόφασή του λοιπόν αποφάσισε, όπως και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Λαμπρόπουλος γραπτώς δήλωσε στη ΓΣ της Πελοπόννησος, «την κάλυψη κατά 50% του ελλείμματος…» και «…να μη μεταβληθεί το ποσοστό των μετοχών που κατέχουν η ΠΠ και η ΠΕΔ (50% εκάστη) σε περίπτωση δε μη συμμετοχής της ΠΕΔ στην κάλυψη του ελλείμματος, αυτό να καλυφθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ή από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης» ο κ. Νίκας χθες «αποφάσισε» «…ότι οποιοσδήποτε άλλος έλεγχος συνιστά αμφισβήτηση της έκθεσης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας -αλλά, εν πάση περιπτώσει, ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι δικαιούται από το νόμο… η Περιφέρεια… προσφεύγει στην εκκαθάριση εν λειτουργία τής εν λόγω επιχείρησης. Άμεσα δε, θα εισάγει προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο την δημιουργία νέου αναπτυξιακού αυτοδιοικητικού οργανισμού…». Επίσης ο κ. Λαμπρόπουλος δήλωσε στη ΓΣ της «Πελοπόννησος ΑΕ» πως «η Περιφέρεια Πελοποννήσου δε θα αντιλέξει επί αιτήματος της ΠΕΔ για ορισμό νέου ορκωτού ελεγκτή…».
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μάλλον πάσχει από έναν πολιτικό… διπολισμό. Δεν εξηγείται αλλιώς η τεράστια διαφορά σε θέσεις και απόψεις που κάθε μέρα διατυπώνει μέσω των εκπροσώπων της. Δυστυχώς οι πολίτες της Πελοποννήσου βιώνουν μια οικτρή πραγματικότητα στην διοίκηση της Περιφέρειας και πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο να λάβει άμεσα μέτρα…".

ΝΙΚΑΣ: “ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΙΑ”

Νωρίτερα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, σχολιάζοντας την άγονη γενική συνέλευση της “Πελοπόννησος ΑΕ” είχε δηλώσει:
"Θεωρούμε απολύτως έγκυρη και νόμιμη την έκθεση των νόμιμων ορκωτών λογιστών, τους οποίους είχε ορίσει ομόφωνα το Δ.Σ. της εταιρείας, το οποίο ομόφωνα επίσης ενέκρινε την εν λόγω έκθεσή τους. Επιπλέον, θεωρούμε ότι οποιοσδήποτε άλλος έλεγχος συνιστά αμφισβήτηση της έκθεσης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας -αλλά, εν πάση περιπτώσει, ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι δικαιούται από τον νόμο. Πάντως, από την πλευρά της η Περιφέρεια σταμάτησε να υπογράφει προγραμματικές συμβάσεις και να έχει νέες οικονομικές δοσοληψίες με την “Πελοπόννησος ΑΕ” και προσφεύγει στην εκκαθάριση εν λειτουργία τής εν λόγω επιχείρησης. Αμεσα δε, θα εισάγει προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο την δημιουργία νέου αναπτυξιακού αυτοδιοικητικού οργανισμού, προκειμένου η Περιφέρεια να μπορέσει να λειτουργήσει και να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας. Ολα τα άλλα είναι θέμα της ΕΑΔ και του Εισαγγελέα Εφετών προς τον οποίον η εν λόγω Αρχή κοινοποίησε την έκθεσή της. Δεν ανεχόμαστε κανενός είδους κωλυσιεργία”.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΜΠΟΣΟΥ

Κλείνοντας τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Καμπόσος δήλωσε:
"Θυμάστε πριν από λίγο καιρό, είχε πιάσει φωτιά στις Μυκήνες και βγήκε εκεί η υπουργός και είπε κάποια ψέματα, ότι δεν είχαμε νερό και δεν κάναμε και δεν φτιάχναμε. Την άλλη μέρα στις 12 το μεσημέρι έδωσα μία ευρύτατη συνέντευξη στο «Μέγας Αλέξανδρος» που είχα καλέσει όλα τα κανάλια και ακουγόταν παντού διαδικτυακά. Απέδειξα ότι όχι μόνο νερό είχαν 350 τόνους, αλλά είχανε και δύο πηγές τις οποίες είχε παραχωρήσει ο δήμος. Πήγαν λοιπόν να μας φορτώσουν εμάς τη φωτιά, ότι εμείς δεν είχαμε λάβει μέτρα για να προστατέψουμε τις Μυκήνες. Σήμερα πήγες (σ.σ.: να μου φορτώσεις) ότι εγώ θέλω να κλείσω την “Πελοπόννησος ΑΕ”. Για αυτό τα άκουσες, όπως τα άκουσες, κύριε Νίκα. Και κοίτα, πες στον κόσμο. Πες αλήθειες, μην τους λες ψέματα. Σταμάτα πλέον να λες ψέματα. Θες να πας να κάνεις εταιρείες άλλες; Κάν’τες. Πήγαινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τίμια και πες τους αυτά. Μην ακυρώνεις όμως το Λαμπρόπουλο (σ.σ.: τον αντιπεριφερειάρχη). Ή άλλαξέ τα, γιατί άλλα είπαμε χθες στη γενική συνέλευση και άλλα βγήκες και είπες εσύ μετά, χωρίς να έχεις πάρει το δικαίωμα από κανέναν να τα πεις... Αλλά αυτό είναι δικό σας θέμα. Εσωτερική υπόθεση και οικογενειακή σας. Και καλά κάνουν και σε δέχονται. Και καλά κάνουν και σε ακούν για όλα αυτά. Όμως λυπάμαι γιατί δεν πίστευα ότι αυτός είναι ο Παναγιώτης ο Νίκας, ο δήμαρχος της Καλαμάτας επί τρεις θητείες, ο άνθρωπος που στήριξα στις εκλογές για να γίνει περιφερειάρχης. Λυπάμαι να προσπαθείς να ρίξεις άδικο στον πρόεδρο της ΠΕΔ, στον υποφαινόμενο, όταν ξέρεις πολύ καλά την ακεραιότητα του χαρακτήρα του”.