Τρίτη, 25 Μαϊος 2021 22:11

Μετωπική επίθεση από Νίκα σε Κικίλια με καταγγελία για γύμνια της Πελοποννήσου σε δομές υγείας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Σε μετωπική σύγκρουση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια οδηγείται η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά τις αποψινές δηλώσεις του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως την ηγεσία του υπουργείου για επιλεκτικές συναντήσεις στην Καλαμάτα προκειμένου να μη φανεί η γύμνια της Περιφέρειας σε υγειονομικές υποδομές.

Ο περιφερειάρχης είπε ότι ο υπουργός εκτός από τον ίδιο απέφυγε να συναντήσει και τους δημάρχους Πύλου - Νέστορος Τάκη Καρβέλα και Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη, που έχουν μεγάλες δομές υγείας στους δήμους τους.

Ο κ. Νίκας, τονίζοντας πως η Περιφέρεια έχει διαθέσει άμεσα και έμμεσα 120 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ρώτησε το υπουργείο για ποιο λόγο δεν διατέθηκαν στην Πελοπόννησο τα χρήματα των δωρεών Καρέλια και Κωνσταντακόπουλου. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο περιφερειάρχης κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας επειδή δεν έκανε κέντρο αναφοράς για τον κορονοϊό το Παναρκαδικό Νοσκομείο, ενώ εξέφρασε και τη διαφωνία του για την αλλαγή του διοικητή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Για το Νοσοκομείο Καλαμάτας ο κ. Νίκας είπε ότι η Περιφέρεια έχει διαθέσει 10 εκ. ευρώ – και άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας επειδή δεν υπάρχει ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα, με συνέπεια οι καρκινοπαθείς να μετακινούνται στην Αθήνα για θεραπεία.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Νίκα:

"Να ξεκινήσω με  το αυτονόητο, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μου στους  γιατρούς  και γενικά στο νοσηλευτικό και το διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων της Περιφέρειάς μας αλλά και όλης της χώρας, για τη μεγάλη προσπάθεια την οποία κατέβαλαν ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η πολύ δύσκολη κατάσταση της πανδημίας στην οποία είχαμε περιπέσει. 

Μετά λόγου γνώσεως σας λέγω ότι είμαστε υπερήφανοι ως Περιφέρεια για την ουσιαστική συμβολή μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η συμβολή μας έφτασε στα 120 εκατομμύρια ευρώ περίπου, χρήματα τα οποία στερήθηκε ο πελοποννησιακός λαός σε επίπεδο υποδομών. Το καταλαβαίνετε, αλλά προέχει πάντοτε η υγεία του πληθυσμού.

Αναφέρομαι σε υποδομές, σε στήριξη επιχειρήσεων, σε αναλώσιμα, σε ιατρικά μέσα,  σε δημόσιες υπηρεσίες που στηρίξαμε, όπως είναι η Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, ή τα  προβλήματα που είχαμε με τους μετανάστες κυρίως στην περιοχή του  Κρανιδίου, αλλά και στη Σκάλα Λακωνίας και στην Κυπαρισσία. Από αυτά τα 120 εκατομμύρια ευρώ, τα 50 πήγαν ευθέως για την υγεία. 

Μόνο για τη Μεσσηνία, το ποσό αυτό φτάνει στα 10 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 3.700.000  ευρώ δόθηκαν με δική μου υπογραφή και δική μου ένταξη για το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καλαμάτας, για το Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων, χρήματα για τα αγροτικά ιατρεία Κάμπου και Καρδαμύλης  και αναλώσιμα άφθονα. Ο,τι ζητούσαν.  Σε σημείο που πολλές φορές έλεγα στους διοικητές «απευθυνθείτε και στο υπουργείο Υγείας σας παρακαλώ». Πάρα πολλά για μηχανήματα τα οποία  ήσαν  αναγκαία για τη λειτουργία των νοσοκομείων. Το κάναμε γιατί δίναμε απόλυτη προτεραιότητα στις ανάγκες του κόσμου.

Για το Νοσοκομείο Καλαμάτας θέλω να πω ιδιαίτερα ότι αυτό ήταν μια επιβράβευση, τα 3.700.000 ευρώ για την κατασκευή του ορόφου, για την ψυχιατρική κλινική, ήταν επιβράβευση, γιατί αυτό το νοσοκομείο αποτέλεσε την πρωτοπορία σε επίπεδο Πελοποννήσου στη μάχη για την Covid-19.  Νοσήλευσε στην πρώτη φάση κόσμο από ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Και χρωστώ ως περιφερειάρχης μεγάλη υποχρέωση στον διοικητή του τον Γιώργο Μπέζο, ο οποίος με θάρρος είπε στην πρώτη φάση «εμείς δεχόμαστε να γίνουμε νοσοκομείο αναφοράς», νοσοκομείο Covid-19. Και αυτό ήταν μια πολύ μεγάλη κουβέντα, όταν σε άλλες περιοχές υπήρχε πολύ μεγάλη αντίδραση για τη μετατροπή των νοσοκομείων – και χαρακτηριστικό παράδειγμα υπήρξε το Παναρκαδικό Νοσοκομείο στην Τρίπολη, το οποίο με έχει στεναχωρήσει πάρα πολύ, όπου δεν έγινε νοσοκομείο αναφοράς με την παρέμβαση και του υπουργού. Αλίμονο...

Λοιπόν, δεν είμαστε για να γυρίζουμε γύρω από τους υπουργούς και να λέμε «μπράβο, τι ωραία τα λέτε», «συγχαρητήρια», παλαμάκια και όλα τα σχετικά.  Έχουμε εκλεγεί για να προσφέρουμε υπηρεσίες. Βεβαίως έχουμε την ιδεολογία μας, αλλά πρέπει να λέμε και την αλήθεια σε όλες τις περιπτώσεις. Και η κατάσταση στην υγεία στην Πελοπόννησο δεν είναι η καλύτερη. 

Υπάρχουν περιοχές όπως ο Νομός Αργολίδας που δεν έχουν καν νομαρχιακό νοσοκομείο.  Είναι το πρώτο αίτημά μας, για το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο  Αργολίδας, το οποίο, οι συνάδελφοι το ξέρουν εδώ, έχουμε υποβάλει  στο Υπουργείο Υποδομών. Είναι το πρώτο αίτημα το οποίο έχουμε υποβάλει για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης. 

Έχουμε σοβαρά προβλήματα, δεν υπάρχει ούτε ένα  ακτινοθεραπευτικό  μηχάνημα στα νοσηλευτήρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Πρέπει ο φτωχός, ο οποίος πάσχει από καρκίνο, να σηκωθεί από την άκρη της Πελοποννήσου για να κάνει μια συνεδρία και να ανέβει στην Αθήνα.  Και αυτό δεν μας τιμά.  Η υγεία δεν είναι χαμόγελα, ούτε να περιφέρονται γύρω από μας οι ωφελημένοι και να χειροκροτούν. 

Το λέγω γιατί είμαστε σε δύσκολη φάση, και την επόμενη μέρα μετά τον κορονοϊό  πρέπει να καθίσουμε και να δούμε το χάρτη της Υγείας της Πελοποννήσου. Είναι για την υγεία του λαού μας και για την υγεία  όλων μας. Και πρέπει να γίνουν πάρα πολύ σημαντικά πράγματα. Εμείς ήδη έχουμε συντάξει την έκθεση για την αναβάθμιση της υγείας στην Πελοπόννησο, όπου χρειάζονται εκατοντάδες εκατομμύρια για να φτάσουμε στο επίπεδο που πρέπει, την οποία (σ.σ. την έκθεση) θα υποβάλουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Εχω ήδη υποδεχθεί τον  κ.  Σκυλακάκη για το συγκεκριμένο θέμα. 

Πρόσφατα, ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε την πόλη της Καλαμάτας. Θα ήθελα να του υποβάλω μερικά ερωτήματα δημόσια. Ας πούμε:  

Γιατί οι δωρεές πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, οι οποίες δόθηκαν από Πελοποννήσιους  (Καρέλιας, Κωνσταντακόπουλος, Motor oil, Στασινόπουλος κ.λπ.) δεν ήρθαν στα νοσοκομεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου; Η αιτιολογία ήταν ότι δεν είχαμε νοσοκομείο αναφοράς.  Και γιατί δεν στηρίχθηκε η πρόταση της Περιφέρειας να γίνει το Παναρκαδικό νοσοκομείο αναφοράς; Για ποιο λόγο όταν όλα ήσαν έτοιμα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο των Πατρών; 

Γιατί στην ώρα  της μάχης αντικαταστάθηκε ο διοικητής στο νοσοκομείο; Θα μου πείτε, από αρίστους. Εντάξει, δεν περιμέναμε να τελειώσει η συγκεκριμένη διαδικασία. Εγώ δεν έχω σχέση ιδιαίτερη με τον προηγούμενο διοικητή του νοσοκομείου. Θυμόσαστε ότι είχαμε παρεξηγηθεί στο παρελθόν για το Κέντρο, το οποίο έγινε και δίπλα στο δημαρχιακό μέγαρο και πολλά άλλα. Εν πάση  περιπτώσει  δεν είναι η ώρα για αντιπαράθεση. Δεν έχει καμία σημασία αν σε θεσμικό επίπεδο οι προσωπικές μας σχέσεις είναι διαταραγμένες. Έχουμε ένα συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο τον οποίο πρέπει να τον υπηρετούμε και να συνεργαζόμαστε. 

Γι’ αυτό και εγώ ήθελα να θέσω τα ζητήματα τα οποία υπάρχουν στην υγεία στην Πελοπόννησο. Είδα ότι δεν κάλεσε όχι μόνο εμένα, αλλά και θεσμικούς εκπροσώπους του μεσσηνιακού λαού. Σε ποιον δεν αρέσει ο δήμαρχος Πύλου, ο οποίος έχει Κέντρο Υγείας και το στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις; Σε ποιον δεν αρέσει ο δήμαρχος Κυπαρισσίας, ο οποίος έχει διαθέσει πολλά χρήματα για την υποστήριξη του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας; Γιατί γίνονται οι συγκεκριμένες επιλογές; 

Λοιπόν εμείς θα συνεχίσουμε   να βοηθάμε τα νοσοκομεία, την υγεία, γιατί βοηθάμε το λαό και γιατί βοηθάμε τον τόπο μας. Ας είναι".