Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2021 07:54

Νίκας για υποδομές της Περιφέρειας: «Χρειαζόμαστε 10 δισ. και έχουμε 340 εκ. ευρώ»

Γράφτηκε από την
Νίκας για υποδομές της Περιφέρειας: «Χρειαζόμαστε 10 δισ. και έχουμε 340 εκ. ευρώ»

 

Ο κύριος όγκος των χρηματοδοτήσεων του νέου ΕΣΠΑ θα στραφεί κυρίως στην ύπαιθρο της Πελοποννήσου και όχι στα αστικά κέντρα, με σκοπό αφ’ ενός να συγκρατηθεί ο πληθυσμός και αφ’ ετέρου να διασφαλιστεί η ευημερία των κατοίκων.

Η Περιφέρεια χρειάζεται έργα υποδομών προϋπολογισμού 10 δισ. ευρώ, αλλά η εγγενής πίστωση αγγίζει μόλις τα 340 εκατ. και με την υπερδέσμευση θα φτάσει τα 700 εκ. ευρώ. Αυτά τόνισε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψή του με τους πέντε χωρικούς αντιπεριφερειάρχες.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι τα χρήματα θα στραφούν στην ύπαιθρο και όχι μέσα από 10 ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) και ζήτησε σχετικές εισηγήσεις από τους αντιπεριφερειάρχες.

“Δυστυχώς στο νέο ΕΣΠΑ διατίθενται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μόλις 700.000.000 ευρώ -κι αυτό με την υπερδέσμευση, καθώς η εγγενής πίστωση είναι μόνο 340.000.000 ευρώ, ποσό ελάχιστο για μια Περιφέρεια, από τις πιο φτωχές σε υποδομές” σημείωσε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας: “Χρειάζεται η Περιφέρειά μας περί τα 10 δισ. καθώς είναι πραγματικά κρίμα ότι μετά από 5 ΕΣΠΑ δεν έχει υπάρξει ουσιαστικό έργο στον τομέα των οδικών υποδομών, ούτε καν τα απολύτως απαραίτητα σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Γι’ αυτό τώρα καταβάλλουμε προσπάθεια με το υπουργείο Υποδομών”.

Ο περιφερειάρχης υπενθύμισε ότι από σήμερα ξεκινά η δημόσια διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας καθημερινά στις 12 το μεσημέρι θα έχει τηλεσυναντήσεις με όλους τους φορείς της Περιφέρειας -δήμους, ΑΕΙ, Εκκλησία, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς, κ.ά.

“Είναι η πρώτη φορά που θα γίνει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τόσο εκτεταμένη διαβούλευση για το ΕΣΠΑ” τόνισε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι τα  συμπεράσματα από αυτή τη διαδικασία θα συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στην τηλεδιάσκεψη του περιφερειάρχη με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, τέλος, συζητήθηκαν επίσης η αντιπυρική προστασία και η προώθηση έργων.


NEWSLETTER