Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022 08:09

Αγώνας δρόμου για καθαρισμό ρεμάτων

 

Οι εργολαβίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου για καθαρισμούς ποταμών και ρεμάτων, για την αντιπλημμυρική προστασία, δεν μπορούν να καλύψουν όλη τη Μεσσηνία και ζητείται οι δήμοι να βοηθήσουν στους καθαρισμούς ρεμάτων μέσα στον αστικό ιστό.

Στη Μεσσήνη ο δήμος ρίχνει τα νερά από αγωγούς ομβρίων σε αποστραγγιστικά χαντάκια του ΓΟΕΒ, μεταφέροντας σε αυτά τον κίνδυνο πλημμύρας.

Αυτά τονίστηκαν στο χθεσινό Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, για την προετοιμασία, την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος επεσήμανε ότι “η συνεργασία είναι το παν” και ζήτησε “όλοι να είμαστε στις επάλξεις, να συνεργαζόμαστε και να βοηθήσουμε με όλα τα μηχανήματα”.

Ο συντονιστής πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Βασίλης Χαντζής στάθηκε στη μεγάλη εργολαβία καθαρισμού των ποταμών Παμίσου και Αρι, προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ και σε μια ακόμα εργολαβία σε επικίνδυνα σημεία στο νομό, με 415.000 ευρώ. Ζήτησε να γίνει η σήμανση στις ιρλανδικές τάφρους στους δρόμους του νομού και ο καθαρισμός των φρεατίων από πλευράς δήμων. Σημείωσε το ζήτημα της ανεξέλεγκτης ρίψης σκουπιδιών και της δημιουργίας χωματερών και ζήτησε τη συνδρομή των δήμων.

Ο διευθυντής Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Μεσσηνίας Παναγιώτης Γιαννακέας επεσήμανε ότι στόχος είναι με τον καθαρισμό του Παμίσου να προστατευτεί το πολεμικό αεροδρόμιο και ο δρόμος στη γέφυρα, στην είσοδο της Μεσσήνης, ενώ παρατήρησε ότι το φράγμα (ο φράχτης του ρου) στον Αρι λειτουργεί εύρυθμα. Ενημέρωσε, επίσης, ότι από αυτή την εργολαβία θα καθαριστεί και το ρέμα της Λυγδούς. Ο διευθυντής παραδέχθηκε ότι η εργολαβία των 415.000 ευρώ δεν επαρκεί για όλα τα αιτήματα που έχουν δεχθεί και ανέφερε πως οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για μέτρα προστασίας σε έργα που έχουν κατασκευαστεί στον αστικό ιστό. “Να ρίξει και ο δήμος προσωπικό και μηχανήματα στη δομημένη περιοχή του, είναι το σπίτι του”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακόμα, για τον πυρόπληκτο Δήμο Οιχαλίας πληροφόρησε ότι ετοιμάζεται εργολαβία 300.000 ευρώ, που θα βελτιώσει τον Χάραδρο και άλλα ρέματα της περιοχής.

Ο διευθυντής Δασών Γιώργος Σωτηρόπουλος αναφέρθηκε στα φράγματα του Νέδοντα που προσφέρουν στη δίαιτα και την ταχύτητα του νερού κι εξέφρασε την ανησυχία του για την ασθένεια των πλατανιών που θα δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον, με τα δέντρα που θα σαπίσουν και θα παρασυρθούν.

Ο διευθυντής του ΓΟΕΒ Παμίσου Κώστας Χρυσανθακόπουλος αναφέρθηκε στο πλημμυρικό φαινόμενο στην ανατολική πλευρά στη ΒΙΠΕ Καλαμάτας, ενημέρωσε αναλυτικά για τους καθαρισμούς τάφρων και χαντακιώνπου έκανε ο οργανισμός και διαμαρτυρήθηκε για αγωγούς ομβρίων του Δήμου Μεσσήνης, με τους οποίους ρίχνει τα νερά σε αποστραγγιστικά χαντάκια(!) του ΓΟΕΒ και μάλιστα με κάθετο τρόπο, με βάση μελέτη του 1979(!).

Γ.Σ.