Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024 16:40

Επερώτηση Νικολάκου για εκμίσθωση του ιχθυοτροφείου στη Γιάλοβα

Επερώτηση Νικολάκου για εκμίσθωση του ιχθυοτροφείου στη Γιάλοβα

Επερώτηση για την εκμίσθωση το ιχθυοτροφείου στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας κατάθεσε η περιφερειακής σύμβουλος Ντίνα Νικολάκου.

Αναλυτικά η επερώτηση: «Με την με αριθμ. απόφαση 167/2024 της Περιφερειακής Επιτροπής, η οποία συνεδρίασε την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (με τις ψήφους της παράταξης της Περιφερειακής Αρχής) η παράταση της εκμίσθωσης της αλιευτικής εκμετάλλευσης του Δημόσιου Ιχθυοτροφείου «ΓΙΑΛΟΒΑΣ» και του υπ’αριθμ. συμβολαίου μίσθωσης για δύο (2) αλιευτικά έτη, δηλαδή από 1/3/2024 μέχρι 28/2/2026.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την αριθμ.2761/2019/26/7/2019 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εκμισθώθηκε το Δημόσιο Ιχθυοτροφείο «ΓΙΑΛΟΒΑΣ» κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας, εφαρμόζοντας την κείμενη Νομοθεσία. Στη συνέχεια ακολούθησε το υπ’αριθμ. 557/30/8/2019 συμβόλαιο μίσθωσης διάρκειας 5 (πέντε) ετών με λήξη στις 29/2/2024.

Στο συγκεκριμένο θέμα της συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής, τα μέλη της παράταξης της «Νέας Πελοποννήσου» διατύπωσαν ερωτήματα προς τους αρμόδιους και υπεύθυνους της Περιφερειακής Αρχής, με δεδομένο ότι ενώ θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι έληγε η σύμβαση τον Φεβρουάριο του 2024, δεν είχαν μεριμνήσει για νέο διαγωνισμό και νέα διακήρυξη, για την εκμίσθωση της αλιευτικής εκμετάλλευσης του Δημόσιου Ιχθυοτροφείου «ΓΙΑΛΟΒΑΣ», όπως ρητά προβλέπεται από τον Αλιευτικό Κώδικα (ν.δ. 420/1970) και συγκεκριμένα στα άρθρα 35,38,39,47 και 50, με στόχο φυσικά την απόλυτη διαφάνεια και την υπεράσπιση του Δημόσιου συμφέροντος.

Στην Περιφερειακή Επιτροπή δεν δόθηκε καμία απολύτως τεκμηριωμένη απάντηση στα ερωτήματα τα οποία θέσαμε και για το λόγο αυτό καταψηφίσαμε την έγκριση της παράτασης της εκμίσθωσης της αλιευτικής εκμετάλλευσης του Δημόσιου Ιχθυοτροφείου «ΓΙΑΛΟΒΑΣ» στον προηγούμενο εκμισθωτή, θεωρώντας ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν ήταν σύμφωνη με τον Νόμο.

Μετά την απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής και την έγκριση παράτασης, ο Αγροτικός Αλιευτικός Συνεταιρισμός Γιάλοβας, έχοντας έννομο συμφέρον, κατέθεσε προσφυγή κατά της με αριθμ. 167/26/2/2024 απόφασης της Περιφερειακής Επιτροπής, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, στην Β’ Επιτροπή του άρθρου 68 Π.Δ., ζητώντας την ακύρωση της, λόγω μη τήρησης της κείμενης Νομοθεσίας.

Η αρμόδια Επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης συνεδρίασε την 17/4/2024 και με ομόφωνη απόφαση της έκανε δεκτή την προσφυγή του Αγροτικού Αλιευτικού Συνεταιρισμού Γιάλοβας, ακυρώνοντας την έγκριση παράτασης της εκμίσθωσης.

Επειδή μέχρι σήμερα παρά την παρέλευση αρκετών μηνών, δεν έχει συζητηθεί στην Περιφερειακή Επιτροπή το συγκεκριμένο θέμα, δεν έχει υπάρξει νέα διακήρυξη για την εκμίσθωση του Δημόσιου Ιχθυοτροφείου «ΓΙΑΛΟΒΑΣ» και δεν έχουμε λάβει καμία απολύτως ενημέρωση, ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

Για ποιο λόγο δεν τηρήθηκε η διαδικασία εκμίσθωσης των δημοσίων ιχθυοτροφείων, γεγονός που προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις, παρότι περιγράφεται με σαφήνεια στον Αλιευτικό Κώδικα;

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Περιφερειακή Αρχή, μετά την με αριθμ. απόφαση 1/2024/17/4/2024 της αρμόδιας Επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία κρίνεται μη νόμιμη η με αριθμ. 167/26/2/2024 απόφαση της

Περιφερειακής Επιτροπής;

Ποιο είναι το καθεστώς που επικρατεί σήμερα στην αλιευτική εκμετάλλευση του Δημόσιου Ιχθυοτροφείου «ΓΙΑΛΟΒΑΣ», αφού η λήξη του, σύμφωνα με την προηγούμενη σύμβαση, ήταν στις 29 Φεβρουαρίου 2024;»