Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2014 07:44

Συνεχίζει να διχάζει η μία ψήφος στη Μεσσήνη

Συνεχίζει να διχάζει η μία ψήφος στη Μεσσήνη

Ολοκληρώθηκε χθες στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, όπως αναμενόταν, η επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων του Δήμου Μεσσήνης, στην εκλογική αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής. Αποτέλεσμα δε βγήκε από τη συγκεκριμένη διαδικασία και αυτό ήταν γνωστό στις δύο πλευρές, του Στάθη Αναστασόπουλου και του Γιώργου Τσώνη.

Εκείνο που έχει σημασία, για την ώρα, είναι η επικύρωση της εκλογής, η ανακήρυξη του εκλεγέντος δημάρχου από το δικαστήριο μέσα στον Ιούνιο. Ο Στ. Αναστασόπουλος επιθυμεί την επιβεβαίωση της πράξης ανακοίνωσης του αποτελέσματος, με την οποία εκλέγεται δήμαρχος με μία ψήφο διαφορά. Σε δήλωσή του, μάλιστα, κάνει λόγο για ενίσχυση της διαφοράς υπέρ του.

Ο Γ. Τσώνης, κι επίσημα πλέον, ζητεί με δήλωσή του την ανακήρυξή του ως δήμαρχος Μεσσήνης, επισημαίνοντας το λάθος της μιας ψήφου σε εκλογικό τμήμα στην πόλη της Μεσσήνης, που ήταν δική του και λανθασμένα καταχωρίσθηκε στον αντίπαλο συνδυασμό.

Συγκεκριμένα, ο Στ. Αναστασόπουλος δήλωσε χθες: «Η επανακαταμέτρηση επιβεβαίωσε την αρχική ανακήρυξη που έχει αναρτηθεί από το Πρωτοδικείο. Η διαφορά έχει ενισχυθεί υπέρ μας. Είμαστε οι νικητές». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως «αν γίνει ένσταση από την άλλη πλευρά και μεις θα προβούμε σε αντένσταση. Το +1 θα είναι πιο ενισχυμένο».

Στην ανακοίνωσή του ο Γ. Τσώνης σημειώνει: «Την ανακήρυξή του ως δήμαρχος Μεσσήνης ζητά και σήμερα Πέμπτη με δήλωσή του ο Γιώργος Τσώνης, μετά την ολοκλήρωση της επανακαταμέτρησης των ψηφοδελτίων και των 102 εκλογικών τμημάτων του Δήμου Μεσσήνης στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι ένα ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του, κακώς είχε καταγραφεί στη δύναμη του Στάθη Αναστασόπουλου και έγινε η αναγκαία πράξη διόρθωσης. Συγκεκριμένα, το υπ’ αριθμ. 33 ψηφοδέλτιο του 223ου Εκλογικού Τμήματος του Δήμου Μεσσήνης, που ανήκε στο συνδυασμό του Γ. Τσώνη, διαπιστώθηκε ότι είχε καταγραφεί υπέρ του κ. Στάθη Αναστασόπουλου. Ετσι, μετά την εξακρίβωση του λάθους και την αφαίρεση ενός ψηφοδελτίου από το συνδυασμό του κ. Αναστασόπουλου, το οποίο προσμετρήθηκε υπέρ του κ. Τσώνη, ο τελευταίος προηγείται με ένα ψηφοδέλτιο. Αυτό είναι το μόνο ουσιαστικό και αναμφισβήτητο εύρημα, το οποίο και διορθώθηκε, πέρα από την καταγραφή περιπτώσεων ψηφοδελτίων -από τους δικηγόρους και των δύο πλευρών κατά τη διαδικασία επανακαταμέτρησης στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας- επί των οποίων θα υποβληθούν τα όποια αιτήματα ακυρώσεων ή προσμετρήσεων στο Εκλογοδικείο.

Να σημειωθεί ότι κατά την εξαήμερη διαδικασία επανακαταμέτρησης των ψηφοδελτίων, οι δικαστές που είχαν οριστεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση δέχονταν τα αιτήματα των πληρεξουσίων δικηγόρων των δύο πλευρών επί των θεμάτων ελέγχου των ψηφοδελτίων και του υπολοίπου εκλογικού υλικού (πρωτόκολλο ψηφοφορίας, βιβλίο πράξεων κ.λπ.) και δεν αποφαίνονταν επ’ αυτών. Αρα, δεν υπήρξαν κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία ακυρώσεις ή προσμετρήσεις ψηφοδελτίων. Η μόνη πράξη που έγινε ήταν αυτή της προαναφερομένης διόρθωσης, η οποία διαμόρφωσε ουσιαστικά το τελικό αποτέλεσμα, προ των όποιων προσφυγών στο Εκλογοδικείο, με 9.237 στον Γ. Τσώνη, έναντι 9.236 του Στάθη Αναστασόπουλου. Για το λόγο αυτό, ο κ. Τσώνης ζητά να ανακηρυχθεί δήμαρχος Μεσσήνης».

 

Οπως φαίνεται οι δύο πλευρές δίνουν μεγάλη σημασία στην ανακήρυξη του δικαστηρίου έως το τέλος Ιουνίου, γιατί φέρεται να διαμορφώνει κλίμα υπέρ του ανακηρυχθέντα δημάρχου και οδηγεί την άλλη πλευρά στο μεγαλύτερο άγχος που φέρνει η υποβολή της ένστασης. Το σίγουρο είναι ότι μετά την ανακήρυξη θα υποβληθεί ένσταση από το χαμένο και αντένσταση από το νικητή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο (Εκλογοδικείο) Καλαμάτας, το οποίο θα αποφανθεί με απόφασή του το αργότερο εντός του Αυγούστου. Η ένσταση και η αντένσταση θα στηριχθούν στη διαδικασία της επανακαταμέτρησης, όπου οι δύο πλευρές με τους δικηγόρους και τους υποψηφίους συμβούλους τους κατέγραψαν πολλά προβληματικά -εν δυνάμει άκυρα- ψηφοδέλτια του αντίπαλου συνδυασμού. Οσο περισσότερα απ’ αυτά καταφέρουν να πείσουν το Εκλογοδικείο πως είναι άκυρα, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες θα έχουν για τη νίκη.