Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015 19:44

Λειτουργεί κανονικά το πυρηνελαιουργείο που… έκλεισε

Γράφτηκε από τον

Το πυρηνελαιουργείο στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, για το οποίο στις 6 Μαρτίου είχε ληφθεί απόφαση για προσωρινή διακοπή λειτουργίας, με νέα απόφαση δουλεύει κανονικά, επεξεργάζεται πυρήνα (!) και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή τις τελευταίες μέρες είναι δραματική.

Για την κατάσταση αυτή η "Ε" δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα διαμαρτυριών και καταγγελιών, καθώς η δυσοσμία φθάνει μέχρι την Καλαμάτα.

Η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη παραδέχθηκε την έκδοση της νέας απόφασης που ουσιαστικά ακυρώνει αυτήν της 6ης Μαρτίου. Και ανέφερε πως εξέδωσε την καινούργια απόφαση, γιατί ο ιδιοκτήτης του πυρηνελαιουργείου δε συμμορφώθηκε, δεν τήρησε όσα ορίζονταν στην  πρώτη απόφαση. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η νέα απόφαση ελήφθη μετά από εκτίμηση της όλης κατάστασης και εισηγήσεις αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, με στόχο να προστατευτούν οι πολίτες από νέα περιβαλλοντική επιβάρυνση! 

Η κ. Αλειφέρη αναγνώρισε ότι ο ιδιοκτήτης του πυρηνελαιουργείου υπέπεσε σε επιπλέον παράβαση, καθώς δεν απομάκρυνε την πρώτη ύλη μέσα σε μια εβδομάδα, έως τις 13 Μαρτίου, όπως οριζόταν στην αρχική απόφαση. Και για το λόγο αυτό θα του επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις. Η αντιπεριφερειάρχης μας είπε ότι, αφού διαπιστώθηκε πως ούτε η Περιφερειακή Ενότητα μπορούσε να απομακρύνει την πρώτη ύλη και μπρος στο περιβαλλοντικό αδιέξοδο, πήρε απόφαση μέσα σε 30 ημέρες (μέχρι τέλη Απριλίου) η μονάδα να προχωρήσει σε βιομηχανοποίηση και ανάλωση της πρώτης ύλης, ενώ η αναστολή λειτουργίας της συνεχίζεται!

Η κ. Αλειφέρη επέμεινε ότι αυτή ήταν η μοναδική λύση, μετά την ανυπακοή του ιδιοκτήτη, ενώ παραδέχθηκε πως η κατάσταση είναι δραματική στην ευρύτερη περιοχή και η ίδια που κατάγεται από αυτή, δέχεται πολλά παράπονα και διαμαρτυρίες.

Να υπενθυμίσουμε ότι με την απόφαση για προσωρινή διακοπή λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου που ήταν υπαίτιο για την πρωτοφανή ρύπανση στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά (είχε διαπιστωθεί από το ΚΕΠΠΕ στις 5 Μαρτίου), είχε δοθεί εντολή εκκένωσης των αποθηκευτικών χώρων και απομάκρυνσης της πρώτης ύλης από το πυρηνελαιουργείο. Η πρώτη ύλη έπρεπε να έχει απομακρυνθεί μέχρι τις 13 Μαρτίου και ο υπεύθυνος της μονάδας θα έπρεπε να δηλώσει τη συνολική ποσότητα που έχει και να ενημερώνει καθημερινά για την ποσότητα που απομακρύνεται.

Τη Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου και το πυρηνελαιουργείο αυτό και το δεύτερο στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά δούλευαν κανονικά και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή ήταν αποπνικτική, ενώ η δυσοσμία έφθανε μέχρι τη Θουρία.

Γ.Σ.