Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016 18:16

Συνάντηση δημάρχων για τη διαχείριση σκουπιδιών στην Πελοπόννησο 

Συνάντηση δημάρχων για τη διαχείριση σκουπιδιών στην Πελοπόννησο 

Συνάντηση των δημάρχων των μεγάλων πόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στόχος της συνάντησης είναι οι δήμοι της Περιφέρειας που είναι οι παραγωγοί σκουπιδιών, να διαμορφώσουν μια κοινή θέση για το θέμα της διαχείρισης. Εκτιμάται πως η κίνηση αυτή γίνεται για να καλυφθεί το κενό που υπάρχει από την ΠΕΔ και το ΦοΔΣΑ, από την αδράνεια και την αδυναμία τους να καταθέσουν προτάσεις και να συγκροτήσουν την πολιτική των δήμων στην Περιφέρεια για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Η άποψη των δημάρχων των πρωτευουσών των νομών για το διαγωνισμό της Περιφέρειας και τη σύμβαση που ετοιμάζεται να υπογράψει με την ΤΕΡΝΑ, είναι αρνητική. Οι δήμαρχοι φέρονται να διαφωνούν με την υψηλή τιμή, την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, την κατάργηση της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή, που αφήνουν έσοδα στους δήμους και συμβάλλουν στην πιο καθαρή εικόνα των πόλεών τους. Αντίθετα, μάλιστα, με το διαγωνισμό της Περιφέρειας οι δήμοι δεν έχουν κανένα έσοδο από το Πράσινο Ταμείο, καθώς τα έσοδα από αυτό μοιράζονται η Περιφέρεια και η ανάδοχος εταιρεία (ΤΕΡΝΑ).

Οι δήμαρχοι παρακολουθούν τις συζητήσεις και τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την ΤΕΡΝΑ, την τράπεζα που θα την δανείσει και την Περιφέρεια, για βελτίωση των όρων του διαγωνισμού και της σύμβασης, μετά από τις πιέσεις των δανειστών της χώρας για υλοποίηση της ΣΔΙΤ της Περιφέρειας, που αφορά τη διαχείριση των σκουπιδιών. Οροι που ενδιαφέρουν τους δήμους και για τους οποίους, κατά την άποψη δημάρχων, απαιτούνται ριζικές αλλαγές, τέτοιες όμως που ακυρώνουν τη φιλοσοφία και την πολιτική του διαγωνισμού.

Στο πλαίσιο αυτό εντύπωση προκαλεί η νέα άποψη του δημάρχου Καλαμάτας Π. Νίκας, με την οποία φέρεται να αλλάζει θέση, καθώς δήλωσε ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα εφαρμόσει τη διαχείριση των απορριμμάτων, στην οποία θα καταλήξουν -με την ευχή να καταλήξουν- η κυβέρνηση, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η ΤΕΡΝΑ. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι για το λόγο αυτό θα αναβληθεί, θα πάει λίγο πίσω το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, από το Δημοτικό Συμβούλιο, ξεκαθαρίζοντας πως «το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει, αλλά η κατεύθυνση είναι να είμαστε με τη σύγκλιση των απόψεων».

Γ.Σ.