Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012 16:00

ΠΑΜΕ Αρκαδίας: Πιάστηκαν στα πράσα





Αποκαλυπτικό έγγραφο - βόμβα για το τι συζητά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τους εργοδότες.
Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και ειδικότερα των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών δεν είναι απλά κάποιο μακρινό σχέδιο, αλλά παίρνει σάρκα και οστά μέσα από το διάλογο - απάτη που έστησαν οι μεγαλοεργοδότες με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.
Το έγγραφο - φωτιά το οποίο βρέθηκε στο τραπέζι του «διαλόγου», κατά την πρώτη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων στις 18 Γενάρη στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ και που έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΜΕ, είναι η απόδειξη. Αυτοί που συνωμοτούν κατά της εργατικής τάξης, πίσω από τις πλάτες της, πιάστηκαν στα πράσα και αποκαλύφθηκαν.
Παρά τους δημόσιους ισχυρισμούς τους ότι συζητούν «μόνο το μη μισθολογικό κόστος» (ΓΣΕΕ), ότι «σέβονται» τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας (εργοδότες), η αλήθεια είναι ότι συζητούνται τα πάντα. Για τη ΓΣΕΕ και τους εργοδότες, όπως και για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν ταμπού, δεν αναγνωρίζουν κανένα εργασιακό δικαίωμα, δεν υπάρχουν αυτονόητα. Μάλιστα, οι «συζητήσεις» έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, που οι ανατροπές τις οποίες προωθούν δεν έχουν πλέον τη μορφή προτάσεων, αλλά έχουν διαμορφωθεί σε συγκεκριμένο άρθρο προς ψήφιση στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, το έγγραφο - βόμβα, που αποκάλυψε το ΠΑΜΕ, έχει συνταχθεί υπό τη μορφή προσθήκης στο βασικό νόμο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις (ν. 1876/1990), φέρει τον τίτλο «Αναστολή ισχύος κλαδικών- ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων» και προβλέπει: (βλ, δίπλα)
Στην αποκάλυψη αυτή αντέδρασε ο Σ.Ε.Β. και ζήτησε από κοινωνικούς εταίρους  και κόμματα να καταδικάσουν το Π.Α.ΜΕ. Και όλοι τους, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Μπακογιάννη, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΕ στοιχήθηκαν πίσω από την εντολή του αφεντικού τους, του ΣΕΒ...
Ο τρόπος μάλιστα που αντέδρασε η ΓΣΕΕ στις αποκαλύψεις και στις καταγγελίες του ΠΑΜΕ επιβεβαιώνει ακόμα πιο περίτρανα την ενοχή της και τον πραγματικό ρόλο του «διαλόγου» στον οποίο συμμετέχει. Μίλησε για «χαλκευμένο και ανυπόστατο κείμενο του ΠΑΜΕ».  Η ΔΑΚΕ κατηγόρησε το ΠΑΜΕ για  «αντιδημοκρατική» συμπεριφορά, χωρίς όμως να λέει τίποτα για «την ταμπακιέρα.» Και η ταμπακιέρα είναι ότι το έγγραφο είναι υπαρκτό. Όπως υπαρκτές είναι και οι θέσεις της (βλ. δίπλα).
Έχουν εγκληματικές ευθύνες και πρέπει να απολογηθούν απέναντι στους εργαζόμενους. Τώρα αποκαλύπτεται και πόσο υποκριτικά είναι τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν για τους μισθούς και τις συμβάσεις, όταν την ίδια στιγμή προωθούν την κατάργησή τους.
Μόνος δρόμος είναι ο ταξικός ανυποχώρητος αγώνας. Συμπόρευση με το Π.Α.ΜΕ. Κλιμάκωση της πάλης με νέα απεργία στις αρχές του Φλεβάρη, όπως προτείνουν και δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις.


ΠΑΜΕ Αρκαδίας