Σάββατο, 02 Ιουνίου 2012 10:10

Φουλάρουν όλοι τις μηχανές τους - Εκλογικό... θρίλερ με μυστικά γκάλοπ

Γράφτηκε από την
Φουλάρουν όλοι τις μηχανές τους -  Εκλογικό... θρίλερ με μυστικά γκάλοπ

 

 

Με… μυστικά από εδώ και πέρα τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων τα κόμματα φουλάρουν τις μηχανές επιδιώκοντας τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη σε μια αναμέτρηση που παίρνει χαρακτηριστικά θρίλερ. Πέρα από τους αριθμούς και τις μεγάλες αποκλίσεις που παρουσιάζουν οι τελευταίες μετρήσεις κοινής γνώμης από τις διάφορες εταιρείες, είναι φανερό ότι τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη σχετικά με την πρωτιά και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και για εκείνα που μπορεί να χαρακτηριστούν ως "εκπλήξεις".

Στη Μεσσηνία άρχισε ήδη η παρουσία στελεχών κομμάτων με σημαντικότερη αυτή του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη που μίλησε στην Καλαμάτα, ενώ οι υπόλοιποι περιορίστηκαν σε συνεντεύξεις. Από την εβδομάδα αυτή εντείνονται οι περιοδείες υποψηφίων, ενώ το χαρακτηριστικό της περιόδου είναι οι αλλεπάλληλες ανοιχτές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις περιοχές της Μεσσηνίας και η… ανάκληση στελεχών του ΠΑΣΟΚ από την αποστρατεία. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται συνέντευξη σήμερα στις 11 το πρωί στο "Rex", στην οποία θα πάρουν μέρος οι Σταύρος Μπένος, Πέτρος Κατσιλιέρης, Γιάννης Γιαννακόπουλος και Γιώργος Κανελλόπουλος.

Κεντρική εκδήλωση στην Καλαμάτα για την ερχόμενη Πέμπτη στις 8.30 το βράδυ ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητές το Νίκο Χουντή και την Σοφία Σακοράφα, σκοπεύοντας στη διεύρυνση του πολιτικού του ακροατηρίου. Τελικά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και το ΠΑΣΟΚ θα οργανώσει κεντρική πολιτική συγκέντρωση στις 14 Ιουνίου αλλά δεν έχει ακόμη γίνει γνωστός ο ομιλητής. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα πραγματοποιήσει κεντρική εκδήλωση, αναμένεται η επίσκεψη και άλλων στελεχών, ενώ γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης του συνθήματος "Μεσσήνιος πρωθυπουργός" στο πρόσωπο του Αντ. Σαμαρά. Από τα υπόλοιπα κόμματα συγκέντρωση έχει προγραμματίσει για σήμερα στις 8 το βράδυ στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου η Χρυσή Αυγή με ομιλητή τον αρχηγό της Νίκο Μιχαλολιάκο.

ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

Με μικροαλλαγές σε πρόσωπα και σειρά κατάταξης καθώς υπάρχει λίστα, εμφανίζονται τα κόμματα στη Μεσσηνία. Το καθένα από αυτά κυνηγά και την τελευταία ψήφο, καθώς αυτή προσμετράται στο συνολικό ποσοστό και τον αριθμό εδρών που θα πάρουν. Από τη σκοπιά αυτή θα πρέπει να "διαβαστούν" και τα σενάρια για την εκλογή βουλευτών στη Μεσσηνία, όπως αυτά διαμορφώνονται με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα.

Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι μπορεί έστω και στη δεύτερη κατανομή, να κερδίσει "από χέρι" τις 2 έδρες. Αν κερδίσει τις εκλογές, μπορεί να μείνει με τις 2 έδρες, μπορεί όμως να κερδίσει περισσότερες αν κάποιοι χάσουν την έδρα που πήραν στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Η σειρά κατάταξης στο ψηφοδέλτιο είναι: Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, Παναγιώτης Κατσίβελας, Αγγελος Κωτσιόπουλος, Ελένη Αλειφέρη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως όλα δείχνουν μέχρι τώρα, θα κερδίσει πάλι τη μια έδρα. Εφόσον είναι πρώτος μπορεί να πάρει παραπάνω μόνον αν χάσει έδρα κάποιο από τα μικρότερα κόμματα. Η σειρά κατάταξης στο ψηφοδέλτιο είναι: Θανάσης Πετράκος, Ιωάννα Μαραβελή, Ελενα Ψαρρέα, Νίκος Πατσαρίνος, Αλέξης Χαρίτσης, Θανάσης Μπούζας και Νώντας Βουδούρης.

Από εκεί και ύστερα υπάρχει μεγάλη ρευστότητα. Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να κρατήσει δυνάμεις πανελλαδικά για να εξασφαλίσει την έδρα, καθώς αυτή βρίσκεται στην "ουρά" της κατάταξης και μπορεί ακόμη και με μικρή διαταραχή στην τοπική επιρροή να αλλάξει χέρια. Η σειρά κατάταξης των τελευταίων εδρών που πήρε το ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής: Ημαθίας 15.524, Μεσσηνίας 15.226, Κοζάνης 15.074, Β' Πειραιώς 14.745.

Η Χρυσή Αυγή εμφανίζει δημοσκοπική συρρίκνωση και σε ποσοστά που αν επιβεβαιωθούν, μπορεί να κάνουν επισφαλή την έδρα στη Μεσσηνία. Η σειρά κατάταξης των τελευταίων εδρών στους νομούς έχει ως εξής: Μεσσηνίας 9.092, Σερρών 9.070, Μαγνησίας 8.309, Ηλείας 8.079, Φθιώτιδας 7.691. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα είναι ο Δημήτρης Κουκούτσης που εξελέγη στις 6 Μαΐου.

Το ΚΚΕ έφθασε πολύ κοντά στην έδρα κατά την προηγούμενη αναμέτρηση, αλλά με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα δεν φαίνεται ότι μπορεί να την κερδίσει στην επαναληπτική αναμέτρηση. Η τελευταία έδρα που κέρδισε το ΚΚΕ ήταν της Ημαθίας με 8.532 ψήφους και ακολουθούσαν οι Νομοί Σερρών με 8.205 ψήφους και Μεσσηνίας με 8.126 ψήφους. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου έχει τεθεί και πάλι ο Αντώνης Κατσάς.

Πολύ μακριά από την έδρα βρέθηκε στην προηγούμενη αναμέτρηση η Δημοκρατική Αριστερά συγκεντρώνοντας 4.903 ψήφους. Η τελευταία έδρα που κέρδισε ήταν αυτή των Σερρών με 6.426 ψήφους και ενδιαμέσως παρεμβάλλονταν οι Νομοί Κυκλάδων 6.331, Πέλλας 6.302, Δωδεκανήσου 6.279,

Ιωαννίνων 6.235, Χανίων 6.185, Ηλείας 5.668, Ημαθίας 5.632, Πιερίας 5.444, Κορινθίας 5.209, Βοιωτίας 5.105, Φθιώτιδας 4.989 ψήφους. Στη θέση του επικεφαλής τέθηκε ο Μπάμπης Πατσούρης.


NEWSLETTER