Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021 08:44

Αρσένης, Πετράκος, Λυμπεροπούλου και Καπόπουλος ζητούν ακύρωση της ΣΔΙΤ απορριμμάτων (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Αρσένης, Πετράκος, Λυμπεροπούλου και Καπόπουλος ζητούν ακύρωση της ΣΔΙΤ απορριμμάτων (βίντεο)

Να ακυρώσουν τη ΣΔΙΤ και να προχωρήσουν σε μια εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, κάλεσαν την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την κυβέρνηση, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, οι επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου” Θανάσης Πετράκος και της “Πράσινης Πελοποννήσου” Δήμητρα Λυμπεροπούλου, καθώς και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων του Δήμου Οιχαλίας Δημήτρης Καπόπουλος.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή:

Ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25 Κρίτων Αρσένης παρατήρησε: “Το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου παρότι είχε διακομματική στήριξη απ’ όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις Σαμαρά, Τσίπρα, Μητσοτάκη, είναι ένα έργο που είναι ενάντια στο περιβάλλον, αλλά και στις ευρωπαϊκές οδηγίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί τόσο αιχμηρή γλώσσα, όπως χρησιμοποίησε για να απορρίψει το συγκεκριμένο ΣΔΙΤ, για το οποίο τόνισε ότι είναι υπερκοστολογημένο και μάλιστα στοιχίζει διπλάσια απ’ ό,τι στοιχίζουν αντίστοιχα έργα στη Βουλγαρία και στην Κροατία. Παραβιάζει με τη χωροθέτηση περιοχές Natura. Παραβιάζει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Είναι το χειρότερο έργο από όλα τα μέχρι τώρα έργα διαχείρισης σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Θα επιβαρύνει πολύ τους πολίτες της Πελοποννήσου, γιατί θα τους υποχρεώνει να πληρώνουν πρόστιμα στην εταιρεία, αν δεν πιάνουν την εγγυημένη ποσότητα που πρέπει να δίνουν στην εταιρεία, αλλά και πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί δεν θα γίνεται στο ποσοστό που επιβάλλει η ανακύκλωση”.

Ο επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου” Θανάσης Πετράκος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: “Ενώ ο κ. Νίκας ισχυρίζεται συνεχώς ότι είναι διαφορετικός από τον κ. Τατούλη στα μεγάλα θέματα ακολουθεί την πολιτική Τατούλη. Σήμερα θα υπογράψει το ίδιο έργο που υπέγραψε πριν 2,5 χρόνια και ο κ. Τατούλης, το οποίο εκτός από τα πρόστιμα που θα πληρώνουμε ως Πελοποννήσιοι πολίτες, αυτό καθαυτό το έργο είναι πολύ ακριβό, αφού με βάση τα στοιχεία της Περιφέρειας θα πληρώνουμε 111 ευρώ τον τόνο αν παραδίδουμε μέχρι 150.000 τόνους, που αυτή είναι περίπου η ποσότητα των απορριμμάτων που παράγεται στην Πελοπόννησο. Εκτός όμως από το ότι το έργο είναι αντιοικονομικό και αντιπεριβαλλοντικό, είναι σκάνδαλο ότι υπογράφεται σήμερα η έναρξη εργασιών, αφού υπάρχει πλήθος από εκκρεμοδικίες, αλλά είναι γεμάτο και με πολλές ακόμη παράνομες και παράτυπες διαδικασίες. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η ΤΕΡΝΑ οφείλουν να σεβαστούν και τη νομιμότητα και τη δικαιοσύνη. Είναι προκλητικό ενώ δεν έχουν στείλει στο ΣτΕ ούτε τις αντιρρήσεις τους όπως όφειλαν στην αίτηση αναστολής εργασιών που έχει καταθέσει ο Δήμος Ευρώτα και ενώ επίκειται η έκδοση προσωρινής διαταγής, η Περιφέρεια προσπαθεί να πιέσει διαδικασίες, ώστε άρον-άρον να κηρυχθεί η άνευ νομίμων προϋποθέσεων έναρξη της ισχύος της συμβάσεως ΣΔΙΤ και να δημιουργούνται εντυπώσεις”.

Η επικεφαλής της “Πράσινης Πελοποννήσου” Δήμητρα Λυμπεροπούλου, ανάμεσα στα άλλα, παρατήρησε: “ Επιβάλλεται έστω και τώρα να ακυρωθεί, υπάρχουν άλλωστε και οι νομικοί λόγοι που βαρύνουν την ανάδοχο, το τερατώδες, πανάκριβο, αναχρονιστικό και σκανδαλώδες έργο της ΣΔΙΤ απορριμμάτων και να προχωρήσουμε σε επανασχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος με αποκεντρωμένα έργα κατά ομάδες δήμων και υπό την ευθύνη και διαχείριση των δήμων το οποίο να ακολουθεί τα βήματα: πρόληψη, διαλογή στην πηγή, ανάκτηση χρήσιμων υλικών, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και το ελάχιστο υπόλειμμα να θάβεται σε ΧΥΤΥ”.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων και φορέων του Δήμου Οιχαλίας Δημήτρης Καπόπουλος, ενημερώνοντας για τις εκκρεμοδικίες που υπάρχουν, είπε: “1) Αναμένεται έκδοση αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για 4 αιτήσεις ακυρώσεως που αφορούν τους γενικούς περιβαλλοντικούς όρους του έργου και μεταξύ αυτών την εγκατάσταση ΜΕΑ και ΧΥΤΥ στην Καλλιρρόη. 2) Εκκρεμεί η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτησης ακυρώσεως που αφορά τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου με την εγκατάσταση ΜΕΑ και ΧΥΤΥ στην Παλαιόχουνη. 3) Εκκρεμεί η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αίτηση ακυρώσεως που αφορά τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου με την εγκατάσταση ΜΕΑ και ΧΥΤΥ στο Δήμο Ευρώτα. 4) Εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι συζητήσεις αιτήσεων ακυρώσεως της ΣΔΙΤ των Δήμων Οιχαλίας και Κορινθίων καθώς και πολιτιστικών συλλόγων. 5) Αναμένεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας η έκδοση προσωρινής διαταγής για την αίτηση του Δήμου Ευρώτα αναστολής εκτέλεσης εργασιών”.
Και τέλος, αναρωτήθηκε “πώς είναι δυνατόν ο κ. Νίκας, ο οποίος μας λέει ότι θα ακολουθήσει ό,τι λένε οι νόμοι και η δικαιοσύνη στο συγκεκριμένο θέμα δεν περιμένει να αποφανθεί η δικαιοσύνη, αν εγκρίνει να γίνει ένα τέτοιο έργο, το οποίο έχει τόσες παρατυπίες και παρανομίες, αλλά προχωράει στην υπογραφή έναρξης ισχύος της σύμβασης;”.


NEWSLETTER