Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 13:40

Μενδώνη σε ΣΥΡΙΖΑ: “Δεν υπάρχει αίτημα για ανεμογεννήτριες στον Επικούριο Απόλλωνα”

Γράφτηκε από την

“Εως σήμερα δεν έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού”, για την εγκατάσταση 72 ανεμογεννητριών σε περιοχές της Αρκαδίας, της Ηλείας και της Μεσσηνίας (σε κοντινή απόσταση από τον Επικούριο Απόλλωνα), απαντά η υπουργός Λίνα Μενδώνη σε ερώτηση 19 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Μεσσήνιος Αλέξης Χαρίτσης.

Η υπουργός ενημερώνει ότι “οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα Συμβούλια του υπουργείου προχωρούν στην εξέταση αιτημάτων και γνωμοδοτούν για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, σύμφωνα με τον Ν. 3028/2002 και παρατηρεί πως “σε περίπτωση που κατατεθούν τα εν λόγω αιτήματα, θα ακολουθήσουν οι σχετικές κατά νόμον διαδικασίες για την έγκριση ή μη των εγκαταστάσεων, με γνώμονα την προστασία των αρχαιολογικών χώρων, των ιστορικών τόπων και των μνημείων των εν θέματι περιοχών”.
Στην ερώτησή τους προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Τουρισμού, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν “φαραωνική την εγκατάσταση 72 ανεμογεννητριών σε περιοχές φυσικού κάλλους και αρχαιολογικών χώρων των Νομών Μεσσηνίας, Ηλείας και Αρκαδίας”.
Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές ρωτούσαν τους υπουργούς: “1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αδειοδότησης των ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Αλίφειρας, Ανδρίτσαινας, Γορτυνίας, Είρας, Ζαχάρως, Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Οιχαλίας και Φιγαλείας, που περιλαμβάνουν το δίκτυο των μονοπατιών του Μαινάλου, τη σειρά τόπων και τοποθεσιών που συνδέονται με την Επανάσταση του 1821 και το ναό του Επικούριου Απόλλωνα; Ποια τα ακριβή μεγέθη και χαρακτηριστικά του έργου ή των έργων που έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ και η συσχέτισή τους με στόχο του ΕΣΕΚ για συνολική εγκατεστημένη ισχύ αιολικών 7,05 GW έως το 2030; 2. Εχει ληφθεί υπόψη από τα συναρμόδια υπουργεία η ενδεχόμενη αρνητική επίπτωση που θα έχει στον τουρισμό της περιοχής η οπτική και ακουστική όχληση και η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και του αυθεντικού και παραδοσιακού τοπίου και ποια η γνώμη των απασχολούμενων επαγγελματιών με τον τουρισμό -επισιτισμό;”.