Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2022 20:43

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση

Γράφτηκε από την
Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση

“Το πλήρες φίμωμα των αντιπολιτευτικών παρατάξεων είναι το σχέδιο της κυβέρνησης Ν.Δ. για την αυτοδιοίκηση”, παρατηρεί η Αυτοδιοικητική Επιτροπή Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, σε ανακοίνωσή της.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “από την αρχή της διακυβέρνησης της Ν.Δ. παρακολουθούμε ένα κρεσέντο νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μία μεθοδευμένη και ωμή παρέμβαση με μόνο στόχο να φιμωθεί πλήρως η φωνή των αντιπολιτευτικών παρατάξεων σε δήμους και περιφέρειες. Αυτό έγινε εμφανές για άλλη μία φορά από τις τελευταίες κυβερνητικές ρυθμίσεις για τις πρόσφατες δημαιρεσίες των ΟΤΑ. Η μείωση της αντιπροσώπευσης των μελών της αντιπολίτευσης στις επιτροπές των δήμων και των περιφερειών αποτυπώνουν γλαφυρά την ιδιοκτησιακή αντίληψη της Ν.Δ. στον χώρο της αυτοδιοίκησης”.
Η τοπική Αυτοδιοικητική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι “ο θεσμός της αυτοδιοίκησης πρέπει να μένει αλώβητος από τις κομματικές ιδεοληψίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών τα τελευταία 2,5 χρόνια. Ο σεβασμός στη δημοκρατική νομιμότητα δεν συνάδει με τις μεθοδεύσεις, αρχικά του κ. Θεοδωρικάκου και σήμερα του κ. Βορίδη και του κ. Πέτσα, δηλαδή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Οι δύο πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες σειρά από τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη για τη λειτουργία των ΟΤΑ κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές, έρχονται να επιβεβαιώσουν πως μπροστά στο μικροκομματικό συμφέρον η Ν.Δ. δεν διστάζει να καταπατήσει το Σύνταγμα. Στη λειτουργία της δημοκρατίας η κατοχύρωση της μειοψηφίας έχει προεξάρχοντα ρόλο. Οι δημοκρατικές φωνές μέσα στις περιφέρειες και τους δήμους πρέπει να παραμείνουν δυνατές, όσο και να ενοχλούν την εκάστοτε εξουσία”.
Και καταλήγοντας αναφέρει ότι “και επειδή η δημοκρατία, πέραν των ανωτέρω αξιών, ζει με την εναλλαγή στην εξουσία, η εξουσία της Ν.Δ. θα είναι εφήμερη, γιατί ο κόσμος γνωρίζει την πραγματικότητα”.


NEWSLETTER