Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014 07:25

Χρίσμα οι φωτογραφίες δίπλα στο Σαμαρά;

Χρίσμα οι φωτογραφίες δίπλα στο Σαμαρά;

Οι φωτογραφίες ενδιαφερόμενων υποψήφιων αυτοδιοικητικών στο πλάι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με φόντο το... χρίσμα για τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, πυροδότησαν πολλά προεκλογικά σενάρια αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ξεκαθάρισαν πλήρως το τοπίο των υποψηφιοτήτων. Αντιθέτως ο κ. Σαμαράς, όπως συνηθίζει άλλωστε, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του αφήνοντας ανοιχτή την ερμηνεία των φωτογραφιών - τόσο σε κύκλους προσκείμενους στο περιβάλλον του όσο και στους ίδιους τους υποψήφιους, που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο τα ενσταντανέ δίπλα στον πρωθυπουργό. 

Σε κάθε περίπτωση, δεν περνάει απαρατήρητη η υπερφωτογράφιση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά. Απλώς κανένας δεν γνωρίζει αν ο κ. Τατούλης μπήκε στο κάδρο του δείπνου και στα άλλα κάδρα ως προσκεκλημένος του πρωθυπουργού ή αν αυτοπροσκλήθηκε ποντάροντας στην ευγένεια του κ. Σαμαρά. Οποια και αν είναι η αλήθεια, το μόνο βέβαιο είναι ότι η τελική απόφαση του πρωθυπουργού για τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας στην Πελοπόννησο δεν θα ληφθεί με γνώμονα τις φωτογραφίες, αλλά με κριτήριο τις δημοσκοπήσεις που θα διενεργηθούν: Αν οι δημοσκοπήσεις δείξουν... Τατούλη, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αν όμως δείξουν άλλο πρόσωπο, τότε ο κ. Τατούλης και η κ. Νικολάκου θα μείνουν με τις αναμνηστικές φωτογραφίες. 

Με το ίδιο κριτήριο προφανώς θα ληφθεί και η απόφαση για τον υποψήφιο που θα στηρίξει η Νέα Δημοκρατία στη Μεσσήνη. Ομως για το Δήμο Μεσσήνης άρχισαν νωρίς οι ερμηνείες και οι διαρροές των κύκλων, σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός έδωσε κιόλας το χρίσμα στον νυν δήμαρχο Στάθη Αναστασόπουλο. Η είδηση διέρρευσε από προχθές στο Διαδίκτυο χωρίς να τη διαψεύσουν... άλλοι κύκλοι. Από την άλλη πλευρά όμως, ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης φέρεται αποφασισμένος να είναι υποψήφιος δήμαρχος Μεσσήνης και σύμφωνα με πληροφορίες πνέει μένεα κατά των κύκλων που διαρρέουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε το χρίσμα στον κ. Αναστασόπουλο. Αν προστεθεί στο κάδρο και ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, που σύμφωνα με τις διαρροές ρώτησε τον πρωθυπουργό τι θα γίνει στη Μεσσήνη, αντιλαμβάνεται κανείς ότι βρισκόμαστε στην απαρχή ενός νέου γύρου εσωκομματικών αντιπαραθέσεων - και μάλιστα με ορίζοντα όχι μόνο τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και τις βουλευτικές όποτε κι αν γίνουν.

Κατά τα λοιπά, όλοι οι... κύκλοι βλέπουν πως η σχέση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα είναι κάτι παραπάνω από καλή και ότι τα σύννεφα του παρελθόντος δεν σκιάζουν το παρόν. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο κ. Σαμαράς θα στηρίξει τον κ. Νίκα, είτε αυτός αποφασίσει να είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας είτε βάλει πλώρη για ανώτερα αξιώματα.

Θ.Λ.