Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2024 09:27

Πρέσινγκ σε βουλευτές, περιφερειάρχη και δημάρχους - Ο Μητσοτάκης «κονταίνει» τον Σαμαρά στη Μεσσηνία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αντώνη Σαμαρά όταν του… “εκχώρησε” την Πελοπόννησο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αντώνη Σαμαρά όταν του… “εκχώρησε” την Πελοπόννησο

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σηκώνει το γάντι απέναντι στις προκλήσεις του Αντώνη Σαμαρά και αντεπιτίθεται σε όλα τα μέτωπα, ακόμα και εντός Μεσσηνίας.

Η αρχή έγινε με τη φράση «παλικάρια της φακής» που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για να χαρακτηρίσει όσους ανησυχούν για τα εθνικά ζητήματα. Μπορεί να διευκρίνισε πως στα «παλικάρια της φακής» δεν περιλαμβάνει τον Αντώνη Σαμαρά, όμως οι περισσότεροι υπέθεσαν ότι τον υπονοούσε. Ο Μητσοτάκης δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτό· προχθές στη Βουλή αποχώρησε από τη συνεδρίαση όταν μιλούσε ο Νίκος Παππάς, περισσότερο για να αναδείξει τα «χαριεντίσματα» Σαμαρά και λιγότερο λόγω της εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ από έναν καταδικασμένο με 13-0 πρώην υπουργό για παράβαση καθήκοντος. Ο Σαμαράς απάντησε αμήχανα μέσω κύκλων, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη στάση του, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά και σε κινήσεις με πρόσωπα στη Μεσσηνία, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιρροή του Σαμαρά στην περιοχή. Η συνάντηση της Δευτέρας με τον Γιάννη Λαμπρόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ήταν τυχαία ούτε εντασσόταν στα πλαίσια των συνηθισμένων επαφών. Το πρωθυπουργικό περιβάλλον συνομιλεί επίσης με τον Περικλή Μαντά, ο οποίος τηρεί διακριτές  αποστάσεις από τον πρώην πρωθυπουργό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα αποτελούσε έκπληξη η αξιοποίηση κάποιων εκ των βουλευτών της Μεσσηνίας σε περίπτωση ανασχηματισμού.

Το πρέσινγκ δεν περιορίζεται μόνο στους κοινοβουλευτικούς, αλλά επεκτείνεται και στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Σε δύσκολη θέση φαίνεται πως βρίσκεται ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, ο οποίος προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των δύο αντικρουόμενων πλευρών. Δεν θέλει να «προδώσει» τον άνθρωπο που στήριξε την υποψηφιότητά του, αλλά γνωρίζει πως, με κλειστή την πόρτα του Μαξίμου, θα δυσκολευτεί να ολοκληρώσει την τετραετία και να ικανοποιήσει τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει. Στο στόχαστρο έχουν μπει και οι υπόλοιποι δήμαρχοι, κυρίως ο Θανάσης Βασιλόπουλος της Καλαμάτας και ο Γιώργος Αθανασόπουλος της Μεσσήνης.

Ο Θανάσης Νέζης, που έχει πλέον αναβαθμισμένο ρόλο στο Μέγαρο Μαξίμου και γνωρίζει καλά την ανθρωπογεωγραφία της Μεσσηνίας, φαίνεται να είναι το «κλειδί» για την κατάληψη του «κάστρου» Σαμαρά. Οι κινήσεις δείχνουν ότι η συνύπαρξη δυσκολεύει και πολύ σύντομα το κάθε στέλεχος στη Μεσσηνία θα πρέπει να αποφασίσει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει. Όσοι γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα αντιλαμβάνονται ότι ο Σαμαράς είναι αποδυναμωμένος και στη Μεσσηνία και το «κάστρο» θα πέσει πολύ ευκολότερα απ όσο όλοι νομίζουν.