Σάββατο, 04 Ιουνίου 2016 09:44

Από Σύνταγμα γίνεται... φυλάκιο το Στρατόπεδο της Καλαμάτας

Από Σύνταγμα γίνεται... φυλάκιο το Στρατόπεδο της Καλαμάτας

Το στρατόπεδο της Καλαμάτας δεν κλείνει αλλά υποβαθμίζεται σε… φυλάκιο χωρίς νεοσυλλέκτους. Αυτό αναφέρει ουσιαστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που εκδόθηκε μετά την θύελλα των αντιδράσεων που προκάλεσε η είδηση για το κλείσιμο του στρατόπεδου. Συγκεκριμένα προχθές και χθες οι αντιπεριφερειάρχες Ελένη  Αλειφέρη, Ντίνα Νικολάκου και Περικλής Μαντάς, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομμάλλης και η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας επιτέθηκαν στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο για το στρατόπεδο της Καλαμάτας.

Ηπιότερη ήταν η δήλωση του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα που αναρτήθηκε στη ιστοσελίδα  του δήμου ενώ από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Πέτρος Κωνσταντινέας υποστήριξε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την “Ε” ότι ισχύει η περσινή δήλωση του Πάνου Καμμένου για τη αναδιάρθρωση της δύναμης του στρατοπέδου της Καλαμάτας. 

Χθες  μεσημέρι εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας: Βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και στο πλαίσιο αυτής εξετάζεται ο εξορθολογισμός και ο τρόπος λειτουργίας στρατοπέδων σε όλη την Επικράτεια.

Όσον αφορά την Καλαμάτα, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό για τη λειτουργία του στρατοπέδου το ποσοστό στελέχωσης του θα μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό, ώστε να εξυπηρετεί ανάγκες φύλαξης. Θα ενισχυθεί επίσης η Αεροπορική Βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, με την μετατροπή και την πλήρη εξέλιξή της σε Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης.”

 

Αντιδράσεις

 

ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Νέας Δημοκρατίας

Η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της ΝΔ καταγγέλλει τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, που αφορούν το κλείσιμο του στρατοπέδου της Καλαμάτας ως άκρως προσβλητικές. Αυτό που πρωτίστως χαρακτηρίζει τον κ. Καμμένο είναι η αδυναμία του να κρατήσει το λόγο του. 

Στις 23 Μαρτίου 2015, ο ίδιος, παρουσία του ΠτΔ κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του δημάρχου Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα, έλεγε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού το στρατόπεδο της Καλαμάτας παραμένει ανοιχτό. Μαϊος 2016: Κλείνουν επτά μεγάλα Κέντρα Εκπαίδευσης με πρώτο της Καλαμάτας.

Θέλοντας, όπως επανειλημμένα ισχυριζόταν, ο κ. Καμμένος να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ, που έκριναν παράνομες τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, δήλωνε ότι τα χρήματα θα βρεθούν από τις μειώσεις των εξοπλιστικών δαπανών. Αντ' αυτού ψηφίζει το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών των ενστόλων και επιπλέον μέτρα φοροεπιδρομής για όλους τους Ελληνες συμπεριλαμβανομένων και των ενστόλων.

Την επομένη ακριβώς ημέρα δηλώνει ότι θα ψάξει για ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου αφενός να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ, αφετέρου να μην ισχύσει το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών. Τα βρήκε! Θα κλείσει ή θα αδρανοποιήσει (sic) Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων με πρώτο και καλύτερο της Καλαμάτας ως το πλέον “άχρηστο”, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας.

Ας ενημερώσει κάποιος τον κ. Καμμένο ότι το ιστορικό 9ο Σύνταγμα Πεζικού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη της Καλαμάτας και την ευρύτερη περιοχή, ότι το ελληνικό κράτος στο πρόσφατο παρελθόν έχει δαπανήσει πολλά εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή του και ότι την παρούσα περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομίας της τοπικής κοινωνίας.

Ας καταλάβει ο κ. Καμμένος ότι όποιος προσπαθήσει να το κλείσει ή έστω να υποβαθμίσει το στρατόπεδο, θα μας βρει απέναντί του. 

 

Δήμος Καλαμάτας

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Καλαμάτας αναφέρει: «Ο Δήμος Καλαμάτας παρακολουθεί με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή το θέμα αυτό, το θεωρεί μείζονος σημασίας για την πόλη και την ιστορία της και θα πράξει τα αυτονόητα για τη διατήρηση του στρατοπέδου Παπαφλέσσα και την εξακολούθηση της λειτουργίας του ιστορικού 9ου Συντάγματος Πεζικού, όπως και κατά το παρελθόν έπραξε».

 Σε ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στις 11 Φεβρουαρίου 2015, σε παρόμοια κατάσταση σημείωνε:

«1) Θεωρεί αναγκαία από ιστορική και κοινωνική άποψη αλλά και συνδεδεμένη με την ιστορία της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, την παρουσία και λειτουργία του 9ου Συντάγματος Πεζικού «Γιαννιτσά», που εδρεύει στο στρατόπεδο Παπαφλέσσα της Καλαμάτας, το οποίο διαθέτει τις πλέον σύγχρονες ανά την Ελλάδα εγκαταστάσεις εκπαιδεύσεως και διαβιώσεως οπλιτών.
2) Ζητεί από την Κυβέρνηση διά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας να διαψεύσει ρητά τα αναγραφέντα και να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο κατάργησης του 9ου Συντάγματος Πεζικού "Γιαννιτσά" ή μείωσης της στελέχωσής του ή παύσης λειτουργίας του στρατοπέδου Παπαφλέσσα.
3) Καλεί σε συσπείρωση όλους τους οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς φορείς της πόλης».

 

Ελένη Αλειφέρη - Αντιπεριφρειάρχης Μεσσηνίας

Ο κ. Πάνος Καμμένος δημιουργεί με τις δηλώσεις του για το ιστορικό 9ο Σύνταγμα Πεζικού Καλαμάτας αίσθημα απογοήτευσης και θλίψης στη Μεσσηνία, καθώς και προβληματισμό στους πολίτες για τα κριτήρια με τα οποία αντιμετωπίζονται σοβαρά εθνικά και κοινωνικά ζητήματα από τους έχοντες την εξουσία και ασκούντες την πολιτική. Οι απαξιωτικές, τόσο για τους Μεσσήνιους πολίτες όσο και για τους υπηρετούντες οπλίτες και αξιωματικούς του 9ου Συντάγματος, δηλώσεις του κ.Καμμένου πρωτίστως δεν τιμούν αυτή καθαυτή τη θέση ενός υπουργού Εθνικής Αμυνας της πατρίδας μας. 

Δυστυχώς, η μόνη σκέψη που διακατέχει πλέον τους Μεσσήνιους πολίτες είναι ότι ασφαλώς δεν «κινδυνεύουν από τον Ομέρ Βρυώνη», κινδυνεύουν, όμως, από  την πολιτική εμπάθεια του κ. Καμμένου. 

Κατόπιν τούτων καλούμε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να αναλογιστεί τα λόγια και τις πράξεις του και να ανακαλέσει άμεσα.

Τέλος, καλούμε τους φορείς της Μεσσηνίας αλλά και τους πολίτες να τοποθετηθούν, αξιώνοντας το σεβασμό που τους αρμόζει.

 

Ντίνα Νικολάκου - Αντιπεριφρειάρχης Πελοποννήσου

Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Αμυνας κ. Παναγιώτη Καμένου σχετικά με το κλείσιμο του στρατοπέδου Καλαμάτας, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου δήλωσε: 

«Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτη και προσβλητική για την πόλη της Καλαμάτας, τη Μεσσηνία και την  Πελοπόννησο τη δήλωση του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού, ο οποίος με ειρωνικό τρόπο αναφέρεται στο ιστορικό 9ο Σύνταγμα Πεζικού. 

Δηλώσεις όπως "Δεν απειλείται η Καλαμάτα από τον Ομέρ Βρυώνη για να έχει στρατεύματα που φυλάνε το γραφείο του κ. Σαμαρά" και "ρουσφέτια" και "τοπικά συμφέροντα" αφενός δεν αρμόζουν σε υπουργό Εθνικής Αμυνας, αφετέρου απομειώνουν το κύρος του αξιώματος που καλείται να υπηρετήσει.

Τον καλούμε, αφού αναλογιστεί την ιστορία και τη διαχρονική προσφορά του στρατοπέδου της Καλαμάτας, αφενός να ζητήσει συγγνώμη για την προσβολή του απέναντι στους πολίτες και, αφετέρου, να αναθεωρήσει άρδην τις απόψεις του και τις ενδεχόμενες αποφάσεις που πρόκειται να λάβει. 

Πιστοί στη βασική μας πολιτική δέσμευση για ενίσχυση των δομών και υποδομών της Πελοποννήσου, ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες ενίσχυσης της τοπικής μας οικονομίας, στεκόμαστε κάθετα απέναντι από πρακτικές και αποφάσεις που δεν υπακούουν σε κανένα σχεδιασμό και εξυπηρετούν προσωπικές αλλοθικές ψηφοθηρικές επιδιώξεις». 

 

Περικλής Μαντάς - Αντιπεριφρειάρχης Πελοποννήσου

Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Πάνου Καμμένου για το στρατόπεδο της Καλαμάτας είναι άκρως προσβλητικές για τους πολίτες της Καλαμάτας, της Μεσσηνίας και ολόκληρης της Πελοποννήσου. Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι η στρατηγική του υπουργού για τη λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων στη χώρα μας διακατέχεται από στοιχεία ρεβανσισμού και πολιτικού τυχοδιωκτισμού. 

Του επιστρέφουμε τις ειρωνείες, τις προκλήσεις και τις ανιστόρητες εκφράσεις. 

Το στρατόπεδο της Καλαμάτας ήταν, είναι και θα παραμείνει άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Εχουν δαπανηθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή του και αποτελεί ένα κόσμημα για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. 

Η Πελοπόννησος διαχρονικά φιλοξενεί στρατόπεδα τα οποία έχουν ενσωματωθεί στην καθημερινότητα των πολιτών και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής. Κάθε προσπάθεια, από οποιονδήποτε, που θα προσπαθήσει να διαταράξει αυτή την ισορροπία, θα βρει αντιμέτωπους όλους μας. 

 

Πέτρος Κωνσταντινέας - Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας 

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας, που επικοινώνησε μαζί μας, επεσήμανε ότι χθες το πρωί είχε άμεση επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι ισχύουν οι δηλώσεις-δεσμεύσεις του στο δήμαρχο Καλαμάτας, στις 23 Μαρτίου 2015, και για το στρατόπεδο του 9ου Σ.Π. και για την αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ.

Για το στρατόπεδο της Καλαμάτας ο κ. Καμμένος είχε δηλώσει τότε: «Επειδή ο κ. δήμαρχος ανησυχούσε σε σχέση με τη μονάδα του Στρατού, η μονάδα του Στρατού θα παραμείνει στο στρατόπεδο, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι δυνατόν η Καλαμάτα να έχει πληρότητα 400% στο Πεζικό και ο Εβρος να έχει 20% και 30%. Θα παραμείνει με τις απαιτούμενες δυνάμεις, οι οποίες χρειάζονται για να λειτουργεί το στρατόπεδο».

 

Γιάννης Λαμπρόπουλος - πρ. υφυπουργός Άμυνας 

Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου βάζει στο στόχαστρο τη Μεσσηνία και το Στρατόπεδο «Παπαφλέσσα». 

Αγνοούν και προσβάλλουν την ιστορία του 9ου Συντάγματος και των Μεσσηνίων στους αγώνες του έθνους για ελευθερία και ανεξαρτησία. 

Αγνοούν ότι το 9ο Σύνταγμα είναι το νεότερο και το πιο σύγχρονο της Ελλάδος, γεγονός που σημαίνει λιγότερο κόστος λειτουργίας και συντήρησης. 

Αγνοούν ότι λόγω των άριστων εγκαταστάσεων και των πολύ καλών καιρικών συνθηκών είναι το πλέον ενδεδειγμένο στη χώρα μας, για την εκπαίδευση των στρατιωτών. 

Δεν νοιάζονται οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος για τις συνέπειες του λουκέτου, στην οικονομία της Καλαμάτας και του νομού μας. 

Εάν θέλουν να κάνουν οικονομία, ας περιορίσουν τις στρατιές των κομματικών τους συμβούλων, που έχουν προσλάβει και πληρώνουν, και ας σταματήσουν να χρεώνουν με άσκοπες μετακινήσεις και πανάκριβα μεγάλα ταξίδια. 

Εάν έχουν προγραμματίσει να μετατρέψουν το 9ο Σύνταγμα σε κέντρο προσφύγων, τότε σφάλλουν και προσβάλλουν διπλά τον Μεσσηνιακό λαό. 

Εύχομαι και πιστεύω να επικρατήσει η λογική, ώστε να συνεχίσει την λειτουργία του το Σύνταγμά μας. 

Σε αντίθετη περίπτωση, να γνωρίζουν, ότι θα βρουν απέναντί τους όλο τον μεσσηνιακό λαό και αυτοί θα είναι για πάντα ανεπιθύμητοι στη Μεσσηνία. 

 

Μίλτος Χρυσομάλλης - πολιτευτής Μεσσηνίας Ν.Δ.

Με έκπληξη ακούσαμε από το βήμα της Βουλής τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να μιλάει για κλείσιμο του στρατοπέδου της Καλαμάτας και προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η ανακοίνωση του υπουργείου που ακολούθησε. Δικαιολόγησε το κλείσιμο του στρατοπέδου ως ισοδύναμο μέτρο για να μην παγώσουν τα ειδικά μισθολόγια, το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και προσωπικά ο κ. Καμμένος ψήφισε πριν από λίγες μέρες. 

Η κυβέρνηση ΣΑΜΑΡΑ είχε ήδη καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος των μειώσεων των ειδικών μισθολογίων και μέσα στο 2016 θα είχε καταβληθεί το όλον ποσό, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου με την δήθεν περήφανη διαπραγμάτευση που έκανε, δείγμα ανικανότητας, ασχετοσύνης και εθνικής προδοσίας, συμφώνησε και ψήφισε το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων πριν λίγες μέρες. Το κλείσιμο του στρατοπέδου της Καλαμάτας ως ισοδύναμο δήθεν μέτρο για τα ειδικά μισθολόγια δεν το θέλουν ούτε οι ίδιοι οι ένστολοι γιατί γνωρίζουν και τις επιχειρησιακές ανάγκες που εξυπηρετεί αυτό το στρατόπεδο, αλλά και τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί για την ανακαίνισή του. 

Οσον αφορά την άλλη δικαιολογία, ότι πλέον δεν κινδυνεύουμε από τον Ομέρ Βρυώνη, να του υπενθυμίσουμε του κ. Καμμένου ότι επί υπουργίας του οι Τούρκοι κάνουν καθημερινό "πάρτι" στο Αιγαίο. Ο κ. Καμμένος μπορεί να μην ανησυχεί όμως, γιατί γνωρίζει ότι, μετά τις πραγματικά εθνικής προδοσίας υπογραφές του στο να ξεπουληθεί η χώρα στους δανειστές για 99 χρόνια μέσω του υπερταμείου, αλλά και να επιτηρεί το Αιγαίο νατοϊκή δύναμη, δεν έχει τίποτα να προστατεύσει ως υπουργός των ενόπλων δυνάμεων αφού τίποτα δεν του ανήκει. Σύντομα θα έρθει η νέμεσις γι' αυτές τις υπογραφές του. 

Ασχολίαστο φυσικά μπορεί να αφήσει κανείς το ότι πέρυσι δήλωνε ο κ. Καμμένος από την Καλαμάτα, παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, ότι το στρατόπεδο δεν θα κλείσει, ενώ φέτος δηλώνει το αντίθετο. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι πάμπολλες τέτοιες αλλοπρόσαλλες δηλώσεις του, με κορυφαία αυτή για τον ΦΠΑ στα νησιά, τον έχουν κατατάξει στο να διατηρεί επάξια πολιτικά τον τίτλο της "εθνικής μας Κομανέτσι". 

Το καλύτερο που έχει να κάνει ο κ. Καμμένος είναι να κλείσει το στόμα του και να κλείσει τον κ. Καμμένο σπίτι, παραιτούμενος από την κυβέρνηση. Είναι η μόνη καλή υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει πλέον  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Παραιτηθείτε - για το καλό του τόπου.