Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 16:39

Λαϊκή Ενότητα: “Οχι στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Καλαμάτας”

Γράφτηκε από την
Λαϊκή Ενότητα: “Οχι στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Καλαμάτας”

“Οχι στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Καλαμάτας” λέει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα και καλεί όλους τους φορείς και πολίτες της Μεσσηνίας να ορθώσουν ένα αγωνιστικό μέτωπο.

Η ανακοίνωση αναφέρει: “Οχι στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Καλαμάτας. Η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου ακολουθώντας πιστά την πολιτική της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου ξεπουλά όλα τα αεροδρόμια και όλες τις στρατηγικές υποδομές της χώρας. Η Λαϊκή Ενότητα Μεσσηνίας καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει και τα υπόλοιπα 23 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας με πρώτο το διεθνές αεροδρόμιο Καλαμάτας, το οποίο είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο αεροδρόμιο της Ελλάδας.

Είναι πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά εγκληματικό αντί η κυβέρνηση να εντάξει και να χρηματοδοτήσει από το ΕΣΠΑ τα αναγκαία έργα που απαιτούνται για την αναβάθμιση του αερολιμένα Καλαμάτας και τα οποία είναι: Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του χώρου αφίξεων-αναχωρήσεων, η βελτίωση του διαδρόμου προσγείωσης και του τροχοδιαδρόμου και η κατασκευή νέου πύργου ελέγχου, προχωράει στην ιδιωτικοποίησή του.

Η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας όπως και των άλλων 22 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Περιφέρεια διότι ο «επενδυτής» αποσκοπώντας στη γρήγορη απόσβεση και κέρδη θα αυξήσει τους φόρους των αεροδρομίων, με συνέπεια την αύξηση της τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων και τη μείωση ταυτόχρονα των παρεχόμενων υπηρεσιών στο επιβατικό κοινό.

Αυτό αποτελεί καταστροφικό σενάριο καθότι ο τουρισμός στη Μεσσηνία θα δεχτεί σοβαρό πλήγμα σε μια φάση όπου υπάρχουν προοπτικές για σημαντική αύξησή του. Και όλα αυτά γίνονται μάλιστα τη στιγμή που η κυβέρνηση διατυμπανίζει τη σημασία του τουρισμού για την ανάπτυξη. Συνεπώς υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος να αντιστραφεί η παρουσιαζόμενη αύξηση προσέλευσης τουριστών στην περιοχή μας.

Προς όλους τους «εραστές» των ιδιωτικοποιήσεων και του νεοφιλελευθερισμού η Λαϊκή Ενότητα Μεσσηνίας αφιερώνει τις παρακάτω ειδήσεις και στοιχεία:

1. «Σε αύξηση των τελών διαχείρισης των αεροδρομίων των οποίων τα έργα ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του χρόνου (Χανιά, Καβάλα, Ζάκυνθος), προχωρεί η Fraport Greece, από την 1η Απριλίου 2019. Αυτό ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece Αλεξάντερ Τσίνελ».

2. «Επιπρόσθετα η Fraport έχει φροντίσει να τα πάρει διπλά για τα έξοδα που έκανε! Μέχρι το τέλος του χρόνου το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει στους Γερμανούς αποζημίωση ύψους 27 εκατ. ευρώ! Η αποζημίωση θα καταβληθεί γιατί όπως ισχυρίζεται η Fraport, όταν παρέλαβαν το 2017, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια ήταν σε χειρότερη κατάσταση από εκείνη στην οποία βρίσκονταν το 2014, όταν η Fraport κηρύχθηκε ανάδοχος στο διαγωνισμό για την παραχώρησή τους!».

Η Λαϊκή Ενότητα τονίζει ότι η παράδοση στρατηγικών υποδομών της χώρας στο ιδιωτικό κεφάλαιο απογυμνώνει τη χώρα από σημαντικές και κερδοφόρες εγκαταστάσεις. Θησαυρίζει όμως η γερμανική Fraport, ακόπως και με ελληνικά δάνεια, από τα αεροδρόμιά μας που ξεπούλησαν οι Σαμαράς και Τσίπρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία τα έσοδα της Fraport στην Ελλάδα φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν σημαντικά τα 300 εκατ. ευρώ.

Η Λαϊκή Ενότητα καλεί όλους τους φορείς και πολίτες της Μεσσηνίας να ορθώσουν ένα αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Καλαμάτας αλλά και να απαιτήσουν να χρηματοδοτηθούν επιτέλους τα αναγκαία έργα αναβάθμισής του για να γίνει σύγχρονο και πλήρες”.


NEWSLETTER