Πέμπτη, 07 Μαϊος 2020 19:05

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για τον θάνατο του Παν. Παπαγιάννη

Γράφτηκε από την
Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για τον θάνατο του Παν. Παπαγιάννη

Με αφορμή τον θάνατο του Μεσσήνιου ιστορικού αυτοδιοικητικού Παναγιώτη Παπαγιάννη, η Επιτροπή Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Εφυγε από τη ζωή ο ιστορικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, συμπατριώτης μας Παναγιώτης Παπαγιάννης, ο οποίος είχε διατελέσει δήμαρχος Χολαργού.
Γεννήθηκε το 1923 στη Μεσσηνία, στο «Νησί», ένα χρόνο μετά ορφάνεψε από πατέρα και μπήκε από μικρός στη βιοπάλη. Αυτοδιοικητικός, η μεγαλύτερη ίσως προσωπικότητα της ελληνικής αυτοδιοίκησης, της αθάνατης γενιάς της Εθνικής Αντίστασης. Εχασε τον μεγαλύτερο αδελφό του Γιάννη ως «λοχία πολυβόλων» στην Αλβανία, έγινε ο ίδιος μέλος της ΟΚΝΕ και κατά τη διάρκεια της Κατοχής ΕΠΟΝίτης, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας. Εκεί γνωρίστηκε με την Ιουλία -«έφυγε» το 2017-, τη σχεδόν 75 χρόνια σύντροφο της ζωής του, αφανή ήρωα και φύλακα άγγελό του.
Κυνηγήθηκε ανελέητα για τις ιδέες του, εξορίστηκε, φυλακίστηκε βγαίνοντας -παλικαρίσια με το κεφάλι ψηλά- πάντα με τους τελευταίους. Οπως αναφέρει πολύ σεμνά σε ένα βιβλίο του «ως… δείγμα μιας εποχής του αιώνα που πέρασε», «έμεινα “εκτός κυκλοφορίας” κρατούμενος και εξόριστος, περιοδικά περί τα 20 χρόνια… στο Μακρονήσι, στην Ικαρία, στη Γυάρο και τη Λέρο… και δεν μετανιώνω για τίποτα».
Ο αγωνιστής Παναγιώτης Παπαγιάννης, μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού, είχε διατελέσει δήμαρχος Χολαργού -παύτηκε την 21η Απρίλη 1967, παράγοντας της Αριστεράς (ΕΔΑ) από το 1951 μέχρι τη χούντα και δυο φορές υποψήφιος βουλευτής της, στέλεχος για παραπάνω από 50 χρόνια της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ΟΤΑ, (ενεργότερα από το 1959 μέχρι τα τέλη της 10ετίας του ‘90 και πανεπιστημιακός από το 1988 μέχρι το 2002 (ο πρώτος καθηγητής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα ΤΕΙ Καλαμάτας, επίσης στα Γιάννενα και αλλού).
Εγραφε ασταμάτητα -σαν μόνιμος συνεργάτης εφημερίδων, περιοδικών, οργανισμών κ.λπ., εκδίδοντας βιβλία (με αυτοβιογραφικά και ιστορικά στοιχεία), έναν «Πανδέκτη Αυτοδιοίκησης» δίμηνο περιοδικό (από το 1995 μέχρι το 2002), επίσης την «Τοπική Αυτοδιοίκηση», επιστημονικός υπεύθυνος και στα «Τετράδια Αυτοδιοίκησης» (το πρώτο επιστημονικό περιοδικό που εξέδωσε η ΚΕΔΕ για την τοπική διοίκηση -ήταν και γραμματέας της για ένα διάστημα) κ.ά.
Η παρακαταθήκη του Παναγιώτη Παπαγιάννη είναι πολύτιμη. Η Επιτροπή Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας θα συζητήσει και θα τιμήσει την προσφορά του και την ανάδειξη του αυτοδιοικητικού έργου του με ειδικό θέμα συζήτησης στην πρώτη διά ζώσης συνεδρίασή της. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του”.


NEWSLETTER