Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 17:33

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γαργαλιάνων - Κυπαρισσίας - Φιλιατρών: "Τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα"

Γράφτηκε από την
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γαργαλιάνων - Κυπαρισσίας - Φιλιατρών: "Τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα"

 

«Τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών, με αφορμή τον τραγικό θάνατο εργαζομένου στην καθαριότητα στο Δήμο Τριφυλίας.

Επίσης τίθενται ερωτήματα για τη λειτουργία του Τομέα Καθαριότητας και τις συνθήκες του ατυχήματος, τόσο προς το δήμαρχο όσο και προς όλους τους εμπλεκόμενους με τον τομέα αυτό.

Χαρακτηριστικά τονίζεται:

«Στις 7 Ιανουαρίου του 2021 στο δρόμο μεταξύ Προδρόμου κι Αγαλιανής της ΔΕ Αυλώνας του Δήμου Τριφυλίας, σημειώθηκε θανατηφόρο εργατικό ατύχημα. Ανετράπη απορριμματοφόρο και από το τριμελές πλήρωμά του ένας εργάτης έχασε τη ζωή του, ο οδηγός τραυματίστηκε ελαφρά και ο άλλος εργάτης ευτυχώς δεν έπαθε τίποτα. Ο αριθμός των νεκρών στους ΟΤΑ και συγκεκριμένα στον Τομέα Καθαριότητας και Πρασίνου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, φτάνει τους 70 νεκρούς το 2020 σε όλη τη χώρα.

Οι αιτίες των θανάτων δεν είναι βέβαια οι κακές στιγμές όπως θέλει να λέει η εργοδοσία - δήμαρχοι. Οι πραγματικές αιτίες επιγραμματικά είναι: Οι άθλιες συνθήκες στ’ αμαξοστάσια, τα κακοσυντηρημένα οχήματα, τα γερασμένα οχήματα, η μη παροχή των μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους, η ανορθολογική οργάνωση του τομέα με στόχο την εντατικοποίηση των εργασιών, η αποδόμηση του εργασιακού τομέα καθαριότητας, στην περίπτωσή μας, με στόχο τη μεταφορά κερδών στους επιχειρηματίες.

Η Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών καταθέτει δημόσια ερωτήματα και τα απευθύνει στους/στις: δήμαρχο Τριφυλίας, αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας, γενική γραμματέα δήμου, διευθυντή Καθαριότητας & Πρασίνου, διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών (ως αρμόδια του λεγόμενου συνεργείου κίνησης) και προϊστάμενο Αποκεντρωμένου Τμήματος Καθαριότητας Αετού - Αυλώνας: Με ποια διοικητική λογική - πρακτική μπήκε βαρύ όχημα σε χωματόδρομο και μάλιστα μετά από συνεχείς βροχοπτώσεις; Υπήρχε κάδος εκεί; Εάν υπήρχε, με ποιο σκεπτικό και χωροταξικό σχεδιασμό τοποθετήθηκε κάδος σε ένα οδόστρωμα που το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα -κυρίως λόγω βροχοπτώσεων- δεν έχει την απαραίτητη σταθερότητα; Ποιος αποφασίζει για τη χωροθέτηση των κάδων;

Αδιάψευστες πληροφορίες λένε ότι αποφασίζουν οι διοικούντες. Ο οδηγός στο απορριμματοφόρο ήταν μόνιμος υπάλληλος ή συμβασιούχος και μάλιστα μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ; Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως όρο πρόσληψης εργαζομένων τη ρητή απαγόρευση απασχόλησης για εργασίες αποκομιδής απορριμμάτων σε απορριμματοφόρα οχήματα. Τηρήθηκε αυτός ο όρος;

Κύριε δήμαρχε, έχετε δώσει τα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζομένους; Αληθεύει ότι έμπειροι οδηγοί είναι “παροπλισμένοι” στα γραφεία και ταυτόχρονα αναβαθμισμένοι ως προϊστάμενοι τμημάτων Καθαριότητας; Οι μεταφορές τους στα γραφεία είναι νόμιμες σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Τριφυλίας. Όμως είναι σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες της υπηρεσίας κι απασχολούνται μη έμπειροι και μη επιτρεπόμενοι εκ του νόμου εργαζόμενοι, ώστε να δυσκολεύεται και να γίνεται επικίνδυνη η αποκομιδή.

Ποιες είναι οι εισηγήσεις του σημερινού διευθυντή Καθαριότητας και Πρασίνου για την εύρυθμη λειτουργία του τομέα με στόχο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και την υπεράσπιση της ασφάλειας των υφισταμένων του; Από αναλήψεως των καθηκόντων του ως διευθυντής του Τομέα Καθαριότητας και Πρασίνου, έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με το προσωπικό για διάφορα εργασιακά θέματα; Υπήρχαν από την προηγούμενη διευθύντρια Καθαριότητας και Πρασίνου ανάλογες εισηγήσεις - προτάσεις προς τους αρμόδιους δήμαρχο, αντιδήμαρχο, γενική γραμματέα για την καλύτερη οργάνωση του τομέα; Εάν υπήρχαν, έγιναν αντικείμενο προβληματισμού; Χρησιμοποιήθηκαν ή πετάχτηκαν στις καλένδες;

Ο αρμόδιος προϊστάμενος του Αποκεντρωμένου Τμήματος Αετού - Αυλώνας έχει συντάξει τα προγράμματα για την αποκομιδή απορριμμάτων, δομημένα πάνω στην αρχή της ισότιμης μεταχείρισης των εργαζομένων, ώστε να αποφεύγεται η κόπωση, εντατικοποίηση καθώς και το εργασιακό στρες των υφισταμένων του τομέα του;

Η Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών είχε έναν μεγάλο αριθμό κειμένων που αφορούσαν τον Τομέα Καθαριότητας, με στόχο πάντα την αποφυγή μικρών και μεγάλων - θανατηφόρων ατυχημάτων, δυστυχώς δεν εισακούστηκε από τους τότε διοικούντες όπως κι από τους τωρινούς. Δεν πανηγυρίζουμε που δικαιωθήκαμε, απεναντίας κυριαρχούμεθα από οργή και θλίψη διότι έφτασαν τα πράγματα εδώ.

Η Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών δηλώνει ότι η ζωή των εργαζομένων δεν είναι αναλώσιμη. Τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα και γι’ αυτό πρέπει οι υπαίτιοι να τιμωρούνται. Η ατιμωρησία τους είναι παράγοντας που ευνοεί την επανάληψή τους με μεγαλύτερη δυναμική. Οι δε μεσίστιες σημαίες δεν λύνουν προβλήματα. Τη λύση τη δίνει η οργάνωση των εργαζομένων στο σωματείο, ο διαρκής αγώνας για την καταπολέμηση της ανεργίας, της ελαστικής εργασίας. Ο διαρκής αγώνας για μόνιμη δουλειά.

Η Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών τιμά τον νεκρό εργάτη. Στέλνει ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του, προτρέποντάς τους να κινηθούν κατά παντός υπευθύνου».


NEWSLETTER