Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021 18:20

Εκδήλωση Σπυράκη για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με Επιμελητήρια και άλλους φορείς

Εκδήλωση Σπυράκη για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με Επιμελητήρια και άλλους φορείς


Το ζήτημα της ανάκαμψης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τη συνδρομή των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, κυριάρχησε στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, με τίτλο “Ανάκαμψη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: Εργαλεία και Πηγές Χρηματοδότησης".

Συμμετείχαν εκπροσώπων από 57 εμπορικά και βιοτεχνικά επιμελητήρια και συλλογικές οργανώσεις επαγγελματιών από όλη την Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης ανακοίνωσε την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο 319 επιχειρήσεων, με επιχειρηματικά σχέδια ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ ενημέρωσε και για τα 3 προγράμματα ενισχύσεων που είναι αυτή τη στιγμή ανοικτά, συνολικού προϋπολογισμού 525 εκ. ευρώ. Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες και έχουν ως στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων με ανώτατο όριο τις 70 ημέρες, αλλά και τη διασφάλιση της σταθερότητας του επενδυτικού περιβάλλοντος, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων.
Ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης εξήγγειλε την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία που θα λαμβάνουν υπόψη τόσο το μέγεθος των επιχειρήσεων όσο και τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Αφού επεσήμανε ότι σχεδόν το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων λογίζονται ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενημέρωσε για το σύνολο των μέτρων που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση για τη στήριξή τους. Η στήριξη που έχει δοθεί μέχρι τώρα έχει φτάσει σε πάνω από 550.000 επιχειρήσεις και αφορά τόσο την επιστρεπτέα προκαταβολή όσο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και το Εγγυοδοτικό Πρόγραμμα.
Ο κ. Τσακίρης είπε ότι η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει από την αρχή της πανδημίας ένα πλέγμα μέτρων ρευστότητας προς την ελληνική οικονομία που δεν αφήνει σχεδόν καμία επιχείρηση εκτός. Ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει πλήρως την Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία έχει πλέον τη δυνατότητα να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολύπλοκα χρηματοδοτικά εργαλεία – αναφέροντας ενδεικτικά ότι το Εγγυοδοτικό Πρόγραμμα, το οποίο χρησιμοποίησε πόρους από το ΕΣΠΑ ύψους 2 δισ. ευρώ, έχει μέχρι τώρα φέρει στην ελληνική αγορά ρευστότητα πάνω από 6 δισ. ευρώ. Τέλος, επεσήμανε τη σημασία των μικροπιστώσεων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας αλλά και τη μελλοντική ανάπτυξη των επενδύσεων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital).
Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν επίσης η principal manager της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Δήμητρα Παπανδρέου, και ο επικεφαλής του προγράμματος Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, Μάκης Τικφέσης. Απηύθυναν χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθώς και ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μπρατάκος.