Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021 07:43

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Κριτική στην κυβέρνηση στην συνδιάσκεψη πριν τις εκλογές

Γράφτηκε από τον
ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Κριτική στην κυβέρνηση στην συνδιάσκεψη πριν τις εκλογές


“Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πολιτικός χώρος που μπορεί να αγωνιστεί για ένα καλύτερο προοδευτικό αγωνιστικό μέλλον για τη χώρα, για αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση και κοινωνική πλειοψηφία” τόνισε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας - Κοινωνικών Υποθέσεων και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, χθες στη 3η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη Μεσσηνίας του κόμματος, με τηλεδιάσκεψη.


Ο βουλευτής του νομού - τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης επεσήμανε ότι αυτές οι κομματικές διαδικασίες “αποτελούν εφαλτήριο, απαρχή μιας νέας προσπάθειας με το κόμμα να κοιτάζει προς τα έξω, στην κοινωνία”.
Και τα δύο στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν ολομέτωπη δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης.
Στη χθεσινή διαδικτυακή συνδιάσκεψη εξελέγη εφορευτική επιτροπή και αποφασίστηκε οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής να διεξαχθούν από την Παρασκευή 5 μέχρι και την Κυριακή 7 Μαρτίου.
Παρεμβάσεις έκαναν ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Γκραίκης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σωτήρης Τσώνης, ο εκπρόσωπος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Κώστας Γαλιώτος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας Γιώργος Βαγενάς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πελοποννήσου Εμπόρων κι Επιχειρηματιών Βασίλης Παγώνης.
Η συνδιάσκεψη συνεχίστηκε μέχρι αργά με τοποθετήσεις μελών - αντιπροσώπων.

Αναλυτικά, αναφερόμενη στην πανδημία, η κ. Ξενογιαννακοπούλου επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση για τις στρατηγικές της επιλογές και πολιτικές της σκοπιμότητες, παρατηρώντας πως “δεν έκανε ούτε μία μόνιμη πρόσληψη υγειονομικού στο ΕΣΥ” και ότι “δεν πιστεύει στη δημόσια υγεία, στο πρόγραμμά της έχει τη λογική της ιδιωτικοποίησης στον τομέα της υγείας”.
Για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας ανέφερε ότι η χώρα μας βιώνει “από τις χειρότερες υφέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat βρισκόμαστε στην 3η χειρότερη θέση στη μείωση εισοδημάτων. Το 1/3 των εργαζομένων αμείβεται κάτω από τον κατώτατο μισθό, με 200 ευρώ και 1 στις 2 επιχειρήσεις δύσκολα θα επιβιώσει και θα ανοίξει μετά την πανδημία”.
Παρατήρησε, επίσης, ότι η πανδημία πλήττει τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση βρίσκει ευκαιρία για περιορισμό των δικαιωμάτων και επαναφορά του ιδιωνύμου. Εκμεταλλεύεται την πανδημία για να περάσει σκληρή και νεοφιλελεύθερη ατζέντα”.
Για το κίνημα MeToo δήλωσε ότι “πρέπει να επιβληθούν κοινωνικά και θεσμικά μέτρα”. Κλείνοντας, σημείωσε ότι “οι ευρύτερες αριστερές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος. Οι νέες κοινωνικές συμμαχίες ζητούν αλλαγή πολιτικής”. Εκανε λόγο για “διαμόρφωση εν δυνάμει προοδευτικής κοινωνικής συμμαχίας” και για “αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση και κοινωνική πλειοψηφία”.

Ο Αλ. Χαρίτσης μίλησε για “επίθεση της κυβέρνησης στην κοινωνική πλειοψηφία, σε ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα”, εκτίμησε ότι “βρήκε ευκαιρία να προχωρήσει σε βίαιη παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας” κι έκανε λόγο για στρατηγικό σχέδιο συντηρητικής και νεοφιλελεύθερης αντεπίθεσης.
Παρατήρησε ότι “το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία βάση συζήτησης, για να εμβαθύνουμε τη συζήτηση με την κοινωνία” και επικεντρώνοντας στη Μεσσηνία, κατηγόρησε την κυβέρνηση για πάρα πολλά προβλήματα, λέγοντας ότι “σημαντικά έργα έχουν βαλτώσει, ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, το αεροδρόμιο Καλαμάτας, τα δίκτυα στο Φιλιατρινό φράγμα”. Αναφέρθηκε σε μικρότερα έργα δήμων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα “Φιλόδημος” και συνέχισε κατά της κυβέρνησης για “καμία στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον αθέμιτο ανταγωνισμό των μεγάλων αλυσίδων και απειλή κατασχέσεων στους αγρότες”. Επεσήμανε ότι “η ανασυγκρότηση των κομματικών οργάνων αναγκαία περισσότερο από ποτέ, κοιτάζοντας προς τα έξω, προς την κοινωνία. Να ακούσουμε τους συνέδρους, διαφορετικές φωνές, και να πάμε όλοι μαζί, κανείς δεν περισσεύει σε αυτή την προσπάθεια”.
Γ.Σ.


NEWSLETTER